Dwa routery i siec Wifi–problem z polaczeniem sieciowym...
Witam.
Mam problem z polaczeniem sieciowym 2 komputerow.Moze opisze jak wyglada moja siec.
Mam 2 routery,jeden "zwykly" adsl i drugi wifi ktory jest do niego wpiety.Na pierwszym chodzi komp domowy z polaczeniem internetowym, natomiast drugiego wifi dsl uzywam do laptopa i podlaczenia do inetu.Internet chodzi na 1 i 2 drugim bez problemow.NAtomiast chodzi mi o polaczenie miedzy kompami.Loguje sie do te tej samej grupy roboczej i nic.Wlasciwie to nie wiem jak odpowednio skonfigurwac routery,poniewaz sa one innych firm.ADSL to microcom z adresem 10.x.x.x a drugi wifi dsl z 192.x.x.x. :( :( :(
Z gory dzieki za helpa....
Pozdrawiam...
Mam problem z polaczeniem sieciowym 2 komputerow.Moze opisze jak wyglada moja siec.
Mam 2 routery,jeden "zwykly" adsl i drugi wifi ktory jest do niego wpiety.Na pierwszym chodzi komp domowy z polaczeniem internetowym, natomiast drugiego wifi dsl uzywam do laptopa i podlaczenia do inetu.Internet chodzi na 1 i 2 drugim bez problemow.NAtomiast chodzi mi o polaczenie miedzy kompami.Loguje sie do te tej samej grupy roboczej i nic.Wlasciwie to nie wiem jak odpowednio skonfigurwac routery,poniewaz sa one innych firm.ADSL to microcom z adresem 10.x.x.x a drugi wifi dsl z 192.x.x.x. :( :( :(
Z gory dzieki za helpa....
Pozdrawiam...
Odpowiedzi: 4
tak ale dla ktorego routera???Poza tym szukalem w konfiguracji obudwy routerow i nic takiego jak bridge nie widzialem.Jedyniew tym adsl jest cos takiegojak bridge filtering i tam domyslnie wpisalem same 0000 co nie daje filtarcji wogole.Ciagle nie wiem o co tu chodzi.....
Masz do routera instrukcje, manuala ? Poszukaj w niej opisu. Zreszta i w ktoryms okienku konfiguracyjnym routera powinienes znalezc miejsce w ktorym znajdziesz razem te dwie rzeczy – bridge i router. Powinna byc przy nich mozliwosc wyboru jednej lub drugiej. Funkcja bridge aktywuje "przezroczystosc" routera, staje sie on wtedy zwyklym mostkiem, jest mozliwa bezposrednia komunikacja miedzy komputerami.
No tak.Tylko dokladnie nie wiem o czym mowisz co potwierdza fakt,ze w tych sprawach to raczej nie jestem dobry.
Mozesz opisac co masz na mysli bridge a nie router??
THX...
Mozesz opisac co masz na mysli bridge a nie router??
THX...
Nie mozesz sie polaczyc z drugim kompem, poniewaz masz go za routerem. Musialbys drugi router ustawic w tryb "Bridge" a nie "Router". Byc moze trzeba bedzie rowniez zmienic jego adresacje.
Strona 1 / 1