Dysk twardy - jaki wybrać??
Witam. Postanowiłem zakupić nowy dysk twardy, ponieważ stary miał naprawdę mało miejsca...Ale pojawił się problem, który właśnie kieruję tutaj. Mianowicie przeglądają dyski twarde natrafiłem na kilka rodzai m.in. SATA, ATA, IDE. Nie wiem, który będzie odpowiedni dla mojego komputera:neutral: Więc proszę o pomoc w wyborze. Dodam, jak wygląda mój sprzęt:
Procesor: AMD Duron i system Windows XP
899 mhz, 256 mb ram...
Pozdrawiam subw3y.
Odpowiedzi: 7
No a teraz - strona procucenta płyty głównej i jesj specyfikacja -> [url]http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=K7Upgrade-600&s=n[/url]
I tam m.in. w działce Connector
[quote]
- 2 x SeialATA 1.5Gb/s connectors supports RAID,0,1,JBOD, SATA HDD_Hotplug
- 2 x ATA 133/100/66 IDE connectors ( supports 4 x IDE devices)[/quote]
Czyli - mozesz sobie kupic zarówno dysk ATA (PATA/IDE) jak i dysk SATA.
Jestem za tym co Endrju napisał - SATA IMO lepszym pomysłem. Dodam - SATA II jest kompatybilny w dól z SATA I (niektóre dyski SATA II mogą mieć zworke do przełożenia by ograniczyc tryb pracy do SATA I).
Dzięki Żółty:) Ten program mi to znacznie ułatwił...A teraz to co miałem sprawdzić:
Nazwa producenta płyty głównej: ASRock Inc.
Nazwa płyty głównej: ASRock K7Upgrade-600
Pozdrawiam Subw3y:)
VT8237 rokuje dobrze w temacie SATA. Niemniej jednak jest to nazwa mostak południowego a nie nazwa i model płyty.
Skoro nie masz instrukcji, to skorzystaj z programów, które Ci podać powinny pożądane informacje (producent i model płyty głównej, informacje o interfejsach pamięci masowej). Takim programem jest m.in. Everest
Pisze tak:
VIA
VT8237
0448CD CHINA
Nie wiem czy dobrze podałem, bo patrzyłem co pisze na płycie:) Bo instrukcji nie mam już:P
podaj dokładniej model płyty głównej z wszystkimi literkami i cyferkami w oznaczeniu, bądź sprawdź w podręczniku od niej czy występuje magiczne słowo SATA, tudzież czy w zestawie z płytą główną był taki wąski kabelek koloru różwego, zółtego lub czarnego. Na pewno możesz kupić dysk ATA [PATA], ale tak jak sugeruje powyżej Slayer dobrze jest rozeznać temat, bo SATA byłby lepszym wyborem.
Yhm...model płyty to VIA. A co do tych kabli to ja mam podpięty jakiś taki szary z różową linją na bokach:rolleyes:
Ata i IDE w zasadzie to samo znaczy - dysk z tym interfejsem podłączany jest szeroką taśmą z wtyczką 40 pinową.
Interfejs SATA ma wąski przewód około centymetra szerokości, kilkużyłowy.
Procesor widzę nie nowy więc raczej rozglądać się musisz za dyskiem z interfejsem ATA ale dla pewności podaj model płyty / bądź sam zaglądnij do manuala coby dowiedzieć się jakie interfejsy pamięci masowej płyta posiada.
Strona 1 / 1