Dysk PATA

Hejk mam pytanie co oznacza ze dysk ma PATA domyslalm sie ze moze bedzoe sie go jakos inaczej podlaczalo zreszta niewiem dlatego pytam bo juz chyba z 2 lata nie kupowalem zadnego dysku po prostu czy bede go mogl normalnie podlaczyc do kompa. I co myslicie o 200gb Samsunga wlasnie z PATA? Z gory dzieki za odpowiedz pozdro

Odpowiedzi: 16

sata – serial ata
pata – parallel ata

lopatologicznie:
sata to nowe dyski, podlaczane do kompa waska, zazwyczaj czerwonego koloru tasma.
pata to dyski jakich uzywalismy do tej pory, podlaczane za pomoca szarej (bezowej/czarnej) szerokiej tasmy.

jedyna roznica tkwi wlasnie w interfejsie (zlaczu)
akubat
Dodano
10.03.2006 17:44:24
No niewiem czy wszyscy sprzedawcy ale ten napewno. A czy chcialbym pracowac w ciepelku? Oj tak zwlaszcza w takim. Zreszta jesli chodzi o te sprawy anglicy sa za nami sporo w tyle nieznaczy to ze niemaja nowinek sprzetowych bo to akurat maja tylko o to ze np karta graficzna typowy anglik idzie do sklepu kupic karte graficzna to niepatzry na ilosc potokow czy ma 256,128 czy 64 bit tylko widzi ze na pudelku pisze 256 mb to im w zupelnosci wystarcza marketing w tym kraju dziala bardzo dobrze :D
TataDilera
Dodano
07.03.2006 02:37:16
TataDilera:
Sklep w ktorym planuje dokonac zakupu zwie sie PC World i jak sie uprzejmie zapytalem pana to mi powiedzial ze to jest sklep dla specjalistow i kazdym sam musi byc swiadom tego co kupuje i on niemoze udzielic zadnych informacji

Czy wszyscy sprzedawcy w kaźdym sklepie w tej anglii mają takie podejście do klienta? Czy jego szef ma takie samo zdanie jak on ? Moźe kolejnym razem jak tam pójdziesz skontaktój się z jego szefem i zacytój słowa sprzedawcy.Moźe zwolni się miejsce pracy,nie chciał byś pracować w ciepełku? :) Powiedz temu szefowi ,źe nawet sprzedawca ziemniaków wie czy są modyfikowane genetycznie czy nie.Być moźe dysk dostaniesz w prezencie :) pod warunkiem ,źe potrafisz udawać prawdziwe oburzenie.
securite
Dodano
07.03.2006 02:08:58
Ze zapytalem sie co oznacza p–ata to nieznaczy ze moja wiedza jest niewielka. Wiem co to jest serial ata i niesadze zebym sobie z tym nieporadzil oczywiscie moga wystapic jakies trudnosci niemowie ze nie ale napewno nie takie zebym musial np oddac kompa do serwisu zawsze sam staram sobie radzic z problemami i jakos zawsze mi sie udawalo. Niewiem jak wy ale ja zauwazylem ze jak ktos jest "na kupnie" czegos to sie tym bardzo interesuje i stara sie dowiedziec o czyms praktycznie wszystkiego a pozniej gdyz ja to ma to zainteresowanie spada bo juz pojawia sie kolejna rzecz na ktora ma sie ochote i tak do zajechania. Dysk jest taka rzecza ktorej niekupuje sie zaczesto jak ja kupowalem swoj dysk to byly oznaczenia dma udma 33/66/100/133. A tutaj nagle zaszla potrzeba wymiany dysku ide do sklepu patrze a tam pisze P–ATA i tak sobie mysle co to do diabla jest. Odrazu zaznaczam ze dysk jest zamkniety w szarym pudelku i nieda razy zagladnac do srodka zeby zerknac bo to rozwiazaloby moj problem odrazu. Na pomoc sprzedawcy rowniez niemoglem liczyc gdyz tak sie zlozylo ze mieszkam w Anglii a sklep w ktorym planuje dokonac zakupu zwie sie PC World i jak sie uprzejmie zapytalem pana to mi powiedzial ze to jest sklep dla specjalistow i kazdym sam musi byc swiadom tego co kupuje i on niemoze udzielic zadnych informacji (czyli prawdopodobnie niewiedzial) i dlatego tez sie zapytalem a wy odrazu krytykujecie ze moja wiedza jest niewielka. Kazdy komp jaki mialem skladalem sobie sam i nigdy sie na zadnym niezawiodlem po prostu takie slowa bola jak drzazga w wiecie czym :) No to tyle aha anyway thx for help
TataDilera
Dodano
07.03.2006 01:47:08
TataDilera:
Czemu myslisz ze jak chcialbym zainstalowac to mialbym powazny problem?

Coz, twoja wiedza w tym temacie jest niewielka, a przy instalacji systemu na dysku SATA jest z regoly troche wiecej zabawy...

TataDilera:
...wogole to sie zastanawialem nad kupnem plyty ktora obsluguje serial ata ale czy warto wymieniac plyte zeby miec troche szybszy dysk ?

Nie warto
mettal
Dodano
06.03.2006 13:14:33
Czemu myslisz ze jak chcialbym zainstalowac to mialbym powazny problem? wogole to sie zastanawialem nad kupnem plyty ktora obsluguje serial ata ale czy warto wymieniac plyte zeby miec troche szybszy dysk ?
TataDilera
Dodano
06.03.2006 12:59:31
moźe i lepiej źe nie obsługuje s–ata ,bo widzę źe miałbyć powaźny problem gdybyś takowy zakupił i chciał zainstalować system :wink:
securite
Dodano
06.03.2006 03:47:05
pata = ide
czyli "zwykle" poczciwe dyski ;)
STMan
Dodano
06.03.2006 02:34:35
oki nie obsluguje s–ata ale czy obsluguje p–ata ???
TataDilera
Dodano
06.03.2006 02:00:05
Nie obsługuje.
wojtt
Dodano
05.03.2006 23:19:01
Właściwości płyty głównej:
ID płyty głównej 62–1130–009999–00101111–040201–VIA_K7$1AARK200_A6380MS V3.3 113001
Nazwa płyty głównej MSI K7T266 Pro2 (MS–6380 v2.0)

Właściwości magistrali FSB:
Typ magistrali DEC Alpha EV6
Szerokość magistrali 64–bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 133 MHz (DDR)
Efektywna częstotliwość taktowania 267 MHz
Przepustowość 2133 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci:
Typ magistrali DDR SDRAM

Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej:
Typ magistrali VIA V–Link
Szerokość magistrali 8–bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz (QDR)
Przepustowość 267 MB/sek

Informacje fizyczne płyty głównej:
Liczba gniazd procesora 1
Liczba gniazd rozszerzeń 5 PCI, 1 AGP, 1 CNR
Liczba gniazd pamięci 3 DIMM
Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio
Współczynnik postaci ATX
Rozmiar płyty głównej 230 mm x 300 mm
Mikroukład płyty głównej KT266A
Dodatkowe własności Fuzzy Logic 3

Producent płyty głównej:
Nazwa firmy Micro–Star International
Informacje o produkcie http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_list.php
Uaktualnienie BIOS'u http://www.msi.com.tw/program/support/bios/bos/spt_bos_list.php

Oki to sa te dane
TataDilera
Dodano
05.03.2006 20:39:57
ID płyty głównej 62–1130–009999–00101111–040201–VIA_K7$1AARK200_A6380MS V3.3 113001

Typ magistrali DDR SDRAM

Przepustowość 267 MB/sek

Współczynnik postaci ATX

Producent płyty głównej:
Informacje o produkcie http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_list.php
Uaktualnienie BIOS'u http://www.msi.com.tw/program/support/bios/bos/spt_bos_list.php

Oki to sa te dane
TataDilera
Dodano
05.03.2006 20:39:57

Typ magistrali DDR SDRAM

Przepustowość 267 MB/sek

Współczynnik postaci ATX

Producent płyty głównej:

Oki to sa te dane
TataDilera
Dodano
05.03.2006 20:39:12
ściągnij z tąd http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183 Everesta i w zakładce Płyta główna/płyta główna masz podane,kliknij prawym myszy/kopiuj wszystko i wklej tutaj w wątku
securite
Dodano
05.03.2006 20:01:48
No ja mam wlasnie ta szeroka szara tasme 80–zylowa. Czyli jakbym kupil tego samsunga z p–ata byloby wporzadku tak? A jak moge sprawdzic czy moja plyta obsluguje dyski s–ata odrazu mowie ze instrukcji juz niemam gdyz podczas pewnej libacji marnie skonczyla(co ona tam wogole robila dobre pytanie) wiem ze mam napewno MSI K7 cos tam tak mi sie wydaje
TataDilera
Dodano
05.03.2006 18:25:07
PATA to taki sam dysk jak zapewne masz w kompie(sprawdź jak wyglądają taśmy,wąskie ok.1cm to s–ata,szerokie ok.5cm najczęściej szare to dysk p–ata),drógi rodzaj to dyski S–ATA,są oczywiście jeszcze SCSI ale źadko kto ma taki dysk bo są drogie i raczej na zamówienie w sklepach
Co do wyboru to na początek sprawdź czy twoja płyta obsługuje dyski s–ata,jest jeszcze s–ata2.
Dyski s–ata są wygodniejsze w montarzu (wąskie taśmy)i uogólniając szybsze;jednak instalacja systemu na nich przebiega (zaleźy od płyty głównej)trochę inaczej,coniektórzy mają z tym problemy ,ale sądzę źe warto trochę się pomęczyć
securite
Dodano
05.03.2006 16:40:06
TataDilera
Dodano:
05.03.2006 16:02:34
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1