dysk samsunga – dlaczego się tak grzeje???
Kupiłem ostatnio dysk Samsunga Spinpoint 80GB 7200 8MB. Dysk jest dobry, szybki, całkiem ichy.. ale.. Coś jest nie tak z temperaturą. Kupowałem ten dysk ze względu wlasnie na niską temperaturę. :idea: Samusng miał byc chłodny. Tymczasem mam cały czas 41–43 stopnie a czasami nawet dochodzi do 45!!! :!:
Co się dzieje? Dlaczego tak jest? :?: temaperature sprawdzałem na Speedfan oraz Everest.
Aha.. Komp ma otwarta jedną sciankę obudowy. Wiec tym bardziej powinien byc dysk chłodny...
A w ogóle j :?: aka temperatura jest szkodliwa dla dysków?
Co się dzieje? Dlaczego tak jest? :?: temaperature sprawdzałem na Speedfan oraz Everest.
Aha.. Komp ma otwarta jedną sciankę obudowy. Wiec tym bardziej powinien byc dysk chłodny...
A w ogóle j :?: aka temperatura jest szkodliwa dla dysków?
Odpowiedzi: 6
Dyski firmy Seagate mają takie powłoki gumowe.Moźna je usuwać,tylko uwaźać na elektronikę dysku.
Tak fidelio, na stronie producenta, odnosnie tego modelu tak zostalo napisane w specyfikacji
Wiech, dysk dobrze przylega do obudowy – mocno przykrecilem go na cztery srubki.A jak wygladaja te gumowe pokrowce antywibracyjne? :?: Czy mozna je zdjąć? A jezeli tak to czy to bezpieczne? :?:
Do mettal: Skoro mozna do 55 stopni według producenta to jeszcze chyba chyba nie tak zle. Sprawdzałes to na stronie Samsunga prawda? :?:
Do mettal: Skoro mozna do 55 stopni według producenta to jeszcze chyba chyba nie tak zle. Sprawdzałes to na stronie Samsunga prawda? :?:
Do poczytania.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=36532
I niewaźne jaki dysk – zasadą powinno być źe temperatura dysku nie powinna najlepiej przekraczać 40 stopni,jak jest inaczej trzeba go chłodzić.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=36532
I niewaźne jaki dysk – zasadą powinno być źe temperatura dysku nie powinna najlepiej przekraczać 40 stopni,jak jest inaczej trzeba go chłodzić.
N stronie producenta, pisze tak w specyfikacji tego dysku:
Specification Temperature
Praca 5 ~ 55C
Spoczynek –40 ~70C
Czyli temperatury masz w normie, moje Maxtory bez dodatkowego chlodznie grzaly sie do 50C podczas pracy. Po zalozeniu wentyal przed dysk temperatura spadla o 10C, ale teraz gdy wlaczyli centralne ogrzewanie i w pokoju jest cieplo, dysk grzeje sie do 44C.
Specification Temperature
Praca 5 ~ 55C
Spoczynek –40 ~70C
Czyli temperatury masz w normie, moje Maxtory bez dodatkowego chlodznie grzaly sie do 50C podczas pracy. Po zalozeniu wentyal przed dysk temperatura spadla o 10C, ale teraz gdy wlaczyli centralne ogrzewanie i w pokoju jest cieplo, dysk grzeje sie do 44C.
Czasem otwarcie bocznej ścianki komputera przynosi odwrotny skutek.Zostaje zakłucony obieg powietrza wymuszony przez wentylatory na obudowie i na komponentach.
Sprawdź czy dysk dobrze przylega do obudowy,tam następuje odprowadzenie ciepła.
Czasem dyski są pakowane do gumowych pokrowców antywibracyjnych,teź ma wpływ na temperature.Temperature dysku masz wysoką ale jeszcze dopuszczalną,nie powinna przekroczyć 55"C.
Sprawdź czy dysk dobrze przylega do obudowy,tam następuje odprowadzenie ciepła.
Czasem dyski są pakowane do gumowych pokrowców antywibracyjnych,teź ma wpływ na temperature.Temperature dysku masz wysoką ale jeszcze dopuszczalną,nie powinna przekroczyć 55"C.
Strona 1 / 1