Dwa systemy
Witam!
Chce zainstalowac sobie 2 systemy win98 i XP. Mam w kompie dwa dyski i chce zeby na 20 GB byl 98 a na 40 GB – XP. Ktory dysk mam ustawic na master z winem 98 czy z xp?
Pozdrawiam :roll:
Chce zainstalowac sobie 2 systemy win98 i XP. Mam w kompie dwa dyski i chce zeby na 20 GB byl 98 a na 40 GB – XP. Ktory dysk mam ustawic na master z winem 98 czy z xp?
Pozdrawiam :roll:
Odpowiedzi: 17
Tak i tak.
Witam
Jak juz dyskutujecie na temat 2 systemow na jednym kompie mam pytanko. Czy jest mozliwosc zainstalowania dwoch systemow win xp home na jednym kompie. Chodzi o to zeby bylo dwa niezalezne od siebie systemy na dwoch partycjach. Czy w takiej sytuacji bedzie mozlowosc wybierania systemu w momencie startu kompa??
Pozdrawiam
Jak juz dyskutujecie na temat 2 systemow na jednym kompie mam pytanko. Czy jest mozliwosc zainstalowania dwoch systemow win xp home na jednym kompie. Chodzi o to zeby bylo dwa niezalezne od siebie systemy na dwoch partycjach. Czy w takiej sytuacji bedzie mozlowosc wybierania systemu w momencie startu kompa??
Pozdrawiam
Bez roznicy, jesli potrafisz sobie poradzic.Wolumin:...kiedyś chyba czytałem źe najpierw lepiej jest instalować systemy z rodziny 9x a dopiero potem z rodziny NT...
Teoretycznie tak. Ale kiedyś chyba czytałem źe najpierw lepiej jest instalować systemy z rodziny 9x a dopiero potem z rodziny NT ale nie jestem pewnien więc dlatego się pytam.
Najstarszy .. najmłodszy
Mam drobne pytanie w związku z kolejnością instalowania Wind. Jaka jest kolejność instalowania WinNT 4.0 i Win98 oraz Win2000 i WinME????
Pewnie i masz racje no, ale cóź ci na to poradzę źe nie dla wszystkich ta metoda będzie najprostsza czy najmniej wiedzy wymagająca. Programik, który poleciłem jest według mnie prościutki i działa bez problemów, kaźdy robi jak jest mu wygodniej i jego zdaniem prościej.
Adalis – bedzie trochę mentorstwa – nie do Ciebie, ale na kanwie Towjej wypowiedzi.
Przede wszystkim uźywanie jakichkolwiek menagerów dyskowych wymaga znacznie większej, moźe nie wiedzy, ale wyobraźni w przewidywaniu skutków "bezmyslnego" dziąłania.
Tak jak i uzywanie jakichkolwiek narzędzi związanych z :
a/ czytaniem komunikatów
b/ rozumieniem teog co się czyta
c/ wiedzą o tym co chce się osiągnąć.
Dlateog uwaźam, źe w sytuacji "pustego" komputera – a o takiej w tym topicu adjemy się rozmawiać – podana przeze mnie recepta jest:
a/ najprostrza
b/ najpewniejsza
c/ najmniej wiedzy wymagająca.
Juz tylko nam arginesie ogdzi się podnieść i taki drobiazg jak to, źe wydawanie set zł po to by mieć menu wyboru ( mowa wyłacznie o produkcie dawniej Powerquest–a, a obecnie Symantec–a ) jest – tym razem nie będzie eufemizmów ....... idiotyzmem.
Dla tych, którzy zaraz przypomną o PM7 rozdawanym z pewnym pismem:
PM7 nie musi umieć obśłuźyć partycji XP z ntfs–em ( rozmiary dysku sobie daruję ).
Przede wszystkim uźywanie jakichkolwiek menagerów dyskowych wymaga znacznie większej, moźe nie wiedzy, ale wyobraźni w przewidywaniu skutków "bezmyslnego" dziąłania.
Tak jak i uzywanie jakichkolwiek narzędzi związanych z :
a/ czytaniem komunikatów
b/ rozumieniem teog co się czyta
c/ wiedzą o tym co chce się osiągnąć.
Dlateog uwaźam, źe w sytuacji "pustego" komputera – a o takiej w tym topicu adjemy się rozmawiać – podana przeze mnie recepta jest:
a/ najprostrza
b/ najpewniejsza
c/ najmniej wiedzy wymagająca.
Juz tylko nam arginesie ogdzi się podnieść i taki drobiazg jak to, źe wydawanie set zł po to by mieć menu wyboru ( mowa wyłacznie o produkcie dawniej Powerquest–a, a obecnie Symantec–a ) jest – tym razem nie będzie eufemizmów ....... idiotyzmem.
Dla tych, którzy zaraz przypomną o PM7 rozdawanym z pewnym pismem:
PM7 nie musi umieć obśłuźyć partycji XP z ntfs–em ( rozmiary dysku sobie daruję ).
Rebe:Oczywiście, źe moźna uźywać jakiegoś menagera bootowania, ale ......... po co skoro system jest w opcję menu wyposaźony sam z siebie?
myślę ze dla wielu osoba taki programik jest duźym ułatwieniem, nie kaźdy jest w stanie sobie sam poradzić koźystając z opcji w systemie, zresztą było trochei z tym problemów z tego, co zdarzyłem zauwaźyć...
Darkman:ja uzywam P.Magic i nienaźekam nerka 8)
Że PM na nerki dobry tom jeszcze nie słyszał :wink:
Ale powaźniej powtarzać się będę , ale co tam.
IMHO nie ma sensu uzywać jakichś dodatkowych softów do takich rzeczy.
To tak jakby chceć skosić metr trawnika i w tym celu kombajn do tego zatrudnić :roll: .
Ale kaźdy moźe robić co chce – me zdanie w tej kwestii jest jednak takie
ja uzywam P.Magic i nienaźekam nerka 8)
Oczywiście, źe moźna uźywać jakiegoś menagera bootowania, ale ......... po co skoro system jest w opcję menu wyposaźony sam z siebie?
akurat kolejnosc tez nie miala znaczenia, najpierw mialem xp a potem win 98, widac ten programik robi wszystko sam ;)
Bo kolejność partycji nie ma znaczenia, tylko kolejność instalowania systemów ma znaczenie. Jak zainstalujsz XP, a potem 98 to będziesz musiał naprawić bootloadera :)
ja nie mialem takich problemow i bez roznicy bylo na ktorej partycji zainstaluje xp czy 98, teraz mam na jednym dysku na c win xp a na drugim dysku 98. wszystko ladnie i prosto mozna zrobic za pomoca tego programiku PowerQuest BootMagic 8.0
pozdrawiam
pozdrawiam
Dzieki :D zrobie tak jak mowisz czyli najpierw 98 pozniej xp :wink:
Żeby było bez bólu i rozsądnie:
Dyski podpinasz po uwaźaniu – to nie ma znaczenia, choć lepiej by szbyszy był jako master.
Na c: instalujesz w98, a potem wkładasz do napędu płytę z XP i instalujesz ten system wskazująć dla niego jako partycję systemową dysk d: .
Po instalacji bedziesz miał menu wyboru między w98 i XP, a na dysku c: znajdzą się tylko pliki rozruchowe ( startowe ) XP , zaś partycją systemową dla niego będzie dysk d:.
Mozna zacząć i od d... strony instalując najpierw XP, a potem w98, ale wiąze się to z koniecznością późniejszej "naprawy" XP, bo sektro rozruchowy dysku będzie nadpisany.
Dyski podpinasz po uwaźaniu – to nie ma znaczenia, choć lepiej by szbyszy był jako master.
Na c: instalujesz w98, a potem wkładasz do napędu płytę z XP i instalujesz ten system wskazująć dla niego jako partycję systemową dysk d: .
Po instalacji bedziesz miał menu wyboru między w98 i XP, a na dysku c: znajdzą się tylko pliki rozruchowe ( startowe ) XP , zaś partycją systemową dla niego będzie dysk d:.
Mozna zacząć i od d... strony instalując najpierw XP, a potem w98, ale wiąze się to z koniecznością późniejszej "naprawy" XP, bo sektro rozruchowy dysku będzie nadpisany.
Strona 1 / 1