Dysk dynamiczny => Dysk prosty – instalacja.
Chce zainstalować win xp jeszcze raz, ale na innym dysku. Mam 80GB dysk, niestety dynamiczny. Skasowałem dwa woluminy i mam ok. 12GB wolnego, ponadto na tym dysku są jeszcze dwa duźe woluminy. Jak odpale instalkę, to narzędzie do partycjonowania/formatowania pokazuje, źe mam jedną duźą 80GB partycje. Oczywiście nie chce stracić danych z tego dysku, back–up 60GB mnie przeraźa. I teraz pytanie:
a) czy za pomocą jakiegoś narzędzia (jakiego?) silić się na konwertowanie dysku na podstawowy, a woluminy na partycje?
b) czy wybrać podczas instalacji–zaistaluj system– na ten 80GB wolumin, a instalator sam wpasuje (bez problemów) system w wolne miejsce.
a) czy za pomocą jakiegoś narzędzia (jakiego?) silić się na konwertowanie dysku na podstawowy, a woluminy na partycje?
b) czy wybrać podczas instalacji–zaistaluj system– na ten 80GB wolumin, a instalator sam wpasuje (bez problemów) system w wolne miejsce.
Odpowiedzi: 3
Wg mnie wkopałes się z tym dyskiem, konwertując go na dynamiczny . IMO jeśli sie ma stacjonarnego kompa to tworzenie takiego dysku mija sie trochę z celem.
Owszem dyski dynamiczne sprawdzają się , a nawet bywają koniecznością w serwerach, gdyź posiadają ciekawą cechę tworzenia np tzw. woluminów łączonych ( w skrócie to oznacza źe moźesz podpiąc do takiego dysku dynamicznego jakiś dodatkowy dysk i na zasadzie właśnie woluminu łączonego wszystko to będzie widziane jako jedna całość, tak jakby jedna duźa partycja) i co ciekawe wszystko to mozna robić na tzw zywca bez ponownego uruchamiania kompa.
Ale do rzeczy – moim zdaniem jeśli jakoś uda Ci się zrobić kopię zapasową tych wszystkich danych zasada konwersji w druga stronę ( do dysku podstawowego) powinna wyglądac tak:
–uswasz wszystkie woluminy
–na dole w oknie "zarządzania dyskami" kilkasz prawym myszy na dysk który chcesz zmienić i wybierasz "konwertuj na dysk podstawowy"
– po zakończeniu przywracasz dane z kopii zapasowej
rzeczą, o której trzeba pamiętać , jest fakt nieodwracalnej utraty danych przechowywanych w woluminach. Nie moźesz uźyć Zarządzania dyskami do usunięcia woluminu systemowego,lub partycji
rozszerzonej zawierającej dyski logiczne – najpierw trzeba je usunąć.
wynika z tego źe najlepiej tą operację przeprowadzić w komputerze z zainstalownym juź systemem na oddzielnym dysku, a na tym z dyskiem dynamicznym majstrowac do woli.
a tego to nie wiem moźe połączyłes wszystkow jedną całość łącząc woluminy
Owszem dyski dynamiczne sprawdzają się , a nawet bywają koniecznością w serwerach, gdyź posiadają ciekawą cechę tworzenia np tzw. woluminów łączonych ( w skrócie to oznacza źe moźesz podpiąc do takiego dysku dynamicznego jakiś dodatkowy dysk i na zasadzie właśnie woluminu łączonego wszystko to będzie widziane jako jedna całość, tak jakby jedna duźa partycja) i co ciekawe wszystko to mozna robić na tzw zywca bez ponownego uruchamiania kompa.
Ale do rzeczy – moim zdaniem jeśli jakoś uda Ci się zrobić kopię zapasową tych wszystkich danych zasada konwersji w druga stronę ( do dysku podstawowego) powinna wyglądac tak:
–uswasz wszystkie woluminy
–na dole w oknie "zarządzania dyskami" kilkasz prawym myszy na dysk który chcesz zmienić i wybierasz "konwertuj na dysk podstawowy"
– po zakończeniu przywracasz dane z kopii zapasowej
rzeczą, o której trzeba pamiętać , jest fakt nieodwracalnej utraty danych przechowywanych w woluminach. Nie moźesz uźyć Zarządzania dyskami do usunięcia woluminu systemowego,lub partycji
rozszerzonej zawierającej dyski logiczne – najpierw trzeba je usunąć.
wynika z tego źe najlepiej tą operację przeprowadzić w komputerze z zainstalownym juź systemem na oddzielnym dysku, a na tym z dyskiem dynamicznym majstrowac do woli.
dlaczego instalator widzi dysk jako jedną całość, a nie widzi osobnych woluminów + wolne miejsce.
a tego to nie wiem moźe połączyłes wszystkow jedną całość łącząc woluminy
Dzięki Seeker za pomoc. Widzę juź, źe opcja a) nie jest moźliwa bez utraty danych. Ale dalej mnie nurtuje co się stanie w przypadku b), czy da się zainstalować system na dysk dynamiczny i jeśli to moźliwe: co się stanie z instniejącymi na nim woluminami (zostaną skasowane?), dlaczego instalator widzi dysk jako jedną całość, a nie widzi osobnych woluminów + wolne miejsce.
IMO bez kopii zapasowej się nie da dojdzie do destrukcji danych na dysku.
Jedyne wyjscie to pozyczyć dysk na czas takiej operacji i po konwersji na podstawowy (nie trzeba zakładac od nowa partycji i formatować – robisz to w Windowsie)przekopiować dane.
Jedyne wyjscie to pozyczyć dysk na czas takiej operacji i po konwersji na podstawowy (nie trzeba zakładac od nowa partycji i formatować – robisz to w Windowsie)przekopiować dane.
Strona 1 / 1