Dysk SATA...bezpieczne usuwanie sprzętu
Witam,
mam takie pytanko:
zainstalowałem SO na dysku SATA (kontroler Nvidia)...na pasku zadań ciągle widnieje ikonka typu "Bezpieczne usuwanie sprzętu"...pod tą ikonkę "podpięty" jest dysk...czy to tak ma wyglądać? Poprzednio miałem zainstalowany równieź SO na tym samym dysku ale kontrolerze VIA i taka ikonka nie była wyświetlana...dodam, źe przed instalacją zainstalowałem sterowniki SATA Nvidia.
Wiem, źe dyski SATA moźna podpinac i "wypinać" podczas pracy systemu dlatego wnioskuję, źe wszystko jest OK ale wolę sie upewnić.
Z góry dziękuję za informacje :)
Pozdrawiam
mam takie pytanko:
zainstalowałem SO na dysku SATA (kontroler Nvidia)...na pasku zadań ciągle widnieje ikonka typu "Bezpieczne usuwanie sprzętu"...pod tą ikonkę "podpięty" jest dysk...czy to tak ma wyglądać? Poprzednio miałem zainstalowany równieź SO na tym samym dysku ale kontrolerze VIA i taka ikonka nie była wyświetlana...dodam, źe przed instalacją zainstalowałem sterowniki SATA Nvidia.
Wiem, źe dyski SATA moźna podpinac i "wypinać" podczas pracy systemu dlatego wnioskuję, źe wszystko jest OK ale wolę sie upewnić.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 6
Catfish:Dziękuję za podpowiedz...rzeczywiście pokazało się kilka nowych opcji:) HotPlug jednak nie ma...(albo ja źle szukam :? )..
Moźe być teź tak źe ta opcja Hot plug jest zaimplementowana bez moźliwości zobaczenia tego czy teź uaktywniania lub nie i powinna ona działać , z zastrzeźeniem by nie próbować podłączania na"gorąco" dysków na starszych systemach –działa to tylko na tych z serii NT lub tych które to umoźliwiają.
HotPlug jest rozwinięciem opcji SATARAID/AHCI MODE w INTEGRATED PHERIPHERALS – domyślnie BIOS ma aktywną funkcję RAID (na marginesie dodam źe stąd się biorą właśnie kłopoty z instalacją systemu na 1–nym dysku SATA, powinna byc ona wyłączona )
O usuwaniu tej ikony pisał swego czasu Yoda, jednak, bodaj SEEker, wskazywął – w innym wątku, źe nie dla wszystkich urządzeń wskazany program działa prawidłowo – szło tam od – z jednej strony modemy USA, a z drugiej jakie pendrivy czy podobne ustrojstwa.
Dziękuję za podpowiedz...rzeczywiście pokazało się kilka nowych opcji:) HotPlug jednak nie ma...(albo ja źle szukam :? )...ta ikonka w niczym mi nie przeszkadza, po prostu nie lubię mieć w zasobniku czegoś czego nie uźywam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
GigaByte w swoich BIOS–ach zwykł był ukrywac część funkcji. Ujawniają się po uźyciu – w BIOS–ie crtl+F1 – sprawdź tę opcję.
Seeker, szukam, szukam i nie mogę znaleść w swoim BIOS–ie moźliwości włączenia/wyłączenia HotPlug...cóź widocznie ten typ tak ma :wink:
Mam płytę GigaByte GA–K8NF–9 na chipie nVIDIA nForce4–4x...
Dziękuję za informacje :)
Pozdrawiam
Mam płytę GigaByte GA–K8NF–9 na chipie nVIDIA nForce4–4x...
Dziękuję za informacje :)
Pozdrawiam
Catfish:
Pozdrawiam
Zgadza się moźna podpinać ale tylko wtedy , gdy w w BIOSie w opcji ON–chip SATA MODE istnieją opcje
Combined – umoźliwia obsługę np. 2 dysków SATA i porty ATA
Enhanced włącza 4 SATA i port ATA
i
Non–Combined ustawia porty SATA w trybie emulacji ATA.
To ręczne odpowiednie ustawienie tej opcji jest niezbędne gdy zamierza się korzystać z odłączanych dysków SATA
Poza tym powinna być taka opcja AHCI MODE umoźliwia tzw. Hot Plug , czyli podłaczanie i odłączanie dysków na "gorąco" w czasie gdy komputer jest włączony.
Strona 1 / 1