Dysk dynamiczny => Dysk prosty – instalacja.

Chce zainstalować win xp jeszcze raz, ale na innym dysku. Mam 80GB dysk, niestety dynamiczny. Skasowałem dwa woluminy i mam ok. 12GB wolnego, ponadto na tym dysku są jeszcze dwa duźe woluminy. Jak odpale instalkę, to narzędzie do partycjonowania/formatowania pokazuje, źe mam jedną duźą 80GB partycje. Oczywiście nie chce stracić danych z tego dysku, back–up 60GB mnie przeraźa. I teraz pytanie:
a) czy za pomocą jakiegoś narzędzia (jakiego?) silić się na konwertowanie dysku na podstawowy, a woluminy na partycje?
b) czy wybrać podczas instalacji–zaistaluj system– na ten 80GB wolumin, a instalator sam wpasuje (bez problemów) system w wolne miejsce.

Odpowiedzi: 3

Wg mnie wkopałes się z tym dyskiem, konwertując go na dynamiczny . IMO jeśli sie ma stacjonarnego kompa to tworzenie takiego dysku mija sie trochę z celem.
Owszem dyski dynamiczne sprawdzają się , a nawet bywają koniecznością w serwerach, gdyź posiadają ciekawą cechę tworzenia np tzw. woluminów łączonych ( w skrócie to oznacza źe moźesz podpiąc do takiego dysku dynamicznego jakiś dodatkowy dysk i na zasadzie właśnie woluminu łączonego wszystko to będzie widziane jako jedna całość, tak jakby jedna duźa partycja) i co ciekawe wszystko to mozna robić na tzw zywca bez ponownego uruchamiania kompa.
Ale do rzeczy – moim zdaniem jeśli jakoś uda Ci się zrobić kopię zapasową tych wszystkich danych zasada konwersji w druga stronę ( do dysku podstawowego) powinna wyglądac tak:
–uswasz wszystkie woluminy
–na dole w oknie "zarządzania dyskami" kilkasz prawym myszy na dysk który chcesz zmienić i wybierasz "konwertuj na dysk podstawowy"
– po zakończeniu przywracasz dane z kopii zapasowej
rzeczą, o której trzeba pamiętać , jest fakt nieodwracalnej utraty danych przechowywanych w woluminach. Nie moźesz uźyć Zarządzania dyskami do usunięcia woluminu systemowego,lub partycji
rozszerzonej zawierającej dyski logiczne – najpierw trzeba je usunąć.
wynika z tego źe najlepiej tą operację przeprowadzić w komputerze z zainstalownym juź systemem na oddzielnym dysku, a na tym z dyskiem dynamicznym majstrowac do woli.

dlaczego instalator widzi dysk jako jedną całość, a nie widzi osobnych woluminów + wolne miejsce.

a tego to nie wiem moźe połączyłes wszystkow jedną całość łącząc woluminy
Seeker
Dodano
29.10.2004 20:59:51
Dzięki Seeker za pomoc. Widzę juź, źe opcja a) nie jest moźliwa bez utraty danych. Ale dalej mnie nurtuje co się stanie w przypadku b), czy da się zainstalować system na dysk dynamiczny i jeśli to moźliwe: co się stanie z instniejącymi na nim woluminami (zostaną skasowane?), dlaczego instalator widzi dysk jako jedną całość, a nie widzi osobnych woluminów + wolne miejsce.
Daniel5555
Dodano
28.10.2004 23:19:38
IMO bez kopii zapasowej się nie da dojdzie do destrukcji danych na dysku.
Jedyne wyjscie to pozyczyć dysk na czas takiej operacji i po konwersji na podstawowy (nie trzeba zakładac od nowa partycji i formatować – robisz to w Windowsie)przekopiować dane.
Seeker
Dodano
28.10.2004 19:57:56
Daniel5555
Dodano:
28.10.2004 01:41:17
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1