Dwa systemy – Aktywna partycja
Mam zainstalowana winde 98 na jednym dysku i xp na drugim.
partycja 98 jest aktywna – jak zrobic partycje na xp tez aktywna zeby starowal z boota i zeby byly dwa systemy do wyboru ??
dodam ze probowalem pod dosem i nic :(
W partition magick opcja bootowania jest nie aktywna bo nie ma drugiej partycji aktywnej :(
(tak przypuszczam)
pozdr
wodny
partycja 98 jest aktywna – jak zrobic partycje na xp tez aktywna zeby starowal z boota i zeby byly dwa systemy do wyboru ??
dodam ze probowalem pod dosem i nic :(
W partition magick opcja bootowania jest nie aktywna bo nie ma drugiej partycji aktywnej :(
(tak przypuszczam)
pozdr
wodny
Odpowiedzi: 5
Wydaje mi się, źe najprostszym rozwiązaniem byłaby instalacje PowerQuest BootMagic i po sprawie Patrycja, pod XP nie musi być aktywna wiem z własnego doświadczenia i u mnie działa bez problemu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
utworz sobie plik boot.ini na c: – (tu chyba masz windows 98) a na drugim dysku masz penwnie win xp na "pierwszej" jego partycji
[boot loader]
timeout=30
c:windows "win 98"
default=multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
pokombinuj z wartosciami :
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)
[boot loader]
timeout=30
c:windows "win 98"
default=multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
pokombinuj z wartosciami :
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)
Poczekaj na opinie innych bo ja jeszcze akurat nie miałem takiej sytuacji aby ja sprawdzic :D
To co powiedziałem
moźe okazac sie nieprawdą :D:D
To co powiedziałem
Raczej to nie bedzie mozliwe
moźe okazac sie nieprawdą :D:D
:( szkoda
ta opcje (z zainstalowaniem od nowa) znalem ale myslalem ze da sie cos zrobic.
Narazie pozostaje przy przelaczaniu dyskow w biosie.
Narka
Pozdro
Wodny
ta opcje (z zainstalowaniem od nowa) znalem ale myslalem ze da sie cos zrobic.
Narazie pozostaje przy przelaczaniu dyskow w biosie.
Narka
Pozdro
Wodny
Raczej to nie bedzie mozliwe.Zostaje sposub przełanczania w biosie dysków na to by startował 98 badz xp.Chyba ze zdecydujesz sie na ponowna instalacje tych dwuch systemów wtedy to pierwszy instalujesz Win98 a potem z niego uruchamiasz winxp i dajesz instalacja od nowa(potem czytaj uwaznie krok po kroku i zaznacz taka opcje ze chcesz miec mozliwosc wyboru partycji do instalacji winxp :D.Wtedy to bedziesz po instalacji miał menu wyboru Win98 badz WinXp.
Strona 1 / 1