Dwa dyski twarde
witajcie ,chciałabym zainstalowac drugi dysk twardy do mojeko komputera,posiadam juz jeden na systemie XP. niewiem od czego zaczać...mam P IV 2,8...512 pamieci
Odpowiedzi: 11
ewka:sh@dow:Kaźda taśma obsłuuje dwa urządzenia. Prawdopodobnie masz podłączone na jednej taśmie napędy optyczne (DVD i CDRW) a na drugiej taśmie masz podpięty tylko jeden dysk. Oczywiście, źe moźesz podpiąć drugi dysk tylko pamiętaj o ustawieniu zworek (jeden dysk na "master" a drugi na "slave" ) (master daj ten co masz na nim system w tej chwili.
:roll: OK spróbuje i dam znac jak poszło :wink:
:P :P :P OK drugi dysk śmiga na 100% :D
sh@dow:Kaźda taśma obsłuuje dwa urządzenia. Prawdopodobnie masz podłączone na jednej taśmie napędy optyczne (DVD i CDRW) a na drugiej taśmie masz podpięty tylko jeden dysk. Oczywiście, źe moźesz podpiąć drugi dysk tylko pamiętaj o ustawieniu zworek (jeden dysk na "master" a drugi na "slave" ) (master daj ten co masz na nim system w tej chwili.
:roll: OK spróbuje i dam znac jak poszło :wink:
Kaźda taśma obsłuuje dwa urządzenia. Prawdopodobnie masz podłączone na jednej taśmie napędy optyczne (DVD i CDRW) a na drugiej taśmie masz podpięty tylko jeden dysk. Oczywiście, źe moźesz podpiąć drugi dysk tylko pamiętaj o ustawieniu zworek (jeden dysk na "master" a drugi na "slave" ) (master daj ten co masz na nim system w tej chwili.
sh@dow:Jeśli masz na płycie SATA to moźe lepiej kup sobie HDD SATA. Ile masz napędów?
Jeśli masz wszystko na ATA (2 X HDD, np. 1 X nagruwarka) to zostaje ci do podłączenia tylko jedno urządzenie na ATA. Jeśli masz np. DVD i CDRW osobno to na ATA nie podłączysz.
Sprawdź czy nie masz jednak SATA na płycie.
Nie potrzebujesz instalować specjalnie drugiego HDD. Jesli jest to dysk bez partycji to musisz je załoźyć.
Panel sterowania–>Narzędzia Administracyjne–>Zarządzanie komputerem–>Zarządzanie dyskami. :wink:
mam i nagrywarke i naped DVD. a mój hdd ma jedna tasme co mozna podłączyc drugi naped..chyba nic sie nie stanie co??
Jeśli masz na płycie SATA to moźe lepiej kup sobie HDD SATA. Ile masz napędów?
Jeśli masz wszystko na ATA (2 X HDD, np. 1 X nagruwarka) to zostaje ci do podłączenia tylko jedno urządzenie na ATA. Jeśli masz np. DVD i CDRW osobno to na ATA nie podłączysz.
Nie potrzebujesz instalować specjalnie drugiego HDD. Jesli jest to dysk bez partycji to musisz je załoźyć.
Panel sterowania–>Narzędzia Administracyjne–>Zarządzanie komputerem–>Zarządzanie dyskami. :wink:
BloodyVulture:od kupna dysku:)
heheheheh ale mądrala :P
:roll: mam ATA MaXtor 2F040LO a drugi dysk mam Seagate U10 ulta ATA , jak podłacze czy coś trzeba zrobic w Biosie czy moj system XP sam skonfiguruje dwa dyski dwarde,bo za bardzo sie nieznam natymsh@dow:Jaki masz obecnie dysk twardy?
SATA czy ATA?
dyski podłącz na jednej taśmie Primary, na tym dysku gdzie jest system ustaw na Master a drugi na Slave
ewka:witajcie ,chciałabym zainstalowac drugi dysk twardy do mojeko komputera,posiadam juz jeden na systemie XP. niewiem od czego zaczać...mam P IV 2,8...512 pamieci
A od czego chcesz zaczynać? Kupujesz i podłaczasz. Ewętualnie moźna sie zastanawiać pod jaki kontroler ale to z twojego pierwszego postu sie nie da podpowiedziec.
Jaki masz obecnie dysk twardy?
SATA czy ATA?
SATA czy ATA?
od kupna dysku:)
Strona 1 / 1