dysk twardy – jaki wybrać?

Zastanawiam się nad kupnem dysku twardego. Moja stara czterdziestka ma juz niestety za mało miejsca. Nie wiem tylko jakiej firmy model wybrac?
Caviar, Samsung, Hitachi, czy Seagate? Oczywiscie dyski IDE, a nie serial ata.

Moje wymagania co do dysku:
1. Pojemność: 80–120GB
2. Koniecznie bufor 8Mb
3. Chcę źeby się nie nagrzewał za bardzo. Dobra temperatura dysku.
4. chcę zeby był w miarę cichy (aczkolwiek nie jestem, mainiakiem ciszy). Tylko zeby nie był za głosny.
5. Co do wydajnosci mam jeden warunek – chcę zeby instalacja Windowsa trwała krócej.
6. Chodzi mi o to, zeby nie trzeba bylo aktualizowac BIOSu do mojej płyty, zeby płyta rozpoznawała cały dysk bez problemów.
7. Chce podpiac jako drugi dysk moja stara czterdziestke i chcialbym zeby nie było konfliktow miedzy dyskami.
8. Moja płyta to MSI KT3V, Bios z 12 grudnia 2002.

Myslałem o modelach:

WD Caviar SE 120 GB WD1200JB 8MB cache
WD Caviar SE 80 GB WD800JB 8MB cache
Samsung SpinPoint 80 GB SP0812N (7200, 8MB cache) ATA/133
Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133, 8MB) 6Y080P0 Hitachi DeskStar 7K250 (HDS722512VLAT80) 120 GB 8MB

Odpowiedzi: 20

ATA100/133 – róźnica w transferze,praktycznie niewielka – poczytaj.

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dyski_2004/strona–2.html
http://www.tomshardware.pl/storage/20020806/ide–04.html

Jeśli chodzi o ilość talerzy w dysku,to podejrzewam źe nie ma to znaczenia.

Poczytaj o dyskach.

http://www.dyski.wirt.pl/uszko1.htm

Dwa lata staźu na Forum,a mam wraźenie źe nie wiesz co to google – coś niewiesz wrzuć i czytaj.

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
JNJN
Dodano
09.09.2005 11:49:55
Tylko źe Samsung podobno jest najchłodniejszy i bezawaryjny. :idea:

Czy ktoś ma Caviara SE JB 80 albo 120 GB? Czy on faktycznie tak mocno się nagrzewa?

Na czym polega roznica miedzuy ATA 100 a ATA 133?

Czy znaczenie ma liczba talerzy? Bo Caviar ma wiecej talerzy niz Samsung, a podobno im wiecej talerzy, tym wieksza temperatura i wieksza awaryjność. :?:
fidelio
Dodano
09.09.2005 06:04:15
Ja polecam dyski WD. Sam mam kompa z dyszczkiem WDC od 7 lat i dziala cool. A teraz na nowym kompie dzialam tez na WDC i OK
Peter_l
Dodano
08.09.2005 18:14:38
spiderko:

JN a co było w Chipie? nie czytam tego na bieźąco.

Jest opis takiej przeróbki uźyto samego radiatora z coolera P4 Prescott,fakt źe ze slotów PCI poźytku niema.Chip 9/2005 str. 134.
JNJN
Dodano
08.09.2005 18:01:05
Ja obstawiam WD Caviar SE 120 GB WD1200JB 8MB cache, jakoś do Samsunga i Maxtora zaufania nie mam. Gdybym nie miał kupywać WD to bym wybrał Seagate z NCQ.

OT:
Radiator powstał ze zwykłego radiatora na cpu 80x70, początkowo był koloru miedzianego (farba) lecz ja go przyciołem u podstawy (źeby do pamięci był dostęp) oraz wypolerowałem. Radiatory na pamięciach są z radiatora Spire KerstelKing A64, pocięty na cztery części, radiatorki wypolerowane na lusterko – prawie miesiąc grzebaniny w wolnych chwilach. Wiatrak jaki jest to widać, standart u mnie, to juź trzeci taki w kompie. Nie pytajcie o wyniki podkręcania, nawet nie sprawdzałem i nie to było celem. Miało być cicho i bezpiecznie – i jest. Gry śmigają, 3DMark03 pokazuje ponad 10000 punktów i gra gitara – więcej nie potrzeba.

Update:
JN a co było w Chipie? nie czytam tego na bieźąco.
spiderko
Dodano
05.09.2005 18:46:21
Chłopaki trochę zmieniacie temat. Chodziło mi o to, zebyscie polecili, który dysk z tych czterech przez mnie wymienionych najlepiej spełnia moje warunki, które przedstawilem w podpunktach. Tylko evil44 merytorycznie odpowiedział na moje pytanie.

Proszę o jakieś opinie dotyczaće tych dysków, najlepiej od ich włascicieli. :idea:

Aha, nie zamierzam montowac zadnych wiatraków do chłodzenia dysku. Dlatego chce miec taki dysk, który nie bedzie sie przegrzewał i nie wymaga wentylacji. :!:
fidelio
Dodano
05.09.2005 18:19:05
Cooler na grafie to Ci przypasował czy docinałeś co nieco.

Widzę źe podpatrzyłeś z ostatniego Chipa.
JNJN
Dodano
05.09.2005 17:33:50
Spiderko to sie zwie wentylacja, z budy zostal Ci praktycznie sam szkielet :wink:

A to na grafie przeraza, jakie masz tempy dzieki takiemu chlodzeniu i jakie taktowanie GPU/RAM osiagasz ?
mettal
Dodano
05.09.2005 14:08:16
Przeprowadziłem test na moim WD1200JB
temperatura otoczenia: 23*C
temperatura płyty głównej: 34*C
Obudowa otwarta, dysk w pozycji jak na zdjęciu.
Nawiewu brak, naturalny obieg powietrza.

Do testu uźyłem programu HDTach 3 w trybie Long Bench, w tym samym czasie monitorowałem temperature dysku programem SpeedFan.

Temperatura po 10 sekundach od wyłączenia HDTach zaczeła opadać. Wynik 41*C w szczycie stresu uwaźam za dobry, zwłaszcza biorąc pod uwage miejsce "montaźu".

BTW
Przy okazji moje ręko–dzieło :twisted:
spiderko
Dodano
05.09.2005 14:02:56
No to teraz ja co do temperatury... Hmmm, mam dwa Maxtory Maxline II 250GB SATA, sa umiecznone jeden nad drugim w odstepie jednej wolnej zatoki, przy normalnej pracy bez wentylatora potrafily osiagac nawet 58*C. Po zamontowaniu przed nimi wichra, tem spadla do 40 w spoczynku i 45 w stesie, roznica temp jest w granicach 2–3 stpopni. Kiedys na ich miejscu byly 2 WD200GB SATA tak samo ulozone, taki same wentyl i byly chlodzniejsze od tych maxtorow o ok 6 stopni. Drugi przypadek Mam kieszen na dysk chiefteca, aluminiowa z wentylem. Moj WD40GB chlodzi sie tam do max 32 stopni. Czasem kumpel wpadnie z barakuda 40GB i jego dysk po wlozniu do tej kieszeni osiaga 38 do 40 stopni. Wiec jestem po stronie Adika, bo mam wyrazny podglad na to ze tem poszczegolnych dyskow pracujacych w tych samych warunkach moga sporo od siebie odbiegac.
mettal
Dodano
05.09.2005 13:09:27
To źe niektóre dyski WD się tak grzeją,nie znaczy źe tak ma być,trzeba je intensywnie chłodzić,aby nie przekraczały 42 stopnie normalnie i chwilowy stres max 51 stopni.

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=36532
JNJN
Dodano
05.09.2005 13:02:36

Umnie w szkole byl taki dysk szkoda gadac chodzil jak traktor i przy kopiowaniu plikow do 2gb sie zatrzymywal i koniec restart kompa... Ja mam odkad mam kompa tylko Segate i jestem zadowolony choc WD tez sa dobre kuzyn ma i bardzo fajnie mu dziala. Ale przy kompie zostawionym spokojnie dysk osiaga tem do 45C a jak zaczyna prace to ma z 55C wiec jak dla dysku troszke duzo.. W serwisie polecili zamontowac wiatrak wiec w 100% zgadam sie z adik154, Ale to moze tylko pare takich modeli bylo sam niewiem ..
Ukey
Dodano
05.09.2005 12:01:50
Jakoś nie zauwaźyłem źeby dyski WD grzały się bardziej. Robiły to tylko modele, które zaraz potem padały. Róźnice temperatur jakie zauwaźyłem oscylują w granicy 3 stopni. To na tyle mało, źe mogę śmiało twierdzić to co powiedziałem wcześniej.

a sie kurna nie zamierzam kłócić i specjalistą nie jestem a jedynie fakty stwierdzam a ty tu próbujesz filozoficznie podwaźyć fakty

–Nie filozoficznie, tylko to wynika z mojej praktyki.

...wiec chłopie, znawco ty od RAIDA i specyfikacji obudowy...

–Czuje się doceniony. Dziękuję :D

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
WD Caviar SE 120 GB WD1200JB 8MB cache
WD Caviar SE 80 GB WD800JB 8MB cache
Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133, 8MB) 6Y080P0 Hitachi DeskStar 7K250 (HDS722512VLAT80) 120 GB 8MB

Z tej grupy zdecydowanie polecam dwa dyski. Samsung spinpoint i Caviar SE. Samsung ma ostatnio bardzo dobre dyski. Są mało awaryjne, ciche i szybkie. To chyba wystarczy. Co do Caviara – seria SE podobno przygotowana jest do cięźkiej pracy w wydajnych macierzach RAID. Zastosowano w nich część komponentów pochodzących z dysków SCSI – dzięki czemu mają one być mniej podatne na awarie. To teoria. W praktyce – źycie pokaźe. Niemniej – jeszcze nie trafił mi się zwrot Caviara SE.
evil44
Dodano
05.09.2005 11:42:01
evil44:
Pewnym ludziom nie moźna przemówić do rozumu. Z iloma dyskami miałeś styczność? Wszystkie były jednakowe? Jak je montowałeś? Specjalisto!

A oto spis dysków z którymi miałem ztyczność (które widziała moja obudowa, a montowane były w standardowym miejscu w budzie)

1. Samsung 40 GB
2. Segate Baracuda 80 GB
3. Segate Baracuda 40 GB
4. Maxtor 80 GB
5. WD 80 GB
6. WD 120 GB

odczyt porgramem Speed Fan podczas kopiowania znacznych ilosci danych (około 10– 20 GB)

i zawsze, ale to zawsze dyski WD były bardziej gorące od Samsunga, Segate czy MAxtora... Powszechnie człowieku wiadomo ze dyski WD sie grzeją bardziej niz te konkurencji (nawet na forum było wiele takich wypowiedzi) wiec chłopie, znawco ty od RAIDA i specyfikacji obudowy nie wyjeźdzaj mi tu z takimi :!:

Ja sie kurna nie zamierzam kłócić i specjalistą nie jestem a jedynie fakty stwierdzam a ty tu próbujesz filozoficznie podwaźyć fakty :?
adik154
Dodano
05.09.2005 01:32:39
Pewnym ludziom nie moźna przemówić do rozumu. Z iloma dyskami miałeś styczność? Wszystkie były jednakowe? Jak je montowałeś? Specjalisto!
lol, chłopie nie wypowiadaj sie jak nie wiesz.
– Samo się ciśnie jak czytam twoje posty.

z tego sie smieje najbardziej
– Jak ktoś czegoś nie rozumie, to zawsze reaguje śmiechem. To juź udowodnione.

Informuje specjalistę – źe ja – amator... na moich połączonych w RAID, zamontowanych obok siebie dyskach mam temperaturę 31st. Kolega na jednym identycznym dysku osiąga ok 42st. Mamy inne obudowy.

Inny przykład – wspomniany tu: WD Caviar SE 120 GB WD1200JB 8MB cache ma temperaturę od 40 do 48 st. W zaleźnosci od miejsca montaźu.

Inna sprawa – podobieństwo temperatur dysków. Przy zwykłym wykorzystaniu dysku (domowym), bez względu czy to Caviar, Barracuda, Maxtor czy Samsung – temperatury oscylują w okolicach 45st. Wiem z doświadczenia, nie ze słyszanych plotek.
Oczywiście mówimy o dyskach 7200obr/min.

Wiele osób ma jakiś dysk. Dokupuje inny drugi i stwierdza "tamten to się mniej grzeje". No ale to najczęściej wynika z błędnego rozumowania bo:
1. Montują dyski w innych miejscach w obudowie
2. Porównują modele z innych epok
3. Po zamontowaniu innego dysku nie biorą poprawki na róźnicę temperatury powietrza.
Nie moźna na podstawie tego twierdzic, ze jedne dyski grzeją się mocniej a inne słabiej.
evil44
Dodano
05.09.2005 00:14:07
evil44:
Nie ma czegoś takiego jak bardziej lub mniej grzejące się dyski.
Temperatury twardzieli są do siebie bardzo podobne.
A to, źe jeden ma 30st a drugi 45 to tylko róźnica w budowie/wentylacji obudowy i wykorzystaniu dysku.
Rendering 3D, montaź video – tutaj dysk będzie się bardziej grzał niź u pani Joli z sekretariatu, czy u Mietka słuchającego mp3.

A to, źe jeden ma 30st a drugi 45 to tylko róźnica w budowie/wentylacji obudowy i wykorzystaniu dysku.

adik154
Dodano
04.09.2005 23:21:52
evil44:
Rendering 3D, montaź video – tutaj dysk będzie się bardziej grzał niź u pani Joli z sekretariatu, czy u Mietka słuchającego mp3.

adik154
Dodano
04.09.2005 23:21:52
evil44
Dodano
04.09.2005 18:59:06
polecam jakiegoś WD tylko dokup odrazu jakis wiatrak 80 mm tak zebys miał czym go chłodzić bo WD sie bardzo grzeją. Mam WD i polecam (swojego chłodze cały czas) :wink:
adik154
Dodano
04.09.2005 17:43:14
polecam jakiegoś WD tylko dokup odrazu jakis wiatrak 80 mm tak zebys miał czym go chłodzić bo WD sie bardzo grzeją. Mam WD i polecam (swojego chłodze cały czas) :wink:
adik154
Dodano
04.09.2005 17:43:14
fidelio
Dodano:
04.09.2005 17:16:49
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2