Dysk i Bios problem
Witam szanowne Forum. Mam problem takjej natury. Mam dysk firmy Maxtor 6Y080PO. robiłem format dysków. Zainstalowałem Win. XP pro. Dwa dyski pokazuje mi dobrze, ale ten trzeci pokazuje źe ma 32 GB, a ma 80GB. Po zainstalowaniu systemu muszę najpierw sformatować go bo nie moźna odpalić. Przy instalowaniu Win. pokazuje mi trzy dyski ale ten tylko 32GB i Pyta gdzie instalować system, a więc rozumiem źe Bios widzi tylko 32GB.System mam na innym dysku , a ten jest 2 na taśmie jako Slave, a trzeci dysk jest na karcie. próbowałem zamieniać kolejnoiść ale nic to nie dało. Mam płytę do dysku, odpalam ją i formatuje tylko ten dysk, w programie pokazuje mi źe jest 81GB i jest gotowy do pracy. Ale jak odpalam system znowu musze go formatować w Win. i jest tylko 32GB ( kiedyś juź miałem podobny problem ale po sformatowaniu przy pomocy płyty i jak odpaliłem Win. to pokazywał mi dobrze, teraz juź nie ). Pobrałem programy ze strony Maxtor.com :
Powermax (DOS)
*dokladna diagnostyka dysku twardego
*naprawianie uszkodzonych sektorow
*rozwiazywanieproblemow z formatowaniem i partycjonowaniem
*sprawdzanie polaczenia z komputerem (kabel IDE)
MaxBlast3 (DOS)
*ominiecie barier pojemnosci narzuconych przez BIOS
*wsparcie dla FAT/NTFS
*kopiowanie zawartosci jednego dysku na drugi
*obsluga technologi Fast ATA i Serial ATA
Oba programy pokazują mi źe dysk jest ok i widzą źe ma 81GB.
Co mogę jeszcze zrobić ??
Powermax (DOS)
*dokladna diagnostyka dysku twardego
*naprawianie uszkodzonych sektorow
*rozwiazywanieproblemow z formatowaniem i partycjonowaniem
*sprawdzanie polaczenia z komputerem (kabel IDE)
MaxBlast3 (DOS)
*ominiecie barier pojemnosci narzuconych przez BIOS
*wsparcie dla FAT/NTFS
*kopiowanie zawartosci jednego dysku na drugi
*obsluga technologi Fast ATA i Serial ATA
Oba programy pokazują mi źe dysk jest ok i widzą źe ma 81GB.
Co mogę jeszcze zrobić ??
Odpowiedzi: 12
Problem wynika chyba z ustawionej zworki na 32GB limit. Oznaczenia sa często lakoniczne i radze dobrze je przestudiować. I jeszcze jedno– winxp ma swój własny sterownik do HD (HAL) , który nie odwołuje się praktycznie do biosu.
pzdr
pzdr
ATA 44 – UDMA 3
ATA 66 – UDMA 4
ATA 100 – UDMA 5
ATA 133 – UDMA 6
O wcześniejszych PIO ; ATA 33 i późniejszych –SATA róźnej maści nie będę wspominał.
Sprawdź swoją płytę i jej specyfikację – zaden BIOS nie pomoźe, jeźlei chipset nie ma implementacji umoźliwiającej obsługę 48–bitowego adresowania, a tę mają dopiero układy wspierające ATA 133
PS.
Nie traktuj tego jako sporu o pryncypia.
ATA 66 – UDMA 4
ATA 100 – UDMA 5
ATA 133 – UDMA 6
O wcześniejszych PIO ; ATA 33 i późniejszych –SATA róźnej maści nie będę wspominał.
Sprawdź swoją płytę i jej specyfikację – zaden BIOS nie pomoźe, jeźlei chipset nie ma implementacji umoźliwiającej obsługę 48–bitowego adresowania, a tę mają dopiero układy wspierające ATA 133
PS.
Nie traktuj tego jako sporu o pryncypia.
– zawsze mozna odswiezyc swoje informacje, no to lecimy
1. ATA–1, ide (pio mode 0,1, 2, DMA 0 )
2. ATA–2, EIDE, Fast–ata ( pio 3,4, DMA mode 1,2 )
3. ATA–3, atapi, SMART
4. ATA, ATAPI–4, ( ultra DMa 0,1,2 , CRC, transfer to 33 mb/s )
5. ATA, ATAPI–5, (nowe Ultra DMMA 2,3 )
6. ATA, ATAPI–6, ( lba 28 na lba 48, ultra DMa 100)
7. ATA, ATAPI–7, ( ultra dma mode 133, serial ATA 1.0, SMART ).
:?
1. ATA–1, ide (pio mode 0,1, 2, DMA 0 )
2. ATA–2, EIDE, Fast–ata ( pio 3,4, DMA mode 1,2 )
3. ATA–3, atapi, SMART
4. ATA, ATAPI–4, ( ultra DMa 0,1,2 , CRC, transfer to 33 mb/s )
5. ATA, ATAPI–5, (nowe Ultra DMMA 2,3 )
6. ATA, ATAPI–6, ( lba 28 na lba 48, ultra DMa 100)
7. ATA, ATAPI–7, ( ultra dma mode 133, serial ATA 1.0, SMART ).
:?
99none:– moja plyta z ata /atapi 6 (udma 100 ) ptzyjeła nowy bios i juz widzi dyski nawet do 400 Gb, dalej pozostając przy predkosci udma 100.
:wink:
Moźe "przelicz" jeszcze raz te ATA/TATPI – tak od 33 poczynając – co równoznaczne winno z UDMA 2 być – i sprawdź ile to by bylo 7.
99none:– moja plyta z ata /atapi 6 (udma 100 ) ptzyjeła nowy bios i juz widzi dyski nawet do 400 Gb, dalej pozostając przy predkosci udma 100.
Moźe "przelicz" jeszcze raz te ATA/TATPI – tak od 33 poczynając – co równoznaczne winno z UDMA 2 być – i sprawdź ile to by bylo 7.
– standard ATA/ ATAPI ( PATA) charakteryzuje interfejs miedzy hostem a urządzeniami do przechowywania informacji.
– ata /atapi–7 opisuje ultra dma mod 133, smart serial ata 1.0 oraz rozbudowe rozmiaru fizycznego sektoru.
– i nie ma nic wspólnego z biosem.
– specyfikację biosu w obsłudze urzadzen do przechowywania informacji opisuje przerwaia 13h oraz rozszerzone przerwania 13h.
– lba adres sektora w starszych biosach był ograniczony do 28 bitów, co skutkowało adresowanie pojemności dysku do 128 GB.
– zmiana biosu na ten o adresowaniu lba 48 daje mam mozliwośc adresacji dysku do wartosci 128 PB.
– moja plyta z ata /atapi 6 (udma 100 ) ptzyjeła nowy bios i juz widzi dyski nawet do 400 Gb, dalej pozostając przy predkosci udma 100.
– ata /atapi–7 opisuje ultra dma mod 133, smart serial ata 1.0 oraz rozbudowe rozmiaru fizycznego sektoru.
– i nie ma nic wspólnego z biosem.
– specyfikację biosu w obsłudze urzadzen do przechowywania informacji opisuje przerwaia 13h oraz rozszerzone przerwania 13h.
– lba adres sektora w starszych biosach był ograniczony do 28 bitów, co skutkowało adresowanie pojemności dysku do 128 GB.
– zmiana biosu na ten o adresowaniu lba 48 daje mam mozliwośc adresacji dysku do wartosci 128 PB.
– moja plyta z ata /atapi 6 (udma 100 ) ptzyjeła nowy bios i juz widzi dyski nawet do 400 Gb, dalej pozostając przy predkosci udma 100.
A jak bys ponownie zainstalowal win to moze by to zlikwidowało proble.
99none:..... win xp obsługuje LBA 48, cyli widzi dyski > 32 MB....
Tak ten fragment czytam i odnosze dziwne wraźenie, źe poszczególne części tej wypowiedzi są prawdziwe, ale juź ich złoźenie do kupy powoduje powstanie zdania zawierającego błąd.
Adresowania 48–Bitowe ( BigLBA)jest dostępne dla płyt wyposaźonych w kontroler ATA–133 – w innym wypadku BIOS nic nie poradzi. Adresowanie to pozwala na "widzenie" dysku o pojemności >137 (120) GB.
Windows sobie z nimi radzi bez problemu w wypadku uzbrojenia go w SP1/SP2, a w wersji "gołej" po dokonaniu zmiany w rejstrze.
– rozumiem ze masz trzy dyski.
– dwa z nich są połaczone w kanale pierwszym ( Primary) , dysk systemowy jako Master i dysk 80 Gb jako slave.
– dysk trzeci jest na karcie.
– jesli z poziomu BIOS–a nie widzi całej pojemności dysku 80 Gb to jest to problem z BIOS–em, nalezy uaktualnic bios.
– po sformatowaniu z poziomu Wina powinien działac dysk 80 GB bo win xp obsługuje LBA 48, cyli widzi dyski > 32 MB.
– programy firmowe od dysku rozpoznaja go poprawnie ale win musi go sformatowac od nowa, poniewaź win widzi dysk dopiero po jego "indeksacji" czyli zapisaniu sygnatury dysku w sektorze 0 pod bajtem 0x1b8 – 0x1bb.
– Wnioski: bios do uaktualnienia.
– dwa z nich są połaczone w kanale pierwszym ( Primary) , dysk systemowy jako Master i dysk 80 Gb jako slave.
– dysk trzeci jest na karcie.
– jesli z poziomu BIOS–a nie widzi całej pojemności dysku 80 Gb to jest to problem z BIOS–em, nalezy uaktualnic bios.
– po sformatowaniu z poziomu Wina powinien działac dysk 80 GB bo win xp obsługuje LBA 48, cyli widzi dyski > 32 MB.
– programy firmowe od dysku rozpoznaja go poprawnie ale win musi go sformatowac od nowa, poniewaź win widzi dysk dopiero po jego "indeksacji" czyli zapisaniu sygnatury dysku w sektorze 0 pod bajtem 0x1b8 – 0x1bb.
– Wnioski: bios do uaktualnienia.
cardinal:to sprawdziłem dokładnie i siedzą dobrze :(
Nie te master/slave ale ta ograniczająca pojemność do 32GB.
to sprawdziłem dokładnie i siedzą dobrze :(
Kiedys byl juz taki problem. Okazalo sie, ze kolega zle powkladal zworki do dyskow.
Strona 1 / 1