dwa systemy, ale jak?? pomoc laikowi:)
Witam
szukalem na forum tematu lecz niestety nie rozwiazalem mojego problemu..
mam partycje 8gb, chce na niej umiescic dwa systemy, 98 i XP.
pierwsze pytanie..
Czy moga byc dwa sys. na jednej prtycji? kiedys tak mialem lecz Xp instalowal mi sie na D:
Drugie pytanie: jak zainstalowac XP nie kasujac win98? kiedys przy instalacji wybieralem opcje i bylo ok teraz nie wyskakuje mi nic i nie moge nic zrobic.. robi mi sie z win98 XP i to wszystko..
gdy by ktos mogl powiedziec dokladnie w ktorym momencie trzeba cos zmienic... dawno temu to robilem i moze c os z pamieci ucieklo:)
pozdr.
Konrad
szukalem na forum tematu lecz niestety nie rozwiazalem mojego problemu..
mam partycje 8gb, chce na niej umiescic dwa systemy, 98 i XP.
pierwsze pytanie..
Czy moga byc dwa sys. na jednej prtycji? kiedys tak mialem lecz Xp instalowal mi sie na D:
Drugie pytanie: jak zainstalowac XP nie kasujac win98? kiedys przy instalacji wybieralem opcje i bylo ok teraz nie wyskakuje mi nic i nie moge nic zrobic.. robi mi sie z win98 XP i to wszystko..
gdy by ktos mogl powiedziec dokladnie w ktorym momencie trzeba cos zmienic... dawno temu to robilem i moze c os z pamieci ucieklo:)
pozdr.
Konrad
Odpowiedzi: 4
Żeby nagrać obok prościej jest uźyć instalatora z poziomu w98 i wybrać opcję nie upgrade'u, a nowej instalacji – powinna pokazać się prośba o wskazanie folderu docelowego – wpisz c:winnt .
Tylko, źe – jak wyźej napisano – jedna partycja i współdzielony Program Files to nie jest szczyt marzeń. Szczególnie, źe niektóre programy narzedziowe istnieją w wersjach odrębnych dla w9x/ME i w2k/XP i łacno moźna sobie jeden z systemów skopać przy ich uźywaniu z poziomu drugiego.
Tylko, źe – jak wyźej napisano – jedna partycja i współdzielony Program Files to nie jest szczyt marzeń. Szczególnie, źe niektóre programy narzedziowe istnieją w wersjach odrębnych dla w9x/ME i w2k/XP i łacno moźna sobie jeden z systemów skopać przy ich uźywaniu z poziomu drugiego.
problem w tym ze mam juz 98 i teraz gdy instaluje xp naklada mi sie i nie mam mozliwosci zmiany tego... jakos to kiedys robilem i nie pamietam..
Teraz jest tak: wkladam plyte z xp. odpalam kompa.. pyta czy chce zainstalowac xp? TAK pytanie odnosnie licencji F8 i poszlo, instaluje sie....
W googlach szukalem niestety...
Teraz jest tak: wkladam plyte z xp. odpalam kompa.. pyta czy chce zainstalowac xp? TAK pytanie odnosnie licencji F8 i poszlo, instaluje sie....
W googlach szukalem niestety...
Nie zaleca się instalować dwóch systemów na jednym partycji – najlepiej WIN98 na C, XP na D.
Ale gdy musisz to przy instalacji dla:
WIN 98 podajesz katalog docelowy C:Windows
XP podajesz np C: XP
Instaluj pierwszy WIN 98 później XP.
Ja proponuję jednak na osobnych partycjach nie będzie niespodziewanych problemów.
Wrzuć do gogli i poczytaj – WIN98 i XP na jednej partycji.
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
Ale gdy musisz to przy instalacji dla:
WIN 98 podajesz katalog docelowy C:Windows
XP podajesz np C: XP
Instaluj pierwszy WIN 98 później XP.
Ja proponuję jednak na osobnych partycjach nie będzie niespodziewanych problemów.
Wrzuć do gogli i poczytaj – WIN98 i XP na jednej partycji.
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
Jak zainstalować system Windows 95, Windows 98 lub Windows Me w konfiguracji rozruchu wielu systemów, na przykład systemu Windows XP, Windows 2000 i MS–DOS albo systemu Windows NT i systemu MS–DOS
1. Uźyj wcześniej przygotowanej dyskietki startowej dla Windows 98/Me (musi mieć opcję obsługi CD–ROM) aby uruchomić komputer w Dosie.
2. Umieść płytę z Windowsem 98/Me w napędzie CD.
3. W lini komend wpisz X:Win98Setup.exe (dla Win98) lub X:Win9xSetup.exe (dla Win Me) – gdzie X: to litera Twojego napędu CD.
4. Zainstaluj Windows 98/Me normalnie, lecz w momencie gdy instalator poprosi o folder instalacyjny (standardowo będzie to C:Windows.00) zmień go tak, aby system miał sie zainstalować na innym dysku/partycji (przykładowo D:Windows)
5. Dokończ instalację sytemu, a następnie zezwól komputerowi odpalić Windows 98/Me
Strona 1 / 1