Dwa monitory
Witam,
może ktoś miał podobny problem...
Sprzęt Athlon 3000+ AM2 , pod to płyta Gigabyte, teraz nie pamiętam dokładnie jaka ... , ale na pokładzie ma zintegrowanego GeForce 6100 .
Oprócz tego jest jeszcze karta graficzna Radeon X300 na PCI Express 2 .
( o ile sie nie myle .. ) .
Chcę uruchomić system ( XP Prof ) aby wyświetlał obraz na dwa monitory.. , wydawało by sie proste , ale nie umiem tego zrobic :( .
Bez włożonego Radka moge spokojnie zainstalować GeForce i działam na podpiętym do niego monitorze. Gdy włoże Radka to znikają mi sterowniki do GeForca i działa tylko monitor podpięty do Radka ...
W Menadżerze urządzeń mam wtedy w kartach graficznych :
- Radeon X300
- Radeon X300 secondary ...
(przed podpięciem tylko GeForce6100 )
zanim rozpisze się dalej to skończe, bo może już jakiś faul zrobiłem ? ...
Sprzedawca mówił że bedzie działać, ale ja mu tam nie wieże, jakiś młokos taki, wakacyjną prace dorwał .. no ale ja wypadłem z obiegu, więc sie zdałem na jego propozycje .
Jeszcze tylko dodam :
Radek ten ma tylko wyjście cyfrowe, monitor musze podpinać przez przejściówke
aaa jeszcze jedno.
Jak sie pytałem w sklepie co do najtańszych kart co mogą obsłużyć 2 monitory to mi powiedzieli że teraz już każde mają po 2 wyjścia i właśnie stosuje sie przelotke zeby 2 podpiąć .... czy to aby na pewno prawda ? czy te wyścia nie wyrzucają aby tego samego sygnału?, czy może faktycznie łatwiej zamienić na jakąś 50 zł droższą z 2 wyjśiami ?
pozdr
może ktoś miał podobny problem...
Sprzęt Athlon 3000+ AM2 , pod to płyta Gigabyte, teraz nie pamiętam dokładnie jaka ... , ale na pokładzie ma zintegrowanego GeForce 6100 .
Oprócz tego jest jeszcze karta graficzna Radeon X300 na PCI Express 2 .
( o ile sie nie myle .. ) .
Chcę uruchomić system ( XP Prof ) aby wyświetlał obraz na dwa monitory.. , wydawało by sie proste , ale nie umiem tego zrobic :( .
Bez włożonego Radka moge spokojnie zainstalować GeForce i działam na podpiętym do niego monitorze. Gdy włoże Radka to znikają mi sterowniki do GeForca i działa tylko monitor podpięty do Radka ...
W Menadżerze urządzeń mam wtedy w kartach graficznych :
- Radeon X300
- Radeon X300 secondary ...
(przed podpięciem tylko GeForce6100 )
zanim rozpisze się dalej to skończe, bo może już jakiś faul zrobiłem ? ...
Sprzedawca mówił że bedzie działać, ale ja mu tam nie wieże, jakiś młokos taki, wakacyjną prace dorwał .. no ale ja wypadłem z obiegu, więc sie zdałem na jego propozycje .
Jeszcze tylko dodam :
Radek ten ma tylko wyjście cyfrowe, monitor musze podpinać przez przejściówke
aaa jeszcze jedno.
Jak sie pytałem w sklepie co do najtańszych kart co mogą obsłużyć 2 monitory to mi powiedzieli że teraz już każde mają po 2 wyjścia i właśnie stosuje sie przelotke zeby 2 podpiąć .... czy to aby na pewno prawda ? czy te wyścia nie wyrzucają aby tego samego sygnału?, czy może faktycznie łatwiej zamienić na jakąś 50 zł droższą z 2 wyjśiami ?
pozdr
Odpowiedzi: 1
Chyba mylisz pojęcia: pytałeś o obsługę 2 monitorów, a nie 2 kart graficznych !! Obsługę 2 monitorów ustawisz w oprogramowaniu karty, natomiast nie wiem, czy Twój Gigabyte obsługuje 2 karty, pewnikiem nie, chyba że jest to SLI i masz 2 jednakowe karty grafiki odpowiednio spięte, ale Ty nie masz.
Strona 1 / 1
hmm... <br /> <br />No dokładnie o to pytam : jak wyświetlić obraz ( rozciągnąć pulpit ) na 2 monitory. <br /> <br />Radeon X300 ma tylko jedno wyjście , <br />a na płycie głównej jest jeszcze GeForce6100. <br />Więc są dwa wyjścia, mam 2 monitory i chcę tak to podłączyć. Czy jest to nie możliwe ? <br />tzn. Czy XP (czy też może płyta główna?) może obsłużyć tylko jedną kartę? <br />Nie chce zwiększać poweru karty przez podpięcie dwóch, chce tylko jakoś w tej konfiguracji uruchomić 2 monitory. Czy może trzeba wymienić tą karte na coś z 2 wyjściami ((cyfrowe + przelotka) + vga ) i będzie działać bez problemu ?
Musisz mieć kartę z dwoma wyjściami. Tak jak teraz próbujesz to nie da rady.