Dysk twardy a tworzenie partycji

Witam,
Zagadnienie, dysk SATA podzielony na 3 róźne partycje, odpowiednio "C–20 GB","D–30 GB", i "E–100GB". Na dysku "C" jest system, na "D" są gry, na "E" znajdują sie tylko dane, muzyka, kopie, itp. I teraz pytanie, czy "konfiguracja" partycji powinna być taka:
"C" partycja podstawowa aktywna; "D" partycja podstawowa; "E" partycja podstawowa;
czy moźe tak:
"C" partycja podstawowa aktywna; "D" partycja logiczna; "E" partycja logiczna;

Jaki to ma wpływ na wydajność, fragmentację, co jest zalecane i bardziej odpowiednie.
Partycje zostały zrobione PartitionMagic 8.0

Pozdrawiam
Goldbergs

Odpowiedzi: 10

Rebe:
Rebe,jak zwykle – co wyraźnie iwdać po wskazaniu źródla – wie , źe istnieją wyszukiwarki internetowe i czasem nawet umie się nimi posłuźyć, co – jako wskazanie dla innych traktować naleźy, by teź z nich korzystali.

Oj, Rebe, Rebe... a Goldbergs wie, iź są fora by czerpać wiedzę z ich zasobów pochodzących od jakźe pomocnych i doświadczonych userów, którzy nie jedno na swych maszynach przerabiali w praktyce, niejednokrotnie naraźając się na nie spodziewanie skutki ich działań :D

A tak serio, to dziękuję za info, czasami lepsze jest poruszenie zagadnienia na forum i wymiana opinii niź zwykłe szukanie informacji, nie ma to jak brać czynny udział w dyskusji, wiedza wtedy inaczej się przyswaja, i jakoś tak człowiek pewniejszy się staje :lol:

A wracając do tematu, ciekawy jestem czemu ów Diskeeper sugeruje mi plik wymiany wielkości: min 2166MB, max 3072MB, skoro orginalnie Windows proponuje według znanego schematu odpowiednio dla 1GB RAM'u: min 1536MB i max 3072MB. Skąd diskeeper bierze takie wartości? Przy próbie zmiany rozmiaru z poziomu Windowsa na orginalne wielkości i ponownym uruchomieniu Diskeepera informuje mnie iź zalecana jest wartość min. własnie 2166MB a nie 1536MB...
Co ciekawe, przynajmniej dla mnie, jeśli ustawię plik wymiany na stałą wartość czyli dopuszczalne min. i max. na 1048MB – bo moźna tak zrobić w przypadku posiadania 1GB RAM'u stosunek "1 do 1", to Diskeeper uznaje to prawidłowo, a ustawienia o których mowa była wczesniej, czyli Windowsowe uwaźa źa "błędne", rozumiem iź przelicznik Windowsowy nie koniecznie się sprawdza w przypadku posiadania duźej ilości ramu, bo powoduje niepotrzebne "zajęcie" przestrzeni dysku, ale czemu ów program robi to jeszcze w większym stopniu?

Pozdrawiam
Goldbergs
Goldbergs
Dodano
31.12.2004 14:35:02
w84u:
...Rebe ma jak zwykle rację :wink: ,

Rebe,jak zwykle – co wyraźnie iwdać po wskazaniu źródla – wie , źe istnieją wyszukiwarki internetowe i czasem nawet umie się nimi posłuźyć, co – jako wskazanie dla innych traktować naleźy, by teź z nich korzystali.
Rebe
Dodano
31.12.2004 10:26:12
Jak się domyślam to 9 wersja Diskeepera, i co widać na screenie, moźna tam skorzystać z funkcji Diskeepera dla zwiększenia MFT, i z niej skorzystaj, @Rebe ma jak zwykle rację :wink: , właściwie dobrana wielkość MFT poprawia wydajność dysku i zmniejsza fragmentację. Diskeeper sugeruje wielkości MFT i są poprawne. Uźyj ich. Pozdrowienia
w84u
Dodano
31.12.2004 10:19:59
MFT mniejszy i większy
Przyjrzyjmy się jeszcze obszarowi Master File Table. Standardowo zajmuje on 12,5% powierzchni dysku twardego. Czasami warto zwiększyć miejsce dla MFT – zwłaszcza wtedy, gdy często instalujemy nowe programy, usuwamy je, zapisujemy sporo plików itp. W takim przypadku MFT jest bardzo intensywnie uźywany i szybko ulega fragmentacji.
Jeźeli zdecydujemy się na zwiększenie miejsca przeznaczonego dla Master File Table, znowu musimy zmodyfikować Rejestr. Tym razem odnajdujemy klucz HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetControlFileSystemNtfsMftZoneReservation. Domyślnie ma on wartość 1. Kiedy zmienimy ją na 2, MFT "rozrośnie się" i zajmie dwukrotnie więcej miejsca. – opis zaczerpnięty z chip.pl
Rebe
Dodano
31.12.2004 08:55:31
To jeszcze jedno, ostatnio uźywam Diskeepera do defragmentacji dysków, i moźe by mi ktoś wyjasnił co to jest MFT i czy konieczna jest jego defragmentacja..???, pytam dlatego iź program "krzyczy" mi iź MFT uźyty jest w 99% i zaleca zmiany....Nie ma bladego pojecia co i jak, przyznaję sie bez bicia. Poniźej screeny.

Pozdrawiam
Goldbergs
Goldbergs
Dodano
31.12.2004 02:03:18
dzięki Rebe za linka :D Człowiek uczy się całe źycie :D
robak
Dodano
30.12.2004 15:02:21
Acha i wsio jasne teraz mi się stało.
Dobrze mi się jednak coś uroiło :mrgreen:

Czyli śmiało Goldbergs moźe sobie załoźyć 3 podtstawowe, i nie musi się bawic w rozszerzone.
SLAY3R
Dodano
30.12.2004 15:00:24
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=25723
Rebe
Dodano
30.12.2004 14:56:12
robak:
tak powinno być :D

Moźesz mi wytłumaczyć dla czego akurat tak?
Mam 2 dyski, na jdenym partycje zakładałem dawno tamu i mam tam jedna podstawową i własnie 3 logiczne. Za to na drugim załoźyłem 4 podstawowe i nie widzę róźnicy. A jak nie widać róźnicy to wsio rybka imho :mrgreen:
BTW. Tak mnie ciekawi, nie znam szczegółów więc się pytam. Ilość partycji podstawowych jest ograniczona (chyba do 4 na dysk), i po to powstały partycje rozszerzone i nań partycje logiczne źeby mieć moźliwość załoźeia większej ilości partycji.
Czy tak? Czy tylko mi się coś uroiło?
SLAY3R
Dodano
30.12.2004 14:50:04
czy moźe tak:
"C" partycja podstawowa aktywna; "D" partycja logiczna; "E" partycja logiczna;

tak powinno być :D
partycje logiczne: D i E tworzysz we wcześniej utworzonej partycji rozszerzonej.
Pozdrawiam
robak
Dodano
30.12.2004 07:29:48
Goldbergs
Dodano:
30.12.2004 03:41:32
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1