Dysk IDE oraz SATA - jak poprawnie podłączyć ?
Kupiłem nowy komputer z płytą główną MICO-STAR K9AGM2-FIH.
Płyta jest wyposażona w jeden port IDE oraz 4 porty SATA II.
W komputerze jest wpięty jeden dysk IDE ze starego komputera, jeden dysk SATA oraz nagrywarka DVD.
Jak wchodzę do BIOSU to widzę takie podłączenie dysków:
Primary IDE Master: Nagrywarka DVD
Primary IDE Slave: start dysk twardy
Third IDE Master: NotDetected
Third IDE Slave: nowy dysk
Dziwne jest już to że wyświetla mi się to jako dyski IDE, a przecież tylko jeden jest IDE (ten ze starego komputera).
Po zainstalowaniu Windowsa XP SP2 (nie instalowałem go - tak dostałem go ze sklepu) w Mój Komputer widzę ikony z napędami E, F, G, H, J których fizycznie nie ma.
Problem jest takie że komputer często się zawiesza, podejrzewam że ma to związek z niewłaściwym podpięciem napędów.
Jak należy podpiąć dyski żeby było ok ? Chcę mieć windowsa na dysku SATA.
Odpowiedzi: 4
W Biosie ustaw na AHCI, a dysk i tak musisz zezworkować na Mastera, żeby system z niego szedł. Nie wiem jak to się ma do możliwości otwarcia obudowy, ale skoro tak chcesz to jakoś musisz sobie poradzić (gwarancja). Potem wgrasz system na SATA i botowanie z tegoż ustawić.
Pozdro
Mam w biosie taką opcje:
OnChip SATA Type
This item is used to define the SATA type. Before configure the RAID set, you
have to choose the RAID for the SATA devices.
Mogę ją ustawić na: Native IDE, RAID, Legacy IDE lub AHCI.
Co mam wybrać ?
tak mam czytnik kart pamięci, ale jeszcze nawet go nie używałem, nie wiedziałem że on sobie rezerwuje literki dysków
-
[quote=kicaj] nie wiedziałem że on sobie rezerwuje literki dysków[/quote] Tak właśnie jest :lol:
[quote=kicaj]
Primary IDE Master: Nagrywarka DVD
Primary IDE Slave: start dysk twardy
[/quote]
Zainstaluj odwrotnie (jak umiesz i możesz bez utraty gwarancji): dysk daj na Mastera a napęd na Slave, przestaw na zworkach i na taśmie.
[quote=kicaj]
Third IDE Master: NotDetected
Third IDE Slave: nowy dysk
[/quote]
Podłącz dysk do pierwszego SATA (sprawdź w manualu albo na płycie, który to jest). Sprawdź też czy trza go ustawić na zworkach.
Teraz pytanie, na którym dysku jest system ? Jeżeli na IDE, to musisz go zainstalować na SATA skoro tak chcesz.
[quote=kicaj]
w Mój Komputer widzę ikony z napędami E, F, G, H, J których fizycznie nie ma.
[/quote]
A masz czytnik kart pamięci ? Jeżeli tak, to jest OK.
[quote=kicaj]
Problem jest takie że komputer często się zawiesza, podejrzewam że ma to związek z niewłaściwym podpięciem napędów.
[/quote]
Nie sądzę, ale ......??
Strona 1 / 1