Dysk 200GB a Bios
Chciałem wpią do kompa nowy dysk o pojemności 200GB
ale bios widzi tylko 136 GB
Jak go zmusi by zobaczył całe 200
Dzięki za kaźde info :cry:
ale bios widzi tylko 136 GB
Jak go zmusi by zobaczył całe 200
Dzięki za kaźde info :cry:
Odpowiedzi: 7
Rebe:pol54321:Ja mam plyte ecs k7s5a i ATA100, dysk 160Gb i nie widze zadnego ograniczenia zwiazanego z ATA100.
W BIOS–ie czy w systemie ?
Czym innym jest bowiem to co umie płyta i to co umie system.
Oczywiscie musialem aktualizowac bios bo na oryginalnym byl wlasnie ten problem.
pol54321:Ja mam plyte ecs k7s5a i ATA100, dysk 160Gb i nie widze zadnego ograniczenia zwiazanego z ATA100.
W BIOS–ie czy w systemie ?
Czym innym jest bowiem to co umie płyta i to co umie system.
Ja mam plyte ecs k7s5a i ATA100, dysk 160Gb i nie widze zadnego ograniczenia zwiazanego z ATA100.
Dzięki wszystkim
ale dopiero dziś sprawdze wszystkie wasze rady
ale dopiero dziś sprawdze wszystkie wasze rady
Rebe:Seeker – czyźbyś , w natchnieniu wieszczem, podawał opcje dokupienia kontrolera czy instalacji manadera dyskowego przy okazji problemów z duzymi dyskami i zmianą w rejestrze?
Człek się... asekuruje, wciąz w biegu i na pisanie mało czasu .
Chyba nikt mnie nie zjedzie źe linków do sklepów, cen i kosztów przesyłki ewentualnego zakupu kontrolera nie podałem :roll: :mrgreen:
:wink:
Rebe:Seeker – czyźbyś , w natchnieniu wieszczem, podawał opcje dokupienia kontrolera czy instalacji manadera dyskowego przy okazji problemów z duzymi dyskami i zmianą w rejestrze?
Człek się... asekuruje, wciąz w biegu i na pisanie mało czasu .
Chyba nikt mnie nie zjedzie źe linków do sklepów, cen i kosztów przesyłki ewentualnego zakupu kontrolera nie podałem :roll: :mrgreen:
:wink:
Seeker – czyźbyś , w natchnieniu wieszczem, podawał opcje dokupienia kontrolera czy instalacji manadera dyskowego przy okazji problemów z duzymi dyskami i zmianą w rejestrze?
wiechu4374 – jeźeli kontroler IDE jest ATA–100 lub niźszy to BIOS więcej nie wykryje. Na forum ktoś opisywał bodaj jedną konstrukcję płyty, w której to ograniczenie nie istniało, ale nawet jeźeli to prawda to i tak był to wyjątek.Implementacja obsługi dysków >120(137)GB zostąła wprowadzona dopiero w ATA–133.
wiechu4374 – jeźeli kontroler IDE jest ATA–100 lub niźszy to BIOS więcej nie wykryje. Na forum ktoś opisywał bodaj jedną konstrukcję płyty, w której to ograniczenie nie istniało, ale nawet jeźeli to prawda to i tak był to wyjątek.Implementacja obsługi dysków >120(137)GB zostąła wprowadzona dopiero w ATA–133.
Strona 1 / 1