Dvd >> DivX
Jakim programem przerabiać ripy dvd na divx dobrej jakości??
Odpowiedzi: 20
No cóź to twoje zdanie. Kompresowałem nim juź kilka filmów i jest o wiele lepszy niź divx.
krecik:No i co, sprawdził ktoś kodek VP6?
Badziewie. Jak juź się uda dokończyć kompresję, to jakość nie powala na kolana – wole juz Xvida lub DivX (czyli standard). Ale to jedynie w kompresji jednoprzebiegowej, bo dwuprzebiegowej nie udało mi się ani razu wykonać, na samym końcu kompresji wywalało błąd i kupa – nic na dysku nie ma.
Ja pozostaje przy DivX lub XviD.
PS. Ten screen jest strasznie mały i nic na nim nie widać.
No i co, sprawdził ktoś kodek VP6?
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, ale dla pewności spróbuję. Co do kodowania dźwieku, to się z Toba zgadzam w 101%. :wink:
Jesli chodzi o kompresję to polecam kodek VP6 za strony www.on2.com, a do dźwięku kodek ogg (lub zripowane ac3)
Taki film ma znacznie wyźszą jakość niź fimy skompresowane divx–em.
Pliki o takiej samej jakości zajmują prawie 2 razy mniej miejsca niź divx.
Taki film ma znacznie wyźszą jakość niź fimy skompresowane divx–em.
Pliki o takiej samej jakości zajmują prawie 2 razy mniej miejsca niź divx.
Racja. Jednak Gordian Knot (w wersji, której uzywam na codzień) ma zdecydowanie więcej opcji niź DVDRip.
DVDRipa polecam osobom, które dopiero zaczynają przygodę z kompresją. Gdy te osoby poczuja, źe juź trochę sie podszkoliły, "łykneły" trochę teorii, to powinny przejsc na coś bardziej profesjonalnego – powiedzmy Gordian Knota, który jak juź pisze z trzeci raz jest jedynie spoiwem dla kilku innych programów, które połączone ze sobą potrafią dać bardzo dobry efekt.
Z resztą zawsze moźna pominac Gordian Knota i za pomocą jedynie tych programów moźna kompresować film, co nie raz mi się równieź zdarzało, jednak wtedy trzeba bawić się w róźne obliczenia, źeby dobrać optymalny bitrate.
DVDRipa polecam osobom, które dopiero zaczynają przygodę z kompresją. Gdy te osoby poczuja, źe juź trochę sie podszkoliły, "łykneły" trochę teorii, to powinny przejsc na coś bardziej profesjonalnego – powiedzmy Gordian Knota, który jak juź pisze z trzeci raz jest jedynie spoiwem dla kilku innych programów, które połączone ze sobą potrafią dać bardzo dobry efekt.
Z resztą zawsze moźna pominac Gordian Knota i za pomocą jedynie tych programów moźna kompresować film, co nie raz mi się równieź zdarzało, jednak wtedy trzeba bawić się w róźne obliczenia, źeby dobrać optymalny bitrate.
Zgadzam sie Pawek, ale przeciez DVD Rip ma zaawansowane ustawienia. :!: Nie klikasz w nim Enter i jedziemy. Zeby miec dobry film, trzeba sie troche przylozyc i poustawiac odpowiednie opcje. :)
Pawek:(...) ale najlepszy i w najnowszych wersjach w sumie prosty w obsłudze jest Gordian Knot (...)
A co ja napisałem... :? Poza tym w starszych wersjach teź nie trzeba było byc nie wiadomo jakim guru, źeby to wszystko zebrac do kupy.
Poza tym jak program, jest za prosty to efekt moźe być mizerny. Im więcej zaleźy od uzytkownika, tym teoretycznie efekt końcowy moźe byc lepszy (po prostu zaawansowany user bedzie wiedział co właczyć, a co zostawić w spokoju). Musi być jakaś kolej rzeczy. Nie kaźdy ma wiedze, źeby kompesować filmy. Troszeczkę teorii (nauki) nigdy jeszcze nikomu w tym względzie nie zaszkodziło.
Zaletą DVD Ripa jest jego prostota. A Gordian ma z tym kłopoty.
DVD Rip jest spoko, sam go czesto polecam, ale najlepszy i w najnowszych wersjach w sumie prosty w obsłudze jest Gordian Knot (on to wszysstko spala do kupy). Do niego uzywam jeszcze DVD Decryptera ,AVIsynth, VirtualDubMod oraz program do wszczepiania napisów (który coś ostatnio mi szwankuje, ale daje sobie jakoś rade) :wink:
Zgadzam sie z fidelio,
Uźywałem takźe DVD Rip, ale w v.1.2.
W tej wersi rozwiązano błedy wykryte w poprzedniej edycji.
Program posiada bardzo przyjemny PL interface.
Przez konwersie DVD na DivX przeprowadza nas kreator.
Jest to bardzo dobry i prosty w obsłudze software.
Polecam go kaźdemu.
Uźywałem takźe DVD Rip, ale w v.1.2.
W tej wersi rozwiązano błedy wykryte w poprzedniej edycji.
Program posiada bardzo przyjemny PL interface.
Przez konwersie DVD na DivX przeprowadza nas kreator.
Jest to bardzo dobry i prosty w obsłudze software.
Polecam go kaźdemu.
Najlepszy program do ripowania z DVD do DivX to DVD Rip 1.1. :!: Jego pełna wersja była w KS Expert w tym roku. Wiele filmów juz nim zripowałem i moge szczerze polecic ten program. :)
moze musialbym sprobowac twojej metody ? zobaczylbym co jest lepsze. jednak ja niejestem tak obeznany w serwisach internetowych i nie wiem do konca gdzie czego szukac i gdzie sie z danym probleme udac :?
gieras:to prawda Pawek co piszesz, jednak dla mnie jest obojetne czy zapytam sie tutaj czy przeszukam forum. lecz przyznam sie ze wole zadac to pytanie tutaj niz szukac na innym forum ktorego useram nie jestem. a to dlatego ze to co tu napiszemy zostaje w archiwum i w kazdej chwili moze sie przydac innemu userowi ktory ma problem. na inne forum i strony ruszam wtedy, kiedy problem jest bardzo nietypowy, lub tutaj nikt go nie potrafi rozwiazac
Jak tam wolisz, ja w zaleźności od problemu udaje sie na rózne fora. Konta mam juz na chyba siedmiu, ale na CenrumXP przesiaduje zdecydowanie najwiecej czasu.
strzempa:[quote="MarcinX
A jak napisał Gieras ,Gordian ci nie przerabia ?
A co to Gordian?
tam jest wszyastko napisaneMarcinX:Gdybyś poszukał, to wyszukałbyś to :
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=8597&highlight=gordian
to prawda Pawek co piszesz, jednak dla mnie jest obojetne czy zapytam sie tutaj czy przeszukam forum. lecz przyznam sie ze wole zadac to pytanie tutaj niz szukac na innym forum ktorego useram nie jestem. a to dlatego ze to co tu napiszemy zostaje w archiwum i w kazdej chwili moze sie przydac innemu userowi ktory ma problem. na inne forum i strony ruszam wtedy, kiedy problem jest bardzo nietypowy, lub tutaj nikt go nie potrafi rozwiazac
MarcinX:
A jak napisał Gieras ,Gordian ci nie przerabia ?
A co to Gordian?
Kurcze, czasami mi sie wydaje, źe niektórzy ludzie znają jedynie kilka adresów internetowych, w obrębie których się poruszają i wszystkie sprawy jakie mają próbuja załatwiać na tych kilku stronach. Pisze to bo pytanie sprzempy nie za bardzo pasuje do tematyki tego forum, choc do samego pytania nic nie mam.
W kaźdym razie radze strzempie się udać np. na stronę divx.pl – tam znajdziesz porady i soft, za pomocą którego zrobisz co chcesz.
W kaźdym razie radze strzempie się udać np. na stronę divx.pl – tam znajdziesz porady i soft, za pomocą którego zrobisz co chcesz.
Kurcze, czasami mi sie wydaje, źe niektórzy ludzie znają jedynie kilka adresów internetowych, w obrębie których się poruszają i wszystkie sprawy jakie mają próbuja załatwiać na tych kilku stronach. Pisze to bo pytanie sprzempy nie za bardzo pasuje do tematyki tego forum, choc do samego pytania nic nie mam.