Dysk SATA i Abit AV8

Mam pytanko.
Podlaczam dysk SATA pod plyte Abit AV8 K8T800 i komp mi go nie wykrywa (nie ma go w biosie).
Czy potrzebne sa jakies specjalne ustawienia w biosie, czy wszystko powinno dziac sie automatycznie?
A moze ta plyta potrzebuje 2 dyskow do pracy jako RAID?

Sprawa bardzo pilna, prosze o szybka rade :cry:

Odpowiedzi: 8

Moźe jeszcze raz po kolei.
Po pierwsze jeźeli w BIOSie masz taką funkcję:
SATA RAID/AHCI MODE np. lub podobnie brzmiącą – to jest to funcja która umoźliwia wybór pracy portów SATA.
Przewaźnie jest tak źe włączony jest tryb RAID.
Jeśli instalujesz system na jednym dysku musisz tą funcję ustawić na Disabled
Jeśli ponad to masz /przewaźnie pod tą funkcją/ wpis
On–chip SATA Mode to funkcję tą ustawiasz w zaleźności czy korzystasz tylko z portów SATA czy teź z SATA i 1 ATA .
Domyślnie jest na AUTO i w takim ustawieniu dysk powinien być wykryty , a system zainstalowany
Seeker
Dodano
21.04.2005 14:02:22
A moze jeszcze ktos wie co powinienem zrobic, zeby dysk byl widoczny, bo nie moge zainstalowac Windowsa.
Gdy podczas instalowania wcisnalem F6 – dostalem komunikat, ze "cos tam" jest niezgodne tyle... a dyskietka w stacji dyskow byla. :?

A kiedy uruchamiam kompa z dyskietki startowej W98, to po komendzie FDISK, dostaje informacje "no fixed disks" – to chyba normalne w przypadku SATA, czy nie?

Ogolnie: co musze zrobic, zeby zadzialalo :?: :? :cry:
e–walker
Dodano
20.04.2005 17:11:23
Nie denerwujemy się – przynajmniej ja – oczywiście, źe moźesz. To tylko "zdolność" kontrolera do pracy w trybie RAID.
Rebe
Dodano
20.04.2005 15:35:45
Tylko sie nie denerwujcie, bo ja dalej nie wiem czy moge uzywac tylko 1 dysku.
W manualu nic na ten temat nie znalazlem (albo nie umiem znalezc :? ), stad tez moje problemy i watpliwosci.
e–walker
Dodano
20.04.2005 15:32:39
Seeker:
brtx:

By bootowac z dysku SATA musisz wbrac First Boot Divice: RAID.

IMO nie moźe być RAID bo nie będzie bootował i nie dogra sterowników (F6)

Kontroler SATA na tej płycie jest RAID–owy.

e–walker – to nie u pracę w trybie RAID chodzi, a o funkcję implementowaną w kontrolerze – przeczytaj,proszę, dokładnie co brtx napisął i porównaj z opisami w manualu płyty w odniesieniu do ustawien BIOS–u.
Rebe
Dodano
20.04.2005 13:32:04
No wiec jak? :? Wystarczy 1 dysk?
Co mam zrobic? :?
e–walker
Dodano
20.04.2005 13:28:03
brtx:

IMO nie moźe być RAID bo nie będzie bootował i nie dogra sterowników (F6)
Seeker
Dodano
20.04.2005 13:25:01
W biosie byc moze trzeba wlaczyc RAID/SATA... w spisie dyskow IDE i tak tego nie zobaczysz. Dopiero po POSTcie bedziesz mial szanse ujrzec swoj dysk. (tzw post–screen kontrolera RAID/SATA)
brtx
Dodano
20.04.2005 12:43:03
e–walker
Dodano:
20.04.2005 11:53:38
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1