Dysk IBM 7200 obr 30 GB a WIN XP P !!!{ROBLEM
Pomocy!!!!
Pod 98 wszystko było ok, ale... postanowilem zainstalowac win xp i...
bootowalna plytka,instalowanie sterowników i bzdet jakis i... co widze???
Moj dysk ma 2GB i nie jest sformatowany*przecieź mam 30).OK...nie da sie i zaustalowac systemu–gorzej,ale zakladam partycje 1,9 GB i... dziala ok,znaczy pomijająć źe tracę 1415 dysku, co robić– nie chce juz 98 :((( i nie chce miec 2 GB dysku... Z góry dziękuję
Pod 98 wszystko było ok, ale... postanowilem zainstalowac win xp i...
bootowalna plytka,instalowanie sterowników i bzdet jakis i... co widze???
Moj dysk ma 2GB i nie jest sformatowany*przecieź mam 30).OK...nie da sie i zaustalowac systemu–gorzej,ale zakladam partycje 1,9 GB i... dziala ok,znaczy pomijająć źe tracę 1415 dysku, co robić– nie chce juz 98 :((( i nie chce miec 2 GB dysku... Z góry dziękuję
Odpowiedzi: 9
ze strony producenta płyty ściągnij nowy bios do płyty. Twardy dysk jest ok. W win xp twardy widziany jest nieco inaczej. Po aktualizacji biosu bedzie ok.
Bardzo prosze o pomoc zwiazana z dzieleniem dysku twardego na partycje. Mogl by mi ktos powoli wytlumaczyc jak idiocie jak sie powinno dobrze twozyc partycje za pomoca programu Partition Magic 7. Bardzo prosze!!! :( :( :( :( :( :( :(
Ściągnij TO. W tym archiwum zipa znajdują się obrazy 2 dyskietek ratunkowych partirion magica 8 i program winimage za pomocą którego zapiszesz te obrazy na dyskietkach.
Teraz wystarczy uruchomić komputer z tych dyskietek, odpali się program do tworzenia partycji, załóź w nim na nowo pqartycje (najlepiej w ntfs). Program wyglądem przypomina win98 i jest intuicyjny w obsłudze więc powinieneś sobie poradzić.
INFO:
Pierwszą partycję utwórz jako podstawowa (chyba primary) np 4–5GB na system. Reszte dysku zrób jako partycja rozszerzona (extended), następnie na tej rozszerzonej tworzysz wg. uznania mniejsze partycje logiczne.
Ja mam tak: podstawowa 10GB, i na rozszerzonej 3 logiczne 20, 25, 5 GB.
Teraz wystarczy uruchomić komputer z tych dyskietek, odpali się program do tworzenia partycji, załóź w nim na nowo pqartycje (najlepiej w ntfs). Program wyglądem przypomina win98 i jest intuicyjny w obsłudze więc powinieneś sobie poradzić.
INFO:
Pierwszą partycję utwórz jako podstawowa (chyba primary) np 4–5GB na system. Reszte dysku zrób jako partycja rozszerzona (extended), następnie na tej rozszerzonej tworzysz wg. uznania mniejsze partycje logiczne.
Ściągnij TO. W tym archiwum zipa znajdują się obrazy 2 dyskietek ratunkowych partirion magica 8 i program winimage za pomocą którego zapiszesz te obrazy na dyskietkach.
INFO:
INFO:
Ja stawiam na to źe masz partycję typu FAT16, (te org, z dosa, nie te FAT16X!!!) które pozwalają mieć partycję tylko 2 gigowe. I pewnie taką zrobił fdisk i nie ma co się dziwić. A najlepiej se ściągnij Partition Magica i zrób se poźądne partycje typu FAT32 lub (niezalecany jak chcesz mieć coś innego niź xp, w2k lub NT 5 z servise pakkiech chyba 6 czy jakimś tam.) NTFS.
Pozdroofka
:)
Pozdroofka
:)
sproboj wywalic fdiskiem wszystkie pratycje jakie masz (podstawowa i chyba logiczna czy jakos tak). Potem od nowa je zaloz i sformatuj dysk. Moze to cos da
ATRENDA starszą jeszcze na sdramach, podpiętą taśmą ata 100, dysk jest na master, sęk w tym źe pod 98 bylo ok
A jaka masz plyte? Jak podpiety jest dysk?
Piszę poraz drugi gdyby ktoś kto wie jak to rozwiązać, mogl sie polapac:
na poczatku instalki wina xp po zgodzeniu sie na warunki pyta o formatowanie partycji i wyswietla ze mam dysk 2GB (ale ja mam 30GB)wtedy inastalacja sie nie powodzi. Zrobilem partycjje 1,9 giga i zainstalowal sie xpek ale widzi nadla tylko 2 GB, proste??? Prosze o pomoc i z gory dziekuje
na poczatku instalki wina xp po zgodzeniu sie na warunki pyta o formatowanie partycji i wyswietla ze mam dysk 2GB (ale ja mam 30GB)wtedy inastalacja sie nie powodzi. Zrobilem partycjje 1,9 giga i zainstalowal sie xpek ale widzi nadla tylko 2 GB, proste??? Prosze o pomoc i z gory dziekuje
Strona 1 / 1