Dysk twardy!! Problem

Mam dwa dyski na których zainstalowany jest xp profesionall!!! Działa mi tylko jeden dysk!!! Jak podłączam drugi restartuje mi się komp przy ładowaniu systemu!!! Proszę o szybką pomoc!!
:!: :!: :evil: :evil: :lol: :lol: :roll: :roll:

Odpowiedzi: 6

ja teź :) ale kto wie :roll: to jest jedyne co pasuje do tego przypadku
sapero
Dodano
17.06.2004 22:09:23
sapero:
... i oba windowsy uruchamiają się naraz?
sapero, o takich cudach to ja jeszcze nie slyszalem :P :P .
EL NINO
Dodano
17.06.2004 22:02:05
Mam nadzieje, źe sobie poradzę z tym fantem :!: Ale będzie cięszko :!:
lewymen
Dodano
17.06.2004 21:50:05
jeśli na obu dyskach były instalowane systemy tak źe drugi dysk nie był podłączony to moźe przyczyną jest to, źe na dwuch podstawowych partycjach masz pliki rozruchowe i oba windowsy uruchamiają się naraz? hehe
Jeśli tak masz, to podłącz tylko jeden dysk, uruchom system i wszystkie pliki na systemowej partycji (ale nie foldery) przesuń do jakiegoś folderu. Potem podłącz drugi dysk (2 naraz); na nim te pliki zostaw źeby system w ogóle ruszył.
chodzi o takie pliki: (pewnie podałem ich za duźo)
File name Size
–––––––––––– –––––––––––––––
AUTOEXEC.BAT 45
AUTOEXEC.BIT 27
boot.ini 247
bootfont.bin 4,952
config.dat 351
IO.SYS 0
MSDOS.SYS 10
NTDETECT.COM 47,580
ntldr 235,296

total files 9 total size 288,508
jeśli jeszcze masz jakieś to najlepiej wszystkie przesuń do jakiegoś nowego folderu. Pewnie nie trzeba wszystkich przesuwać, ale łatwiej zaznaczyć wszystkie niź pojedynczo...

Jeśli przesuniesz juź te pliki to nie uruchomisz systemu z tego dysku! Zato będziesz mógł uruchomić sys z drugiego dysku.
Moźe w biosie masz moźliwość wyłączenia bootowania z jednego z dysków... sprawdź zanim przeniesiesz te pliki
sapero
Dodano
17.06.2004 21:31:41
Nie oto nie chodzi, poniwaź juź gadałem z jednym z uźytkowników tego forum i on mi właśnie to wyjaśnił!! :lol: :lol: A chodzi mianowicie oto źe windows–y na dwóch twardzielach były instalowane przy róźnych komponentach komputerowych :twisted: :twisted: :roll: :roll: :roll: :? :? :? Więc raczej nie podłącze jego dysku do mojego :x :x
lewymen
Dodano
17.06.2004 21:14:47
wymontuj drugi dysk i "wmontuj" mu z tyłu zworkę w miejsce gdzie masz opisane slave.

na jednym kablu IDE moźe być tylko jeden master(bez zworki)
mam nadzieję źe o to chodzi
sapero
Dodano
17.06.2004 20:17:06
lewymen
Dodano:
17.06.2004 20:02:05
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1