Dysk Twardy–nie widzi partycji

Mam taki problem, ze podlaczam dyski twarde (2 rozne) do kompa, wszystko ladnie wyczytuje w biosie pri. master jest, pri.slave tez, sec. master (nagrywara) i sec slave dysk, ktory jest odczytywany a partycji ni jak nie moge odczytac.

Jakies pomysly??

Czesc, dopiero co sie zalogowalem, mam nadzieje, ze forum jest fajne :wink:

Pozdro !

Odpowiedzi: 14

Mozliwe ze sknocil sie MBR i tablica partycji
W fdisku zainteresuj sie poleceniem mbr /fix

Update: A jednak problem został juz rozwiazany :P
Bobi
Dodano
19.10.2004 18:39:20
Sluchajcie, wszystko juz jest dobrze, problem polegal na tym, ze w zakladce sterownik odinstalowalem dysk, zrestartowalem komputer, wykrylo mi dysk w tray'u przy ponownym wlaczeniu, i dysk sie odnalazl.

Wielkie dzieki panowie za rady, ktore byly niedalekie prawidlowej odpowiedzi. Ale niedaleko pada jablko od jabloni.

Thx Rebe i Bobi_robert !!

W koncu mam moje sliczne partycje, a na nich dane :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Jeszcze raz THX !!!!

Niech ten Topic komus pomoze ! :wink:
Zergi
Dodano
19.10.2004 18:28:48
Pisalem o tym wyzej, ze widac tylko dysk 120 GB mimo iz w menazderze urzadzen sa 2 dyski widoczne.

Z tego 120 GB wyczytuje 5 partycji, wszystko gra.
Dysk 10Gb jest tam juz nie odczytywany.
Cd romy rowniez widac w zarzadzaniu dyskami.
Zatem nie mam szans na odzyskanie dysku, bo nic nie moge zrobic, by ten dysk tam sie znalazl i zebym mogl zmienic litery dysku ?? :cry:

Wyszukujac nieszczesny dysk w menadzerze klkam prawym i biore wlasciwosci.
Jest jakas niezgoda, bo w zakladce ogolne jest napisane:
"To urządzenie działa poprawnie.

Jeśli masz problemy z tym urządzeniem, to kliknij przycisk Rozwiązywanie problemów, aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów."

Dysk jest wlaczony, wiec jest si.

Ale w zakladce "woluminy" gdy klikne "wypelnij" to pokazuje:

Dysk: nieznany
Typ: nieznany
Stan: nieodczytywalny
Styl partycji: niedotyczy
POjemnosc: 0 MB
Nieprzydzielone miejsce: 0 MB
Zarezerwowane miejsce: 0 MB

Jakis pomysl, idea, cokolwiek ??

Pozdro !
Zergi
Dodano
19.10.2004 18:21:34
Podpięcie nowego napędu czasem – mimo wykrycia go przez system – kończy się na poziomie menagera urządzeń.
W zarządzaniu dyskami ten hdd jest najczęsciej do znalezienia ,ale nie ma go w "moim komputerze" – w zarządzaniu dyskami na obszarze tego dysku kliknięcie ppm pozwala z właściwości , bodaj – nie pomnę czy na pewno, przypisać napędowi literę i po tej operacji hdd się "znajduje".

Czytałem te Twoje opisy parę razy i w rezultacie tak własnie mi wyszło, ale nie gwarantuję, źe dobrze te informacje, które podałeś odczytałem.
Rebe
Dodano
19.10.2004 09:12:51
Rebe:
Drugiego dysku nie widac w zarzadzaniu dyskami,....

A literę mu nadałeś, co Ci juź parę razy Bobi_robert sugerował?
Czasem tak bywa, źe dopiero na poziomie teog menagera moźna "znaleźć" dysk.

Jesli mozna o rozwiniecie, to bym byl wdzieczny, bo szczerze nie kapuje o co chodzi :oops: .
Zergi
Dodano
18.10.2004 21:45:30
Drugiego dysku nie widac w zarzadzaniu dyskami,....

A literę mu nadałeś, co Ci juź parę razy Bobi_robert sugerował?
Czasem tak bywa, źe dopiero na poziomie teog menagera moźna "znaleźć" dysk.
Rebe
Dodano
18.10.2004 20:47:08
Sluchaj... dziwaczne to moze i jest, ale dlatego poszukuje pomocy.

PPM moj komputer/zarzadzaj=start/ustawienia/panel sterowania/narz. administracyjne/zarzadzanie komputerem.

Skoro to rownanie sie zgadza, to nic wiecej do napisania nie mam, zatem :

Po zaznaczeniu opcji zarzadzaj dyskami po prawej stronie widze jedynie dysk 120 GB(nazwany Dysk 0) i jego 5 partycj:
| c:>d:>e:>f:>g: |

Gdy podlaczelm kiedys 2 dysk maly to byly jeszcze dodatkowo partycje | n:>l: |

Drugiego dysku nie widac w zarzadzaniu dyskami, widze natomiast CD Romy.

Przechodzac wyzej do "menadzera urzadzen" w "stacje dyskow" widze oba dyski (tej samej firmy) ale roznych parametrow, czyli sprzet jest odczytywany !

Tak jakby mi nie chcial wykryc partycji ten dysk 120 GB, pojecia nie mam co z tym fantem zrobic, HELP :?
Zergi
Dodano
18.10.2004 19:28:57
Zergi:
W managerze jest rozpoznawalny 1 i 2 dysk

Zergi:
W zarzadzaniu komputerem widze tylko te dyski, ktore widze w "moim komputerze

Juz nie wiem co mysleć

Chodzi mi konkrenie o Zarzadzanie Dyskami :arrow: PPM Moj komputer/Zarzadzaj i z lewej Zarzadzanie Dyskami
Czy tam sa widoczne obydwa czy tylko jeden ??

Zergi:
Pisalem o tym wyzej, ale napisze jeszcze raz...

A rzeczywiscie pisałes, okulary czas sobie sprawic
Bobi
Dodano
18.10.2004 19:17:40
Pisalem o tym wyzej, ale napisze jeszcze raz...

Jeden dysk jest 120 GB a drugi 10GB, master 120 Gb a slave 10GB, o zlym podlaczeniu nie ma mowy, wszystko gra, oba dyski Serial ATA 100.

Mam SP2, gdyby byl wiekszy to wiem, ze mogly by byc nieodczytywane okreslone wielkosci, no ale jak widzisz w sumie te dyski na pewno nie pprzekraczaja 137 GB, nie mam zadnych ograniczen zalozonych, po prostu z dnia na dzien przestalo czytac 2 partycje. Formatowalem mniejszy dysk, aby wykluczyc jakies bledy, scanowalem, bledow fizycznych dysku nie wykrylo.

Wciaz czekam na dalsze wskazowki,
Thx za zainteresowanie 8)
Zergi
Dodano
18.10.2004 18:45:34
Ten dysk nie jest przypakiem wiekszy niz 137 GB bo w takim przypadku wymagany jest SP1

Dysk ATA czy SATA ??
Bobi
Dodano
18.10.2004 17:43:58
Sluchaj...

W zarzadzaniu komputerem widze tylko te dyski, ktore widze w "moim komputerze".

Gdy klikam zakladke akcja/skanuj dyski ponownie sytuacja nie zmienia sie.

Jak uruchamiam windowsa z tego dysku, ktorego nie widac z pozycji drugiego, to wszystko jest dobrze.

Rowniez gdy ustawie dyski odwrotnie (master–>slave, slave–> master) to wszystko jest dobrze. Wszystkie partycje sa widoczne, ale nie tak jak jest teraz, czyli 120 Gb (master) nie widzi 10GB (slave) :x

Na obydwu dyskach zainstalowany Xp pro
Co Ty na to ??
Zergi
Dodano
18.10.2004 01:14:06
Zergi:

W managerze jest rozpoznawalny 1 i 2 dysk, zworki sa dobrze podlaczone, jak pisalem wczesniej, juz pomyslow mi brakuje

Sprawdz czy w Zarzadzaniu Dyskami jest widoczny

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=11046
Bobi
Dodano
18.10.2004 01:00:29
Oj widze, ze niedomowienie :)

Dysk podlaczalem juz nie jeden, wiem, ze trzeba zrobic aktywna partycje, dyski podstawowe i logiczne, sformatowac, itp itd., ale dysk ten jest dobrze skonfigurowany, ale z dnia na dzien przestal odczytywac :roll:

W managerze jest rozpoznawalny 1 i 2 dysk, zworki sa dobrze podlaczone, jak pisalem wczesniej, juz pomyslow mi brakuje.

Na kazdy post w tej sprawie odpisze, THX z gory
Zergi
Dodano
18.10.2004 00:55:44
Zergi:
Czesc, dopiero co sie zalogowalem, mam nadzieje, ze forum jest fajne :wink:

Jezeli tak piszesz to od razu zjebki :wink: zje*ki nie dostaniesz :mrgreen:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=22573 na poczatek

pozniej PPM Moj komputer/Zarzadzanie dyskami zobaz zy nie da sie litery przypisac
Bobi
Dodano
18.10.2004 00:50:08
Zergi
Dodano:
18.10.2004 00:37:24
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1