dwie karty graficzne
Jakie karty mozna ze sobą połaczyc zeby zwiekszyc wydajnosc
Odpowiedzi: 8
X700 nie pójdzie w CrossFire, musi być conajmniej X800 lub X850, na komputroniku jest X850XT CrossFire Edition (tzw. master) w cenie jedynych 1449zł. Interes drogi, but double gun=double fun :twisted:
A mozesz nie robic syfu na forum i nie drukowac posta pod postem, gdy chcesz cos dodac masz przycisk ZMIEN :x
Na plycie z chipsetem nForce nie uruchomisz dwoch karta ATI w trybie CrossFire, musial bys miec plyte na chipie Radeon Xpress 200, badz (nie pamietam dokladnie) Intel I955 lub i755. Tryb CrossFire lub SLI ma tylko sens jak dla mnie w przypadku najmocniejszych kart. Zamiast dwoch kart ze sredniej polki laczanych w SLI lub CF lepiej kupic jedna, a mocniejsza
Na plycie z chipsetem nForce nie uruchomisz dwoch karta ATI w trybie CrossFire, musial bys miec plyte na chipie Radeon Xpress 200, badz (nie pamietam dokladnie) Intel I955 lub i755. Tryb CrossFire lub SLI ma tylko sens jak dla mnie w przypadku najmocniejszych kart. Zamiast dwoch kart ze sredniej polki laczanych w SLI lub CF lepiej kupic jedna, a mocniejsza
A mozesz nie robic syfu na forum i nie drukowac posta pod postem, gdy chcesz cos dodac masz przycisk ZMIEN :x
Czy na przykład ta karte graficzna Gigabyte ATI (Rad.X700 256MB 128bit PCI–E) mozna połączyc z druga taka sama na płycie Gigabyte GA–8NSLI s.775 n.Crush
A czy na płycie głównej gigabyte z chipisetem nvidy poszły by te Ati Radeony
a w jakiej ceni stoja takie karty interesowały by mnie radeony Ati
Za starych dziejów kart Voodoo firmy 3DFX łączyło się ze sobą SLI(Scan Line Inteleave), odległa historia. W współczesnych komputerach łączy się karty poprzez:
1. nVidia SLI(Scalable Link Interface) – obrazek
2. Ati CrossFire – obrazek
Tylko karty na nowy slot graficzny (PCI–Express) moźna łączyć ze sobą. Dodatkowo w przypadku nVidi karty muszą posiadać odpowiedni "grzebień" do podłączenia mostka łączącego karty (moźna połączyć teź bez mostka, ale grzebień musi być), natomiast Ati łączy się poprzez kabelek podobny do stosowanego w przypadku kart 3DFX, z tym źe jedna karta musi być CrossFire Edition – zazwyczaj droźsza niź zwykła wersja.
1. nVidia SLI(Scalable Link Interface) – obrazek
2. Ati CrossFire – obrazek
Tylko karty na nowy slot graficzny (PCI–Express) moźna łączyć ze sobą. Dodatkowo w przypadku nVidi karty muszą posiadać odpowiedni "grzebień" do podłączenia mostka łączącego karty (moźna połączyć teź bez mostka, ale grzebień musi być), natomiast Ati łączy się poprzez kabelek podobny do stosowanego w przypadku kart 3DFX, z tym źe jedna karta musi być CrossFire Edition – zazwyczaj droźsza niź zwykła wersja.
Poszukaj sobie na necie o rozwiazaniu nVidii ktory zwie sie SLI, lub o rozwiazaniu ATI, zwanym CrossFire