dwa dyski z Windowsem XP–problem!!!!POMOCY!!!!!!!

Mam jeden dysk stały i drugi miałem w kieszeni.Na stałym oczywiscie XP i na tym w kieszeni zainstalowałem rowniez XP.Przy uruchamianiu kompa proszono mnie abym wybrał system,jeden albo drugi.Teraz odłaczyłem dysk z kieszeni i nie bede go uźywał i chce aby znkinęło pytanie o wybor systemu.Jak to zrobić????????

Odpowiedzi: 13

ala006:
Nic sie nie da zrobic dopuki nie przeinstalujesz systemu na dysku glownym.
Opowiadasz pierdoły.
EL NINO
Dodano
07.11.2004 17:41:20
ala006:
Nic sie nie da zrobic dopuki nie przeinstalujesz systemu na dysku glownym.
Opowiadasz pierdoły.
EL NINO
Dodano
07.11.2004 17:41:20
gamasz:
Mam jeden dysk stały i drugi miałem w kieszeni.Na stałym oczywiscie XP i na tym w kieszeni zainstalowałem rowniez XP.Przy uruchamianiu kompa proszono mnie abym wybrał system,jeden albo drugi.Teraz odłaczyłem dysk z kieszeni i nie bede go uźywał i chce aby znkinęło pytanie o wybor systemu.Jak to zrobić????????

Nic sie nie da zrobic dopuki nie przeinstalujesz systemu na dysku glownym.Dlatego ze XP rzadzi sie swoimi prawami,ale czy tak bardzo ci przeszkadza ten napis :)
ala006
Dodano
07.11.2004 08:31:41
Oczywiscie ze mozna bootcfg, ale najprosciej – wchodzisz do Panelu sterowania –> System –> Zaawansowane – > Uruchamianie i odzyskiwanie –> Ustawienia –> i ustaw "Domyslny system ..." jako XP ktory zostal. I tylko ten uruchamia sie bez pytania a jesli wroci dysk do kieszeni, mozna wszystko odwrocic.
EL NINO
Dodano
05.11.2004 21:30:49
gamasz:
Przepraszam ale co dokładnie zrobić w bootcfg /rebuild??

Wpisz w konsoli i Enter

Dopisz jeszcze wczesniej tego default'a i sprawdz

Rebe:
Zobacz jeszcze w msconfig – zakładki nie pamiętam – jest tam coś takiego jak sprawdzenie poprawności boot.ini.

Zakladka to BOOT.INI a opcja to Sprawdz wzystkie sciezki rozruchu
Bobi
Dodano
05.11.2004 20:25:11
Przepraszam ale co dokładnie zrobić w bootcfg /rebuild??
gamasz
Dodano
05.11.2004 20:23:06
Nie iwem dlaczego, ale mam wyjście – tam gdzie byleś poprzednio odhacz "wyświetlanie listy systemów" nie będzie wyboru i nie bedzie problemu :lol: , bo załaduje się "z automatu" – tak jakbyś w boot.ini liczbę 30 zastąpił 0.

Moźe trzeba jakie bootcfg /rebuild z konsoli by zastosować?
Zobacz jeszcze w msconfig – zakładki nie pamiętam – jest tam coś takiego jak sprawdzenie poprawności boot.ini.
Rebe
Dodano
05.11.2004 20:22:21
gamasz:
Edytowałem sobie plik BOOT.INI i niby wszystko ok bo wygląda teraz tak:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Ale windows nadal po uruchomieniu pyta sie czy uruchomić Windows XP czy Windows(domyślny)...Czy ktos wie jak temu zaradzić???

Dziwne
Palnij w konsoli bootcfg /rebuild

Ew dopisz po timeout'ie:
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS

To powinno sprawe rozwiazac
Jak nie to dla swietego spokoju zmien timeout na 0
Bobi
Dodano
05.11.2004 20:20:56
Edytowałem sobie plik BOOT.INI i niby wszystko ok bo wygląda teraz tak:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Ale windows nadal po uruchomieniu pyta sie czy uruchomić Windows XP czy Windows(domyślny)...Czy ktos wie jak temu zaradzić???
gamasz
Dodano
05.11.2004 20:19:07
W mój komputer – zaawansowane – uruchamianie i odzyskiwanie – jest przycisk "edytuj" dla boot.ini – otworzy się w noatniku i moźesz go znodyfikować ,a przy zamykaniu potwierdzić zapisanie zmian.
Rebe
Dodano
05.11.2004 19:58:29
Z reguły przycisk F2,lub zapisz ,zapisz jako.
JNJN
Dodano
05.11.2004 19:43:24
Jak moge z edytowac plik boot.ini??? Chodzi mi jak zapisac na nim zmiany bo nie moge???
gamasz
Dodano
05.11.2004 19:39:19
gamasz:

Zajrzyj o archiwum forum
Szukaj i "boot.ini"

Na przyszlosc zanim zrobisz topic to zajrzyj najpierw tam
Bobi
Dodano
05.11.2004 18:56:28
gamasz
Dodano:
05.11.2004 18:49:53
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1