Dysk lustrzany
Witam.
Właśnie poskładałem serwer (duźe słowo, raczej taki lepszy pecet) i mam zamiar uruchomić na nim dwa dyski lustrzane ale nie wiem jak. Nigdy czegoś takiego nie robiłem i nie wiem jak się do tego zabrać. Dyski konfiguruje się z poziomu BIOSU czy pod Windowsem? Konfiguracja komputera: P IV 3 GHz, 1024 ram, Asus P5GDC i915P Deluxe, 2 X WD 80 GB sATA, XP pro. Dyski wykrywa jako dwa osobne a słyszałem, źe ma być jako jeden z identycznymi zapisanymi danymi a w przypadku uszkodzenia jednego ma dalej pracować drugi. Jeśli rzeczywiście ma tak być to skąd mam wiedzieć, źe jeden się uszkodził? Jak dyski maja być podpięte oba jako master czy jeden master i jeden slave?
Proszę o pomoc lub o odesłanie do stron z takimi tematami.
Dziękuję i pozdrawiam. Dundee.
Właśnie poskładałem serwer (duźe słowo, raczej taki lepszy pecet) i mam zamiar uruchomić na nim dwa dyski lustrzane ale nie wiem jak. Nigdy czegoś takiego nie robiłem i nie wiem jak się do tego zabrać. Dyski konfiguruje się z poziomu BIOSU czy pod Windowsem? Konfiguracja komputera: P IV 3 GHz, 1024 ram, Asus P5GDC i915P Deluxe, 2 X WD 80 GB sATA, XP pro. Dyski wykrywa jako dwa osobne a słyszałem, źe ma być jako jeden z identycznymi zapisanymi danymi a w przypadku uszkodzenia jednego ma dalej pracować drugi. Jeśli rzeczywiście ma tak być to skąd mam wiedzieć, źe jeden się uszkodził? Jak dyski maja być podpięte oba jako master czy jeden master i jeden slave?
Proszę o pomoc lub o odesłanie do stron z takimi tematami.
Dziękuję i pozdrawiam. Dundee.
Odpowiedzi: 2
Dzięki "Naczelny Chamie" :D Ciekawy artykuł – prosto i na temat. Wiem juź, źe muszę ustawić dyski w tryb RAID1. Piszą tam, źe: "Na jednej taśmie ATA100 podpinamy dwa dysk". Rozumiem, źe ja podpinam dyski na osobnych przewodach – jeden master i jeden slave? Nadal teź nie wiem skąd będzie wiadomo, ze uszkodzeniu uległ jeden z dysków.
http://www.cdrinfo.pl/software/artykuly/artykul_w.php?ID=20021117230949 – od tego zacznij + instrukcja do płyty głownej
Strona 1 / 1