Dysk Serial ATA (ATA 150) wykrywany jako ATA 100
Procesor: P4 3,0 GHz (1MB Cache L2)
Płyta: Gigabyte 8I915P–G
Ram: 2x512MB (dual)
HDD: Maxtor 200GB Serial ATA
DVD: Lite ON 16x
Graf: Leadtek GF6600 128 MB
Z niewyjaśnionych dla mnie powodów dysk pracuje w trybie ATA–100 i w źaden znany mi sposob nie moge go zmusić do pracy w trybie ATA–150. Bios w płycie jest najnowszy jaki jest dostepny. Komputer jest niemój, więc nie jestem w stanie powiedzieć, czy dysk pracowal w trybie ATA–150 przy innej wersji BIOS–u! Próbowalem go podłączyć na wszystkie moźliwe sposoby (róźne ustawienia bios–u, róźny sposób podlączenia do płyty, odłaczylem równieź DVD, więc dysk był jedynym urządzeniem podlaczonym do płyty). Porszę o sugestie! Z góry dziękuję za odpowiedź !!!
Płyta: Gigabyte 8I915P–G
Ram: 2x512MB (dual)
HDD: Maxtor 200GB Serial ATA
DVD: Lite ON 16x
Graf: Leadtek GF6600 128 MB
Z niewyjaśnionych dla mnie powodów dysk pracuje w trybie ATA–100 i w źaden znany mi sposob nie moge go zmusić do pracy w trybie ATA–150. Bios w płycie jest najnowszy jaki jest dostepny. Komputer jest niemój, więc nie jestem w stanie powiedzieć, czy dysk pracowal w trybie ATA–150 przy innej wersji BIOS–u! Próbowalem go podłączyć na wszystkie moźliwe sposoby (róźne ustawienia bios–u, róźny sposób podlączenia do płyty, odłaczylem równieź DVD, więc dysk był jedynym urządzeniem podlaczonym do płyty). Porszę o sugestie! Z góry dziękuję za odpowiedź !!!
Odpowiedzi: 1
A twoja plyta glowna jaki maksymalny transfer obsluguje ? Nie wazne ze masz dysk ATA 150, moze plyta glowna pracuje maksymalnie w standarcie ATA 100, ja mam dwa dyski Maxtora 250GB SATA 150, ale plyta maksymalnie obsluguje ATA 133, wiec i dyski dzialaja jako ATA 133.
A tu dane dotyczace tej plyty glownej o ktora sie rozchodzi w twoim kompie:
standard kontrolera ATA – Serial ATA (4)
(liczba kanałów) – ATA/100 (1)
A tu dane dotyczace tej plyty glownej o ktora sie rozchodzi w twoim kompie:
standard kontrolera ATA – Serial ATA (4)
(liczba kanałów) – ATA/100 (1)
Strona 1 / 1