Dwa powaźne problemy !

Mam dwa kompy i na kaźdym coś się zepsuło.

1. Problem mniejszy, ale jest. Otóź zainstalowałem na kompie dwa anty wirusy, tzn. jeden juź był, a drugi doinstalowałem (AntiVirus Kit i Avast! Antivirus 4 Home). Teraz WinXP nie chce wogole ruszyc, tzn. otwiera się, pokazuje się pulpit, ale wiesza się tak źe nic się nie da zrobić. Chciałem przejść do trybu awaryjnego i usunąć Avasta, ale nie wiem jak się ten tryb uruchamia.
problem ten dotyczy kompa o parametrach:

Celeron 1700
GeForce 2
256 MB RAM
Płyta główna:ASRock P4VT8

2. Problem powazniejszy i na dość mocnym kompie. Zaistaniała taka sytuacja, źe gdy uruchamiam system monitor wyłącza się tzn. widnieje na nim napis (informacja monitora) "No signal input. Go to power save." Komputer mogę odpalać tylko w trybie awaryjnym! Na tym kompie zrobiłem formata, ale problem nadal się pokazuje!

Ten komp to:
P4 2,0 Ghz
GeForce FX 5600 128MB
266 MB RAM
Dysk Seagate Barracuda 4 60GB
Płyta główna: Shuttle AB45

Oczywiście na kaźdym jest Windows XP Pro

Proszę o pomoc, bo to bardzo waźne dla mnie! Pozdrawiam!

Odpowiedzi: 7

Wszystko juź jest ok. Przeczyściłem sloty, wtyczki, poprawiłem kable i wgrałem najnowsze stery. Dzięki wszystkim za pomoc! Pozdrawiam!

A co do problemu z numerem jeden okazało się, źe były tam aź 3 antiviry naraz :shock:
Krepa
Dodano
04.09.2004 20:48:08
Krepa:
W trybie awaryjnym jest wszystko ok...

Problem moźe powodować uszkodzony sterownik karty graficznej, nie jest ona ładowany podczas trybu awaryjnego.
Spróbuj odinstalować sterownik karty graficznej w trybie awaryjnym i sprawdz czy przyniosło to rozwiązanie.
McScr@by
Dodano
04.09.2004 20:17:56
No ruszałem nim (bez skojarzeń) ale nic sie nie zmieniło. Myślę, źe ot tak, sobie bez powodu nie mógł się złamać, bo go nie dotykałem nawet. Nóźki nie są pogięte, bo przecieź wcześniej działał i nagle nie działa. W trybie awaryjnym jest wszystko ok. No karta graficzna mogła się zepsuć bez powodu, bo poprzedni miałem GF 4 Ti 4200 i teź sie bez powodu spsóła, ale wtedy były zópełnie inne objawy. Mam złamaną tylko tą jedną śrubkę od wtyczki kabla monitora, ale to nie jest powodem. Sprubuje z tym BIOSem, wymianą karty i monitorami. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Krepa
Dodano
04.09.2004 19:15:32
Krepa sprawdź w BIOSie czy włączona opcja" Assign IRQ vor VGA" to jest w BIOS Features...
Poza tym kabel od monitora – poruszaj nim przy wtyczce i tam gdzie wchodzi do monitora, – moźe gdzieś się złamał
Seeker
Dodano
04.09.2004 17:10:53
Nigdy nie instaluj podwojnych np antyvirusow czy firewalls to jest podstawowa zasada.
Co do drugiego problemu postaraj sie wyjac ta karte przeczyscic wejscia ( styki) , ponownie zainstaluj ja z najnowszymi sterownikami.
Jezeli to nie pomoze, probuj eliminowac problem tz jak masz podlacz do tego kompa drugi monitor i wiadomo jezeli robi tzn padl ten monitor co byl poprzednio jezeli nie robi tzn cos sie dzieje z karta.Moze uszkodzona wtyczka kabla monitora ( juz sie z tym spotkalam ze ktos wpychal na sile wtyczke i pogial nozki ale sadze ze to byl skrajny przypadek.
Powodzenia i daj znac czy cos pomoglo.
Pozdrawiam B
BOGUMILA BEREZOWSKI
Dodano
04.09.2004 16:28:18
Nigdy nie instaluj podwojnych np antyvirusow czy firewalls to jest podstawowa zasada.
Co do drugiego problemu postaraj sie wyjac ta karte przeczyscic wejscia ( styki) , ponownie zainstaluj ja z najnowszymi sterownikami.
Jezeli to nie pomoze, probuj eliminowac problem tz jak masz podlacz do tego kompa drugi monitor i wiadomo jezeli robi tzn padl ten monitor co byl poprzednio jezeli nie robi tzn cos sie dzieje z karta.Moze uszkodzona wtyczka kabla monitora ( juz sie z tym spotkalam ze ktos wpychal na sile wtyczke i pogial nozki ale sadze ze to byl skrajny przypadek.
Powodzenia i daj znac czy cos pomoglo.
Pozdrawiam B
BOGUMILA BEREZOWSKI
Dodano
04.09.2004 16:28:18
Dobra z pierwszym kompem poradziłem juź sobie. Co do drugiego to myślę, źe to wina karty graficznej. Czy ktoś ma jakiś pomysł??!!
Krepa
Dodano
04.09.2004 14:25:24
Krepa
Dodano:
04.09.2004 13:49:02
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1