dwie karty pod xp
mam dwie karty sieciowe i chcialbym aby kazda z nich pracowala w innych podsieciach (inne ip maska itp) poadto korzystajac z szybkiego przelaczania sie pomiedzy uzytkownikami moglbym pracowac w obu sieciach "rownoczesnie". tz ze jeden uzytkownik mialby przypisany jeden interfejs a jak logowalbym sie na drugiego to korzystalbym z drugiej karty a co za tym idzie z drugiej sieci. przelaczenie sie na drugiego nie powodowaloby zamkniecia aplikacji u pierwszego uzytkownika.
z gory dzieki za jakies pomysly (mam nadzieje ze jest to do zrobienia ;)
z gory dzieki za jakies pomysly (mam nadzieje ze jest to do zrobienia ;)
Odpowiedzi: 2
no wlasnie, bo mi chodzi o cos takiego. mam siec lokalna i strefe DMZ. bedac w sieci lokalnej nie moge korzystac z portow wyzszych niz 1024 a bedac w DMZ nie mam dostepu do zasobow lokalnych. musialbym to rozdzielic jakos, ze wzgledow bezpieczenstwa nie "powinienem" pracowac w obu sieciach rownoczesnie, zreszta ciekawi mnie jak system zarzadza pytaniami klientow np przegladarki www z ktorej karty ma w danym momencie skorzystac – czy ktoras z nich jest domyslna? a w momencie kiedy nie moze sie polaczyc nawiazuje polaczenie ta druga ? wiem ze mozna profilowac sprzet ale to mnie nie zadowala bo nie chce konczyc pracy programu kiedy bede potrzebowal skorzystac z drugiego wariantu.
ale i tak dzieki za odp. bo nawet nie wiedzialem ze win moze pracowac z dwoma sieciami na raz – jutro to sprawdze.
pozdrawiam
p/s/ jezeli jeszcze sie cos komus nasunie na mysl to dzieki z gory
ale i tak dzieki za odp. bo nawet nie wiedzialem ze win moze pracowac z dwoma sieciami na raz – jutro to sprawdze.
pozdrawiam
p/s/ jezeli jeszcze sie cos komus nasunie na mysl to dzieki z gory
Nie za bardzo wiem, o co tak naprawde chodzi. Bo:
Taka mozliwosc istnieje zawsze gdy system dysponuje dwoma interfejsami sieciowymi. Potrafi pracowac zarowno z siecia podpieta do jednego jak i do drugiego.al:mam dwie karty sieciowe i chcialbym aby kazda z nich pracowala w innych podsieciach (inne ip maska itp)
Nie potrzeba przelaczac sie miedzy uzytkownikami, aby pracowac w obu sieciach. I jesli dobrze pamietam, to nawet w przypadku szybkiego przelaczanie uzytkownika nie powoduje to zamykania uruchomionych aplikacji.al:poadto korzystajac z szybkiego przelaczania sie pomiedzy uzytkownikami moglbym pracowac w obu sieciach "rownoczesnie"
O takiej mozliwosci, tzn. przypisania sieciowki do uzytkownika, nie slyszalem. Jest co prawda mozliwosc stworzenia profili sprzetu – powiedzmy tworzysz "Profil_nr_1", w ktorym wylaczasz pierwsza sieciowke zostawiajac druga a nastepnie tworzysz "Profil_nr_2" w ktorym zalaczasz pierwsza i wylaczasz druga. Przy starcie systemu masz mozliwosc wyboru profilu na ktorym bedziesz pracowal. No ale to chyba nie to.al:tz ze jeden uzytkownik mialby przypisany jeden interfejs a jak logowalbym sie na drugiego to korzystalbym z drugiej karty a co za tym idzie z drugiej sieci
Strona 1 / 1