Dwa dyski dwie Visty - zapytam zanim zepsuję

Sytuacja wygląda tak - jeden komputer, dwa dyski twarde podłączane w kompie ODDZIELNIE - nigdy razem nie pracowały. Na dysku numer 1 zainstalowałem Home Premium przy odłączonym dysku numer 2. Na dysku numer 2 zainstalowana Ultimate przy odłączonym dysku numer 1. Oczywiście w takiej sytuacji nie mam opcji wyboru systemu. Dysk numer 1 jest dyskiem używanym codziennie z ważnym rzeczami. Dysk numer 2 leży na półce z kopią wielu ważnych plików i z postawionym Ultimate'm do różnych "testów" :lol: :lol: Moje pytanie brzmi - co się stanie jeśli uruchomię kompa z podpiętymi dwoma tymi dyskami, który system wystartuje i co się może złego stać. Czy systemy pogłupieją bo teoretycznie każdy na "swoim" dysku jest priorytetem ?

Odpowiedzi: 8

często nawet nie trzeba wchodzic do biosa, podczas startu kompa (zalezy od biosa) wystarczy włączyć nacisnąć klawisz QUICK BOOT SELECT (lub podobna nazwa i naczęściej odpowiada za to klawisz F8 o ile sie nie myle) i wybieramy urządzenie z ktorego ma wystartować system
memek
Dodano
24.03.2008 21:02:24
  • xymox 25.03.2008 19:24:53

[quote=memek]często nawet nie trzeba wchodzic do biosa, podczas startu kompa (zalezy od biosa) wystarczy włączyć nacisnąć klawisz QUICK BOOT SELECT (lub podobna nazwa i naczęściej odpowiada za to klawisz F8 o ile sie nie myle) i wybieramy urządzenie z ktorego ma wystartować system[/quote] strzał w dziesiątkę - działa - dzięki. U mnie klawisz F12 przy starcie - płyta Gigabyte jeszcze raz fenx

Sorka fakt dzis zalukalem do siebie i ... no sorka ;p Czyli wydaje mi sie ze tylko bios pozostaje. Chodz tez moge sie mylic ;p
Ukey
Dodano
22.03.2008 09:42:13
  • Anathema 22.03.2008 10:35:13

[quote=Ukey]Czyli wydaje mi sie ze tylko bios pozostaje. Chodz tez moge sie mylic ;p[/quote] No niestety ;-) Dyski Sata nie konfigurujemy jako Master|Slave, gdyż tylko jedno urządzenie przypada na kanał i nie ma takiej potrzeby.

• xymox 22.03.2008 21:01:55

[quote=Anathema] No niestety ;-) Dyski Sata nie konfigurujemy jako Master|Slave, gdyż tylko jedno urządzenie przypada na kanał i nie ma takiej potrzeby.[/quote] czyli kolejność podłączenia do portów sata decyduje o tym który dysk jest master a który slave ? Jeśli tak to rozumiem, że zawsze wystartuje system z dysku podłączonego pod port sata numer 1 ?

• Anathema 22.03.2008 22:09:50

[quote=xymox]czyli kolejność podłączenia do portów sata decyduje o tym który dysk jest master a który slave ?[/quote] Nie, w dyskach SATA nie rozróżniamy urządzeń na Master i Slave. [quote=xymox]Jeśli tak to rozumiem, że zawsze wystartuje system z dysku podłączonego pod port sata numer 1 ?[/quote] Domyślnie zapewne tak, ale w BIOSie możesz ustawić na dowolny napęd.

Ukey, co ty niby chcesz zworkami ustawić w tych dyskach Sata II...? ;-)
Anathema
Dodano
22.03.2008 00:11:55
Zworki :] lub bios to jest obojetne a bios hymm kazda plyta jest inna ... ja mam Gigabyte wiec jest nieco inny niz np ASUS ;]
Ukey
Dodano
21.03.2008 23:17:57
  • xymox 22.03.2008 08:38:47

[quote=Ukey]Zworki :] lub bios to jest obojetne a bios hymm kazda plyta jest inna ... ja mam Gigabyte wiec jest nieco inny niz np ASUS ;][/quote] też mam Gigabyte'a (P31) ale faktycznie tak jak Anathema napisał - na SATAII zworkami się nic nie ustawi jeśli chodzi o M/S

1 MASTER 2 SLAVE i uruchamiac sie bedzie tylko system z 1-szego dysku
Ukey
Dodano
21.03.2008 22:52:37
  • xymox 21.03.2008 23:11:25

[quote=Ukey]1 MASTER 2 SLAVE i uruchamiac sie bedzie tylko system z 1-szego dysku[/quote] ale zworką czy w biosie ? Jeśli w biosie to może troszkę przybliżysz w której zakładce :mryellow:

Owszem wystarczy ale bez bot loadera jesli chcesz miec 2 systemy sie nie objedzie. Chyba ze lubisz przekladac dyski ;]
Ukey
Dodano
21.03.2008 22:38:52
  • xymox 21.03.2008 22:43:12

[quote=Ukey]Owszem wystarczy ale bez bot loadera jesli chcesz miec 2 systemy sie nie objedzie. Chyba ze lubisz przekladac dyski ;][/quote] właśnie nie chcę mieć dwóch systemów jednocześnie. Dysk numer 2 z Ultimate'm chcę podłączać przez e-SATA tylko co jakiś czas aby zgrać na niego backup'y i tyle a "ultimata" postawiłem sobie aby się troszkę nim pobawić. Nie chcę tego robić na systemie do codziennego użytku aby czegoś nie "zwalić". Stąd moje pytanie - jaka będzie reakcja po podpięciu dysku "2" ? Jeśli wstanie z dysku "1" z Home Premium to nie było tematu. Ale czy tak się stanie ...... #-o

A co ze zworkami na dyskach ? Oba dyski sata II - Samsung i Seagate. Może zamiast w biosie to zworkowy manewr wystarczy ?
xymox
Dodano
21.03.2008 22:21:22
ten Home Premium ustaw jako MASTER a ten 2-gi jako SLAVE i automatycznie bedzie sie uruchamias system z HP. :] W biosie mozna zmienic (wrazie potrzeby) by ten 2-gi pracowal jako MASTER a ten 1-szy jako SLAVE i dzieki temu uruchomi sie Ultimate. Dodam ze w kazdej z mozliwosci oba dyski beda widziane w systemie (moga roznic sie jedynie literkami)
Ukey
Dodano
21.03.2008 22:03:34
xymox
Dodano:
21.03.2008 21:13:18
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1