Dwie kości RAM - jednej nie widzi

Witam wszystkich. Najpierw coś o sprzęcie: AltlonXP 2Ghz (166X12,5) + płyta MSI KT6 DELTA Chipset KT600 Pamięć RAM DDR 512MB PCI3200 400mhz Dokupiłem drugą kość pamięci 512MB firmy GOODRAM o taki samych parametrach. Po zamontowaniu pamięci i reinstalce systemu (przy okazji chciałem odświerzyć system) wszystko było ok. Komp. widział 1 GB ramu. Ponieważ przed instalka resetowałem bios to chciałem na nowo ustawić FSB na 166mhz gdyż domyślnie jest 100 (100x12,5) i gdy to zrobiłem system nie widzi 1 kości pamięci. Ponowny reset biosu już nic nie pomaga. Cały czas widać tylko 512 MB ramu. Zamiana kości pamięci miejscami też nic nie pomaga. Proszę o pomoc](*,)

Odpowiedzi: 3

Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Walczyłem z tym w weekend i udało się. Zrobiłem reset biosu ale taki długi i pamięć się pojawiła przy fsb 100Mhz. Przestawiłem częstotliwość szyny FSB na 167 Mhz ale jednocześnie ustawiłem częstotliwość pamięci RAM z auto na 333Mhz i pomogło.
arturo44
Dodano
12.11.2007 15:05:58
Zanim poniesziesz gdzie Endrju wskazuje odpowiedz sobie na pytanie następujące: Czy nie wykrywa jednej z kości, czy nie wykrywa w jednym z gniazd? To nie o przekładanie chodzi, a o sprawdzenie czy w np. jednym ze slotów widać obie ( kolejno wkładane ), a w drugim nie widać żadnej. Trzeba wykluczyć pad gniazda najpierw.
Rebe
Dodano
09.11.2007 10:28:38
zanieś kość do kompatybilnego kompa jakiegoś koleżki co ma szynę ustawioną na 100 i sprawdź czy ona kość żyje. jeśli sytuacja się powtórzy może to oznaczać iż jest ona już dead. A tak na marginesie nie zawsze to co pisze producent odnośnie parametrów swojego produktu, a co za tym idzie jego możliwości nie zawsze jest prawdą [tak jak w porzekadle o płocie i d****], niby to samo, a drzazga weszła... d*** - najniżej położona i jak mawiają najmniej szlachetna część pleców
Endrju
Dodano
09.11.2007 09:36:13
arturo44
Dodano:
08.11.2007 14:06:17
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1