Dysk twardy – dziwny problem
Jest sobie dysk twardy Western digital 20gb. Pewnego dnia juz windows sie z nim nie uruchomil wiec ja go do drugiego kompa i rozpoczynam diagnoze. Dysk twardy jest widziany w biosie i windowsie z poziomu menedzera zadan ale juz w moim komputerze nie ma dysku. Pomyslalem sobie, ze moze padly partycje wiec ja uruchamiam partition magic faktycznie partycji nie ma, to ja mowie aby utworzyl jakies ale niestety wyskakuja mu bledy. Znalazlem rowniez nowa elektronike wiec pomyslalem, ze to to ale niestety :? probowalem rowniez naprawiac MBR poprzez konsole odzyskiwania z wina XP poprzez funkcje fixmbr ale nic nie pokazalo sie ani blad ani nic wiec nie wiem czy to cokolwiek pomaga.
Pomozcie mi jeszcze co by mozna zrobic bo mi sie konca pomysly :/
pozdrawiam
Pomozcie mi jeszcze co by mozna zrobic bo mi sie konca pomysly :/
pozdrawiam
Odpowiedzi: 13
longerek:
Tzn.?
HDD i Napędy optyczne mają z tyłu zworki dzięki którym moźna ustawić aby urządzenie było widoczne najko nadrzędne (master) i podrzędne (slave). Jeśli są oba (na jednej taśmie) na master lub oba na slave to jedno z nich lub oba nie będzie widoczne. Opis jak ustawić zworkę masz z tyłu lub z góry na dysku, napędzie.
np. na jednej tasmie masz dwa mastery lub dwa slavy
sh@dow:Moźe worki masz źle ustawione.
Tzn.?
Moźe worki masz źle ustawione.
A moźe "komputerowiec" ma rację i dysk jest uszkodzony
A moźe "komputerowiec" ma rację i dysk jest uszkodzony
Mam taki problem: kolega poźyczył mi dysk i chciał źebym zobaczył czy działa i w ogóle, bo podobno jakiś komputerowiec powiedział mu, źe jest uszkodzony i odłączył go... podłączyłem go u siebie, włączyłem kompa, a ten strasznie długo "myślał", więc odłączyłem go... co muszę zrobić by normalnie chodził i na dodatek włączył się z nim komp?
wszystko fajnie ale programik mi nie dziala :/ pokazuje mi sie could load DOS please..... i nie chce sie zalaczyc. Ma ktos moze jakies inne programiki (ze strony producenta juz strawdzone i nic nie pokazuje :/) albo jakis inny sposob.
pozd
pozd
wlasnie to zrobilem zobaczymy czy sie przyda....
To wyślij koledze, który potrzebuje :wink:
Hej wlasnie zrobilem dyskietke. Prawdopodobnie ja tez bede mial pare pytan co do HDD :)
:/ chyba jutro do szkoly skocze :D
Niestety mam laptopa bez FDD :D
wiem, ze to bardzo zle zabrzmi ale czy moglbys mi wyslac zawartosc tej dyskietki na maila wojti2001@interia.pl bo mam plyte uszkodzona i mi naped dyskietek nie dziala, bylbym wdzieczny
Przetestuj go tym :
http://www.a.pl/filemanager/fileview/26/
http://www.a.pl/filemanager/fileview/26/
Strona 1 / 1