Dysk twardy do płyty Abit NF–7

Proszę o krótka podpowiedź, bo w ogóle się na tym nie znam (chodzi o dyski twarde). Wielu z Was ma taką płytę, więc myślę, źe pomoźecie.

Chciałbym kupić nowy dysk twardy do komputera. Płyta główna Abit NF–7. Stary dysk mam na IDE (to chyba tak się nazywa podłączenie przez długą czarnąwtyczkę na szerokiej taśmie). W ofertach sklepów widzę jednak oferty SATA, ATA100 ATA133...
np.: http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2983
Wśród których mam szukać?

Drugie pytanie brzmi: Mam obraz partycji systemowej świeźutkiej po instalacji systemu na CD. Czy po Zmianie dysku IDE na ATA/SATA mogę bez problemu postawić na nim system z takiego obrazu, czy czeka mnie ponowna mozolna instalacja od nowa? Obraz jest dla partycji 20GB a nową partycja byłaby większa – czy to przeszkadza?

Odpowiedzi: 16

Dokładnie nie pamiętam, zdaje się źe naleźy wyjąć płyte z obudowy i na tylnej części płyty ścisnąć te plastikowe kołeczki i wypachać je. Paste starą usuniesz np. spirytusem spoźywczym + papier toaletowy. Instalacje Zalmana zobaczysz na stronie firmy Zalman.
spiderko
Dodano
16.01.2006 14:57:16
Hurrra :D

Po przełoźeniu kości w 3 slot i restarcie załączył się komunikat na początku: Dual (bla bla bla) Enabled
Znaczy się mimo, ze jedna jest jeno– a druga dwustronna, ale obie D43 to tryb Dual się załączył. To jak to się ma do tego, źe kości muszą być identyczne...

Spiderko podpowiedz mi proszę jeszcze jak ten wiatraczek zdjąć z płyty, bo zamocowany jest na jakieś dwie szpilki (?) na spręźynkach. Te Zalmany rozumiem teź na te szpilki się mocuje? A jakaś pasta to jest w komplecie? Jezu ja naprawdę nie mam o tym pojęcia...
Ale jestem pojętnym uczniem ;)
Termi
Dodano
16.01.2006 14:30:46
Wiatraczek na mostku wymień sobie na Zalmana NB47 lub NB32, ja mam NB47 i nawet przy podkręconych procku nie przegrzewa się.

Kości aby pracowały w dualu muszą być obsadzone w 1 i 3 slocie. Zasada jest prosta, pierwszy i drugi slot to pierwszy kanał, trzeci slot to drugi kanał.
spiderko
Dodano
16.01.2006 13:19:06
Wiecie co, tak przy okazji, kupiłem wczoraj sobie drugą kość 512Mb Ram i wyszły mi nowe dwie sprawy wię pozwolę sobie w tym wątku pociągnąć.

Po pierwsze to chcę tylko potwierdzić swoje przypuszczenia. Pierwsza kość Hynix jest dwustronna, a druga jaką mi przysłano (niestety tu sklep Arest dał dupy bo jest inne oznaczenie niź w ofercie) jest jednostronna. Nie ma zatem chyba szans na pracę w trybie Dual? Moźna jakoś sprawdzić w Aidzie czy pracuję w trybie Dual czy nie? Acha i jeszcze jedno wsadziłem kości w sloty dimm 1 i dimm 2, a wolne pozostawiłem dimm 3 na płycie ma to jakieś znaczenie dla pracy w tym trybie? Ehhh chyba tak czy siak marne szanse i potwierdz się fakt, źe trzeba kupować od razu dwie kości bo potem jest juź cięźko. Na szczęście przy AMD duź wydajności nie straciłem, szkoda tylko kasy, bo 180 zł z kosztami wysyłki to duź jak na 512Mb ram...

Druga sprawa to to, źe odkryłem po otwarciu obudowy, ze wysiadł mi sławetny wiatraczek na płycie i nie pracuje... Sam nie wiem, czy tak to zostawić, czy go wymieniać. Szczerze to nigdy tego nie robiłem i trochę boję się coś popsuć... Spiderko doradź coś proszę :roll:
Termi
Dodano
16.01.2006 13:06:30
Savy i profile gier ja osobiście tracę, o ile nie zadbam o kopie zapasową przed formatem. Bardziej waźne jest dla mnie to źe partycja systemowa jest utrzymana w czystości, jest windows, niezbędne programy i plik wymiany, nic więcej. Na drugiej partycji mam pozostałe rzeczy. Myślę źe te wszystkie profile, savy moźna by takźe umieścić na drugiej partycji poprzez przeniesienie domyślnej lokalizacji Documents and Settings:

picasso:
Prawy klik na ikonę Moich Dokumentów (na Pulpicie lub w Menu Start) i pobranie Właściwości. W Target (Element docelowy) wpisz nową ścieźkę dostępu lub kliknij przycisk Move (Przenieś) i wskaź nową lokalizację. Zostaniesz zapytany czy foldery z zawartością mają zostać przeniesione co tylko potwierdzasz. Jeśli zaźyczysz sobie powrotu do ustawień domyślnych wystarczy kliknąć opcję Restore Default (Przywróć domyślne)
źródło: http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=5989&st=45#
spiderko
Dodano
15.01.2006 22:32:19
No tracone sa (chyba ze ktos sobie zrobi kopie wpisow rejestru,itp). Co do moich dokumentow tez je trzymasz na partcji C ? Nie lepiej przeniesc Moje Dokumenty na partycje D ? Menu start > Moje dokumenty >PKM > wlasciwosci > przenies. Wtedy zmienija sie wszystkie odwolania, w rejestrze itp. I save game bedzie takze ladowalo na tej partycji w Moich dokumentach, bez zadnego problemu (oczywiscie to save game, ktore domyslnie zapisuje sie w dokumentach)
mettal
Dodano
15.01.2006 22:16:20
Panowie słuszna uwaga i macie rację, natomiast czy gry podczas instalacji nie ładują się do rejestru i nie ładują jakiś plików do systemowego katalogu Windows? Przecieź podczas instalacji te dane i tak są tracone. A co z grami, które mają wspaniałą :roll: tendencję do tworzenia katalogu "Save" w katalogu Moje dokumenty (nie mówiąc juź o takich kwiatkach jak Prince of Persia Sands of Time, która to gra Save'y robi w ukrytym katalogu Dane Aplikacji), który jest na dysku C i i tak kiedy chce się coś przeinstalować to jest poszukiwanie tych danych i kopiowanie na inną partycję. Takie są moje doświadczenia, ale moźe po prostu czegoś nie wiem :?: Drugiej partycji uźywam do trzymania danych których nie chcę stracić, a partycji systemowej do programów i gier.
Termi
Dodano
15.01.2006 22:06:35
spiderko:
Na dysku systemowym nie powinno się, z powodów praktycznych, instalować gier.

Spiderko dobrze prawi, instalowanie gier na partycji systemowej to nieporozumienie. Zrob sobie folder Program Files na innej partyci i tam instaluj gre, bedziesz tylko podczas instalacji zmienial litekre. A jeszcze lepiej gdy masz dwa dyski, to gry instalowac na drugim dysku.
mettal
Dodano
15.01.2006 20:49:58
A nie pomyślałeś o tym źeby gry nie instalować w domyślnej lokalizacji C:\Program Files\... tylko na dysku D w katalogu np. Gry?

Na dysku systemowym nie powinno się, z powodów praktycznych, instalować gier.
spiderko
Dodano
15.01.2006 20:45:16
Ok dzięki

100 to przesadziłem, ale z 40 to by się przydało, szczególnie gdy gry po 4 GB sie instalują :roll:
Termi
Dodano
15.01.2006 20:16:46
A to juz zalezy od programu ktorym robiles obraz, czy mam mozliwosc podczas przywracania dopasowania rozmiaru partycji.

Tak na marginesie, po co Ci partycja systemowa az 100GB ? :shock: Przeciez wystarczy spokojnie 10GB, na sam system i instalowane aplikacje, a reszte trzyma sie na innych dyskach niz systemowe, co by w wypadku awari nie stracic wszystkich danych wraz z formatem...
mettal
Dodano
15.01.2006 18:30:33
Ok to juź będzie otatni mój post w tym wątku :)
zatem skoro mam w tej chwili dysk na szerokiej taśmie to jak kupie taki sam typ dysku i zrobie partycję powiedzmy 100Gb to będę mógł na nia nanieść partycje z systemem z obrazu utworzonego z obecnej 20Gb partycji? wystarczy odpowiedź TAK / NIE ;)
Termi
Dodano
15.01.2006 18:26:28
Płyta NF–7, więc ATA. Z tym, źe ATA/133 czy 100??? O co w tym chodzi (Dwa zdania )?

Jest to tryb transferu ATA66, ATA100, ATA133 itp,mozesz spokojnie brac dysk ATA133, najwyzej bedzie na twojej plycie dzialal jako troche wolniejszy ATA100 ( chyba ze plyta obsluguje ATA133)

Czyli po zmianie IDE na ATA potrzebna jest "ręczna" reinstalacja systemu?

IDE, ATA, Paraler ATA (P–ATA) to jedno i to samo, czyli dysk podpinany na szerokiej tasmie. Jedynie S–ATA (Serial–ATA) to juz calkiem cos innego. Tak jak pisal spiderko twoja plyta nie mam kontrolera SATA, wiec pozostaje Ci zakup standardowego dusku na ATA (P–ATA)
mettal
Dodano
15.01.2006 17:37:29
Płyta NF–7, więc ATA. Z tym, źe ATA/133 czy 100??? O co w tym chodzi (Dwa zdania :))?

Nie chodzi mi o konkretną firmą (choć dzięki za podpowiedź), a jedynie o typ łącza.

Czyli po zmianie IDE na ATA potrzebna jest "ręczna" reinstalacja systemu?
Termi
Dodano
15.01.2006 17:30:39
Jeśli masz Abita NF7 to zapomnij o dysku SATA, tylko modele NF7–S i NF7S–L posiadają kontroler SATA. Polecam dyski Seagate z 8MB cache, 7200obr/min. na ATA o ile posiadasz właśnie Abita NF7, w przypadku SATA warto kupić dysk Seagate z NCQ.
spiderko
Dodano
15.01.2006 12:45:47
Po pierwsze to nie napisales najwazniejszego jaka pojemnosc dysku Cie interesuje i ile zamierzasz na to przeznaczyc kasy ???

W drugiej kwesti, najprawdopodobniej jesli zmienisz na dysk sata, czeka Cie reinstalacja systemu i zapodanie sterow do sata podczas instalacji, bo watpie ze nForce2 juz niepotrzebowal driverow.
mettal
Dodano
15.01.2006 12:44:49
Termi
Dodano:
15.01.2006 12:36:06
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1