dysk 160 a XP
Ludzie pomocy.Kupiłem ostatno dysk 160 i chciałem ustawić go jako master i zainstalować na nim system.A le jak się okazało nie moge zainstalować na nim windowsa XP i nie mam pojęcia dlaczego.Moźe jakieś programiki są by zainstalować system na 160.Pomóźcie
Odpowiedzi: 1
Po pierwsze – czy aby napewno BIOS prawidłowo dysk rozpoznał, bo musi "umieć" wykorzystać 48 bitowe adresowanie.
Po drugie XP bez SP1 i tak będzie miał problem z prawidłową obsługa dysku >120(137)GB – konieczne jest dokonanie modyfikacji w rejestrze –
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters
Value Name: EnableBigLba
Data Type: REG_DWORD (DWORD Value)
Value Data: (0 = disabled, 1 = enabled)
Nadto moźe – jeźeli nawet BIOS dysk prawidłowo wykrywa – upierasz się przy FAT32, a to juź tak nie moźna – brakuje adresów.
Sama instalacja systemu na dysku – prawidłowo wykrytym przez bios i sformatowanym na ntfs powinna przebiegać bez problemu.
Tyle, źe być moze dysk jest S–ATA lub podłączasz go do kontrolera RAID, a w takim wypadku konieczne jest uzycie dyskietki ze sterownikami – w fazie rozruchu instalacji jest monit o wciśniecie F6 i ich podanie
Po drugie XP bez SP1 i tak będzie miał problem z prawidłową obsługa dysku >120(137)GB – konieczne jest dokonanie modyfikacji w rejestrze –
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters
Value Name: EnableBigLba
Data Type: REG_DWORD (DWORD Value)
Value Data: (0 = disabled, 1 = enabled)
Nadto moźe – jeźeli nawet BIOS dysk prawidłowo wykrywa – upierasz się przy FAT32, a to juź tak nie moźna – brakuje adresów.
Sama instalacja systemu na dysku – prawidłowo wykrytym przez bios i sformatowanym na ntfs powinna przebiegać bez problemu.
Tyle, źe być moze dysk jest S–ATA lub podłączasz go do kontrolera RAID, a w takim wypadku konieczne jest uzycie dyskietki ze sterownikami – w fazie rozruchu instalacji jest monit o wciśniecie F6 i ich podanie
Strona 1 / 1