Dysk Twardy <SLAVE>
Mam dwa dyski twarde podłączone na jednej taśmie. Problemy mam z dyskiem ustawionym jako SLAVE (podzielonym na trzy partycje). Jednym razem BIOS znajdzie ten dysk innym razem nie. Jeźeli go znajdzie to BIOS pokazuje źe dysk ma pojemność 6,6GB innym razem 17GB i 70,6GB a innym razem juź faktyczną pojemność 80GB. W przypadku gdy dysk ma mniejszą wartość od 80GB to system operacyjny pokaźe go jako jedną partycję. Równieź zdaźa się, źe bardzo spada szybkość transfer danych pomiędzy partycjami w momencie kopiowanie ich. Nie wiem w czym tkwi problem gdyź nieczego niedotykam w wewnątrz kompa, a wszystko jest podłączone "prawidłowo". Proszę o pomoc.
Odpowiedzi: 4
@askorsus zmień dysk ew wymień taśmę jak juz radzili przedpiścy, ew przelutuj gniazdo tego dysku – gdzieś mogło na skutek wkładania/wyjmowania wtyczek do przerwy ew. ujawnienia zimnego lutu
Bios jaki (oczywiscie od MOBO) moze sobie nie radzi ale jak Mowisz ze go czasami wykrywa a czasami nie hymm. Moze gdzies zasilacz nie uciaga i sie jakos ogranicza by pociagnac i z tad widzi tak dziwnie dysk :?:
Taśmę mam 80.
Próbowałem juź wszystkich opcji podłączenia. Wcześniej miałem dysk podłączony do drugiego portu jako master i podobnie się działo –raz był dysk raz nie było go.
Próbowałem juź wszystkich opcji podłączenia. Wcześniej miałem dysk podłączony do drugiego portu jako master i podobnie się działo –raz był dysk raz nie było go.
Zmień taśmę sygnałową.
Jaką masz teraz ?
40 czy 80 ?
Moźesz teź zostawić dysk na którym jest system na podstawowym kanale sam jako master,drugi teź master ale na drugim porcie IDE.
W tym przypadku ustawiasz na slave cdrom.
Jaką masz teraz ?
40 czy 80 ?
Moźesz teź zostawić dysk na którym jest system na podstawowym kanale sam jako master,drugi teź master ale na drugim porcie IDE.
W tym przypadku ustawiasz na slave cdrom.
Strona 1 / 1