Dwa systemy na kompie

Mam dwa HDD jeden SEAGATE 40 GB ATA 100 i drugi QUANTUM FIRELBALL 4.3 GB ATA 66.
Interesuje mnie nagranie na nich po jednym systemów.
Chodzi oto źe na SEGATE 40 GB nagrać WIN XP Professional PL a na QUANTUMIE 4.3 GB nagrać WIN ME PL.
Dyski są podłączone 40 GB SEGATE – Master.
QUANTUM 4.3 GB – SLAVE
Chodzi mi oto źe XP–ka będem uźywał bardzo często ale w niektórych przypadkach trzeba uźyć ME bo na XP–ku nie wszystko chodzi.
Moje pytanie jest taki co trzeba zrobić źeby zainstalować jeden i drugi system na dwóch HDD.
Czy trzeba Podłączyć jeden dysk i zainstalować XP, potem wyłączyć ten dysk i podłączyć w to samo miejsce drugi i zainstalować ME.
I podłączyć je razem najpierw XP późnej ME.
Wiem źe jak chce się mieć dwa systemy na jednym dysku to najpierw trzeba zainstalować młodzy w tym przypadku ME a potem XP.
Ale mnie interesuje na jednym z dysków XP a na drugim XP.
Czy trzeba mieć jakiegoś BOOTMANEGERA źeby ustawić przy starcie który z systemów ma startować ?

Odpowiedzi: 3

Wywal opcje /fastdetect przy ME czy jak to tam... Powinno zadziałać. :roll:
Lezio111
Dodano
21.08.2002 20:31:05
Dobra wiem źe w XP jest takie coś jak boot ini ale i tak ME niechce mi się uruchamiać.
W XP wpisuję C:Windows "WINDOWS XP"/fastdetect
a w ME wpisuję F:Windows "WINDOWS ME"/fastdetect

ale oprócz F: na ME to patrzyłem D E F G i nic
Chyba to przest źe ME to trzeba podać inną lokalizację a nie (x)Windows gdzie x to litera dysku.
Czy ktoś ma jakiś pomysł.
XP chodzi normalnie a ME niemoźna go załadować.
marcin21
Dodano
19.08.2002 16:47:48
Przy dwoch dyskach najbezpieczniejsze wg mnie jest instalacja systemu przy wylaczonym (fizycznie) drugim dysku. Potem tylko wybierasz bootowanie z biosu. Oczywiscie mozesz tez instalowac tak by to byl jeden dysk ale gdybys odpial drugi z me xp moze zglupiec.
mrsit
Dodano
31.07.2002 09:02:27
marcin21
Dodano:
30.07.2002 16:39:36
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1