Dysk Twardy–nie widzi partycji
Mam taki problem, ze podlaczam dyski twarde (2 rozne) do kompa, wszystko ladnie wyczytuje w biosie pri. master jest, pri.slave tez, sec. master (nagrywara) i sec slave dysk, ktory jest odczytywany a partycji ni jak nie moge odczytac.
Jakies pomysly??
Czesc, dopiero co sie zalogowalem, mam nadzieje, ze forum jest fajne :wink:
Pozdro !
Jakies pomysly??
Czesc, dopiero co sie zalogowalem, mam nadzieje, ze forum jest fajne :wink:
Pozdro !
Odpowiedzi: 14
Mozliwe ze sknocil sie MBR i tablica partycji
W fdisku zainteresuj sie poleceniem mbr /fix
Update: A jednak problem został juz rozwiazany :P
W fdisku zainteresuj sie poleceniem mbr /fix
Update: A jednak problem został juz rozwiazany :P
Sluchajcie, wszystko juz jest dobrze, problem polegal na tym, ze w zakladce sterownik odinstalowalem dysk, zrestartowalem komputer, wykrylo mi dysk w tray'u przy ponownym wlaczeniu, i dysk sie odnalazl.
Wielkie dzieki panowie za rady, ktore byly niedalekie prawidlowej odpowiedzi. Ale niedaleko pada jablko od jabloni.
Thx Rebe i Bobi_robert !!
W koncu mam moje sliczne partycje, a na nich dane :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Jeszcze raz THX !!!!
Niech ten Topic komus pomoze ! :wink:
Wielkie dzieki panowie za rady, ktore byly niedalekie prawidlowej odpowiedzi. Ale niedaleko pada jablko od jabloni.
Thx Rebe i Bobi_robert !!
W koncu mam moje sliczne partycje, a na nich dane :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Jeszcze raz THX !!!!
Niech ten Topic komus pomoze ! :wink:
Pisalem o tym wyzej, ze widac tylko dysk 120 GB mimo iz w menazderze urzadzen sa 2 dyski widoczne.
Z tego 120 GB wyczytuje 5 partycji, wszystko gra.
Dysk 10Gb jest tam juz nie odczytywany.
Cd romy rowniez widac w zarzadzaniu dyskami.
Zatem nie mam szans na odzyskanie dysku, bo nic nie moge zrobic, by ten dysk tam sie znalazl i zebym mogl zmienic litery dysku ?? :cry:
Wyszukujac nieszczesny dysk w menadzerze klkam prawym i biore wlasciwosci.
Jest jakas niezgoda, bo w zakladce ogolne jest napisane:
"To urządzenie działa poprawnie.
Jeśli masz problemy z tym urządzeniem, to kliknij przycisk Rozwiązywanie problemów, aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów."
Dysk jest wlaczony, wiec jest si.
Ale w zakladce "woluminy" gdy klikne "wypelnij" to pokazuje:
Dysk: nieznany
Typ: nieznany
Stan: nieodczytywalny
Styl partycji: niedotyczy
POjemnosc: 0 MB
Nieprzydzielone miejsce: 0 MB
Zarezerwowane miejsce: 0 MB
Jakis pomysl, idea, cokolwiek ??
Pozdro !
Z tego 120 GB wyczytuje 5 partycji, wszystko gra.
Dysk 10Gb jest tam juz nie odczytywany.
Cd romy rowniez widac w zarzadzaniu dyskami.
Zatem nie mam szans na odzyskanie dysku, bo nic nie moge zrobic, by ten dysk tam sie znalazl i zebym mogl zmienic litery dysku ?? :cry:
Wyszukujac nieszczesny dysk w menadzerze klkam prawym i biore wlasciwosci.
Jest jakas niezgoda, bo w zakladce ogolne jest napisane:
"To urządzenie działa poprawnie.
Jeśli masz problemy z tym urządzeniem, to kliknij przycisk Rozwiązywanie problemów, aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów."
Dysk jest wlaczony, wiec jest si.
Ale w zakladce "woluminy" gdy klikne "wypelnij" to pokazuje:
Dysk: nieznany
Typ: nieznany
Stan: nieodczytywalny
Styl partycji: niedotyczy
POjemnosc: 0 MB
Nieprzydzielone miejsce: 0 MB
Zarezerwowane miejsce: 0 MB
Jakis pomysl, idea, cokolwiek ??
Pozdro !
Podpięcie nowego napędu czasem – mimo wykrycia go przez system – kończy się na poziomie menagera urządzeń.
W zarządzaniu dyskami ten hdd jest najczęsciej do znalezienia ,ale nie ma go w "moim komputerze" – w zarządzaniu dyskami na obszarze tego dysku kliknięcie ppm pozwala z właściwości , bodaj – nie pomnę czy na pewno, przypisać napędowi literę i po tej operacji hdd się "znajduje".
Czytałem te Twoje opisy parę razy i w rezultacie tak własnie mi wyszło, ale nie gwarantuję, źe dobrze te informacje, które podałeś odczytałem.
W zarządzaniu dyskami ten hdd jest najczęsciej do znalezienia ,ale nie ma go w "moim komputerze" – w zarządzaniu dyskami na obszarze tego dysku kliknięcie ppm pozwala z właściwości , bodaj – nie pomnę czy na pewno, przypisać napędowi literę i po tej operacji hdd się "znajduje".
Czytałem te Twoje opisy parę razy i w rezultacie tak własnie mi wyszło, ale nie gwarantuję, źe dobrze te informacje, które podałeś odczytałem.
Rebe:Drugiego dysku nie widac w zarzadzaniu dyskami,....
A literę mu nadałeś, co Ci juź parę razy Bobi_robert sugerował?
Czasem tak bywa, źe dopiero na poziomie teog menagera moźna "znaleźć" dysk.
Jesli mozna o rozwiniecie, to bym byl wdzieczny, bo szczerze nie kapuje o co chodzi :oops: .
Drugiego dysku nie widac w zarzadzaniu dyskami,....
A literę mu nadałeś, co Ci juź parę razy Bobi_robert sugerował?
Czasem tak bywa, źe dopiero na poziomie teog menagera moźna "znaleźć" dysk.
Sluchaj... dziwaczne to moze i jest, ale dlatego poszukuje pomocy.
PPM moj komputer/zarzadzaj=start/ustawienia/panel sterowania/narz. administracyjne/zarzadzanie komputerem.
Skoro to rownanie sie zgadza, to nic wiecej do napisania nie mam, zatem :
Po zaznaczeniu opcji zarzadzaj dyskami po prawej stronie widze jedynie dysk 120 GB(nazwany Dysk 0) i jego 5 partycj:
| c:>d:>e:>f:>g: |
Gdy podlaczelm kiedys 2 dysk maly to byly jeszcze dodatkowo partycje | n:>l: |
Drugiego dysku nie widac w zarzadzaniu dyskami, widze natomiast CD Romy.
Przechodzac wyzej do "menadzera urzadzen" w "stacje dyskow" widze oba dyski (tej samej firmy) ale roznych parametrow, czyli sprzet jest odczytywany !
Tak jakby mi nie chcial wykryc partycji ten dysk 120 GB, pojecia nie mam co z tym fantem zrobic, HELP :?
PPM moj komputer/zarzadzaj=start/ustawienia/panel sterowania/narz. administracyjne/zarzadzanie komputerem.
Skoro to rownanie sie zgadza, to nic wiecej do napisania nie mam, zatem :
Po zaznaczeniu opcji zarzadzaj dyskami po prawej stronie widze jedynie dysk 120 GB(nazwany Dysk 0) i jego 5 partycj:
| c:>d:>e:>f:>g: |
Gdy podlaczelm kiedys 2 dysk maly to byly jeszcze dodatkowo partycje | n:>l: |
Drugiego dysku nie widac w zarzadzaniu dyskami, widze natomiast CD Romy.
Przechodzac wyzej do "menadzera urzadzen" w "stacje dyskow" widze oba dyski (tej samej firmy) ale roznych parametrow, czyli sprzet jest odczytywany !
Tak jakby mi nie chcial wykryc partycji ten dysk 120 GB, pojecia nie mam co z tym fantem zrobic, HELP :?
Zergi:W managerze jest rozpoznawalny 1 i 2 dysk
Zergi:W zarzadzaniu komputerem widze tylko te dyski, ktore widze w "moim komputerze
Juz nie wiem co mysleć
Chodzi mi konkrenie o Zarzadzanie Dyskami :arrow: PPM Moj komputer/Zarzadzaj i z lewej Zarzadzanie Dyskami
Czy tam sa widoczne obydwa czy tylko jeden ??
Zergi:Pisalem o tym wyzej, ale napisze jeszcze raz...
A rzeczywiscie pisałes, okulary czas sobie sprawic
Pisalem o tym wyzej, ale napisze jeszcze raz...
Jeden dysk jest 120 GB a drugi 10GB, master 120 Gb a slave 10GB, o zlym podlaczeniu nie ma mowy, wszystko gra, oba dyski Serial ATA 100.
Mam SP2, gdyby byl wiekszy to wiem, ze mogly by byc nieodczytywane okreslone wielkosci, no ale jak widzisz w sumie te dyski na pewno nie pprzekraczaja 137 GB, nie mam zadnych ograniczen zalozonych, po prostu z dnia na dzien przestalo czytac 2 partycje. Formatowalem mniejszy dysk, aby wykluczyc jakies bledy, scanowalem, bledow fizycznych dysku nie wykrylo.
Wciaz czekam na dalsze wskazowki,
Thx za zainteresowanie 8)
Jeden dysk jest 120 GB a drugi 10GB, master 120 Gb a slave 10GB, o zlym podlaczeniu nie ma mowy, wszystko gra, oba dyski Serial ATA 100.
Mam SP2, gdyby byl wiekszy to wiem, ze mogly by byc nieodczytywane okreslone wielkosci, no ale jak widzisz w sumie te dyski na pewno nie pprzekraczaja 137 GB, nie mam zadnych ograniczen zalozonych, po prostu z dnia na dzien przestalo czytac 2 partycje. Formatowalem mniejszy dysk, aby wykluczyc jakies bledy, scanowalem, bledow fizycznych dysku nie wykrylo.
Wciaz czekam na dalsze wskazowki,
Thx za zainteresowanie 8)
Ten dysk nie jest przypakiem wiekszy niz 137 GB bo w takim przypadku wymagany jest SP1
Dysk ATA czy SATA ??
Dysk ATA czy SATA ??
Sluchaj...
W zarzadzaniu komputerem widze tylko te dyski, ktore widze w "moim komputerze".
Gdy klikam zakladke akcja/skanuj dyski ponownie sytuacja nie zmienia sie.
Jak uruchamiam windowsa z tego dysku, ktorego nie widac z pozycji drugiego, to wszystko jest dobrze.
Rowniez gdy ustawie dyski odwrotnie (master–>slave, slave–> master) to wszystko jest dobrze. Wszystkie partycje sa widoczne, ale nie tak jak jest teraz, czyli 120 Gb (master) nie widzi 10GB (slave) :x
Na obydwu dyskach zainstalowany Xp pro
Co Ty na to ??
W zarzadzaniu komputerem widze tylko te dyski, ktore widze w "moim komputerze".
Gdy klikam zakladke akcja/skanuj dyski ponownie sytuacja nie zmienia sie.
Jak uruchamiam windowsa z tego dysku, ktorego nie widac z pozycji drugiego, to wszystko jest dobrze.
Rowniez gdy ustawie dyski odwrotnie (master–>slave, slave–> master) to wszystko jest dobrze. Wszystkie partycje sa widoczne, ale nie tak jak jest teraz, czyli 120 Gb (master) nie widzi 10GB (slave) :x
Na obydwu dyskach zainstalowany Xp pro
Co Ty na to ??
Zergi:
W managerze jest rozpoznawalny 1 i 2 dysk, zworki sa dobrze podlaczone, jak pisalem wczesniej, juz pomyslow mi brakuje
Sprawdz czy w Zarzadzaniu Dyskami jest widoczny
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=11046
Oj widze, ze niedomowienie :)
Dysk podlaczalem juz nie jeden, wiem, ze trzeba zrobic aktywna partycje, dyski podstawowe i logiczne, sformatowac, itp itd., ale dysk ten jest dobrze skonfigurowany, ale z dnia na dzien przestal odczytywac :roll:
W managerze jest rozpoznawalny 1 i 2 dysk, zworki sa dobrze podlaczone, jak pisalem wczesniej, juz pomyslow mi brakuje.
Na kazdy post w tej sprawie odpisze, THX z gory
Dysk podlaczalem juz nie jeden, wiem, ze trzeba zrobic aktywna partycje, dyski podstawowe i logiczne, sformatowac, itp itd., ale dysk ten jest dobrze skonfigurowany, ale z dnia na dzien przestal odczytywac :roll:
W managerze jest rozpoznawalny 1 i 2 dysk, zworki sa dobrze podlaczone, jak pisalem wczesniej, juz pomyslow mi brakuje.
Na kazdy post w tej sprawie odpisze, THX z gory
Zergi:Czesc, dopiero co sie zalogowalem, mam nadzieje, ze forum jest fajne :wink:
Jezeli tak piszesz to od razu zjebki :wink: zje*ki nie dostaniesz :mrgreen:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=22573 na poczatek
pozniej PPM Moj komputer/Zarzadzanie dyskami zobaz zy nie da sie litery przypisac
Strona 1 / 1