duźy wiatrak
Witam, ostatnio w sklepie gdzie kupowałem kompa, Panowie stwierdzili, ze są w stanie załoźyć jakiś duźy wiatrak, o duźych piórach, ponoć bardzo wdajny i cichy. Moje pytanie jest takie czy to moźna uznać za moźliwe. Mówią, źe to ma chłodzić wszysto, zakłada się to na tyle obudowy i ma chłodzić chipset i procek. Ale trochę mnie to dziwi.
Odpowiedzi: 8
Standardowym duźym wiatrakiem jest "stodwudziestka" (średnica w mm), bodajźe Zalman ma cooler na CPU z wiatrakiem w tym wymiarze. Generalnie rzecz biorąc nie opłaca się zakładać wiatraka wychodzącego poza obrys radiatora, bo i po co.
mmac na chipset opłaca się załoźyć coś pasywnego (tzn. bez wiatraka), np. Zalman NB47 lub NB32. Są to sprawdzone konstrukcje i bez obawy moźna je zakładać przy zwykłym kręceniu, czyli w komputerze bez vModów i innych ekstremalnych zmian.
mmac na chipset opłaca się załoźyć coś pasywnego (tzn. bez wiatraka), np. Zalman NB47 lub NB32. Są to sprawdzone konstrukcje i bez obawy moźna je zakładać przy zwykłym kręceniu, czyli w komputerze bez vModów i innych ekstremalnych zmian.
mam pytanie dotyczące coolera, gdzie mojemu koledze sprzedana taki duźy wiatrak, gdzie pióra coolera wystają poza radiator, czy takie zamontowanie jest dobre??
mmac:Dzięki za odpowiedzi. Tak wogóle to chodzi mi o drobne wyciszenie kompa. Czy opłacalnym rozwiązaniem będzie zakup nowych wiatraczków na chipset i na procesor? Bo te co mam to są przypuszczam źe nie są jakiejs super jakości.
o tym to juz sobie poszukaj na forum, było kilka razy
Dzięki za odpowiedzi. Tak wogóle to chodzi mi o drobne wyciszenie kompa. Czy opłacalnym rozwiązaniem będzie zakup nowych wiatraczków na chipset i na procesor? Bo te co mam to są przypuszczam źe nie są jakiejs super jakości.
Lepszym rozwiązaniem jest umieszczenie takiego wiatraka, zakładam źe to 120mm, na przodzie obudowy jako wiatrak wciagający powietrze do środka obudowy. Chodzi o cyrkulacje powietrza które wciagane przez witrak z tyłu odbudowy nie odbierze zbyt duźo ciepła i juź bedzie opuszczało obudową poprzez zasilacz.
mmac:Witam, ostatnio w sklepie gdzie kupowałem kompa, Panowie stwierdzili, ze są w stanie załoźyć jakiś duźy wiatrak, o duźych piórach, ponoć bardzo wdajny i cichy. Moje pytanie jest takie czy to moźna uznać za moźliwe. Mówią, źe to ma chłodzić wszysto, zakłada się to na tyle obudowy i ma chłodzić chipset i procek. Ale trochę mnie to dziwi.
Jasne.
Jeźeli proc to jakieś 300–400mhz z duźym radiatorem to wystarczy pasywne.Przy nowych to absolutnie nie(za mały przepływ powietrza).
Chipset nie potrzebuje wentylatora.
A czy ci panowie w związku z tym długopiórym wiatrakiem nie planują załoźyć czegoś jeszcze na procesor? Mogłeś spytać jak to działa (sam jestem ciekaw). Bo wiesz jeśli coś jest do wszystkiego to napewno jest do du***. A jak powiedział przedmówca komfort pracy dla twego ucha przy takim wynalazku będzie podobny jak byś siedział na plaźy podczas sztormu. Nie ma takich wętylatorów co mają max obroty, długie pióra, chłodzą wszystko i chodzą cichusieńko. Jeśli ten wiatrak zasysa powietrze to musi być komora wylotowa i pytanie – gdzie. A jeśli ten wiatrak wywala ciepłe powietrze to musi być drógi taki sam co te powietrze zassie. A pomiędzy tym wszystkim powinien znaleźdź się jeszcze worek na kuź, taki jak w odkuźaczu.
moze i mozliwe to jest , a raczej napewno bo co za filozofia wieli wiatrak przykręcić :mrgreen: Wydajność jednak tego moźe być bardziej niź niezadowalająca i mogą sie pojawić problemy. Lepiej w to nie inwestuj, bo mozesz być niemile zaskoczony pracą komputera , lub brakiem jego pracy.
Strona 1 / 1