Duźy problem z duzym dyskiem

kupiłem maxtora 200gb, ata 133, wszystko ok.
najpierw były problemy z pokrojeniem na partycje ale pomógl win 98 i partition magic.
zrobiłem kilka partycji, ostatnia w ntfs miala coś 75 giga. skopiowałem na nią kilka gb danych i wszystko bylo ok. kilka dni później nie dało się otworzyć folderów, scandisk usunął wadliwe jego zdaniem pliki. sformatowałem hdd.
(próbowałem zerować go wdclear ale napisał mi 100errorow)
wczoraj były problemy zwłączeniem kompa (obrazu nie bylo zaskoczył za 4 razem ale xp się nie ładował)
po odpaleniu pod 98 zauwarzyłem źe pierwsza partycja ma nazwę z chińskich znaczków a dane na niej się posypały. znowu sformatowałem dysk i załoźyłem nowe partycje, ostatnia znowu zgubila pliki gdy 2 raz tego samego dnia właczyłem xp.
co się dzieje? robilem po 1 formacie scandisk gruntowny i wszystko było ok.

Odpowiedzi: 8

Jeszcze dwa pytania moźe gdzies to tu jest ale mam tylko pół godziny na neta i duźo innych spraw.

1.Czy win 98SE bedzie obsługiwał poprawnie dysk 200gb maxtor z partycjamiw fat32 czy teź tak samo jak xp zniszczy pliki?(pojemność wykrywa dobrze)

2.Mam 2 HDD i 2 nagrywarki
Czy jesli podłączę dysk i nagrywarkę do jednego konrolera a drugi dysk i drugą nagrywarkę do drugiego to będzie to działać szybciej niź 2 dyski na primary i 2 nagrywarki na secondary?
scaner
Dodano
23.12.2005 18:40:26
jakoś na razie działa ale chciałbym wiedzieć co bedzie jak zainstaluję xp sp2 ponownie na tym dysku, znikna dane?

p.s. dlaczego nie widac podglądu stron html w szczegóły ( ta ramka po lewej w eksplorerze), bez tego nie umiem pracować,
p.s.2 komp wolno chodzi, wszystko się wolno laduje, gry z dnia na dzień chodzą coraz wolniej, co się dzieje? ( jest tak od czasu instalacji xp prof sp2)
scaner
Dodano
04.12.2005 19:23:06
hdd wyczyszczony wdclearem (znowu błędy 35 i 36 cos z drq razem 101szt, za kaźdym razem w innym miejscu)
xp sp1 instalniety, pokrojone pod xp na partycje w fat32, partycje powyźej 32 gb formatowane pod partition magic 8.0
na razie działa...
scaner
Dodano
27.11.2005 14:49:54
Jezeli drugi dysk na tej taśmie podpięty działa to raczej w grę jej uszkodzenie nie wchodzi – inaczej niz zmieniając taśme , ew. podpinając odwrotnie dyksi nie sprawdzisz.
To źe łączyłeś to wcale nei oznacza, źe juź jest dobrze. bo dokonałeś tego przy juz spartycjonowanym powyźej 130GB dysku .
Naprawdę siegnij do archiwum tam jest podane na tacy co i jak.
Rebe
Dodano
25.11.2005 09:52:04
jestem na 90% pewny źe włączyłem obsługę dysków powyźej 130 gb w programie speed xp
jak sprawdzić czy tasma jest uszkodzona? drugi dysk działa dobrze.
scaner
Dodano
25.11.2005 09:43:00
Znawu – "EnableBigLBA" w szukajace i poczytać.
Nie ma sensu i potrzeby uzywania ani fdiska z w98, szczegolnie przy utrudnieniach z bariera 64GB, ani PM. Wszystko zrobisz z poziomu – najpierw – instalatora XP, a potem zarządzanai dyskami juź w systemie XP.
Jeźlei sytuacja z rozwalenie plików się powtorzy będziesz musiał zacźąć od sprawdzenia taśmy sygnałowej, ktorą dysk jest do płyty podpięty. Dopiero po wyeliminowaniu jej wady trzeba będzie sam hdd sprawdzić – najlepiej programem diagnostycznym maxtora – dostepny na stronie tego producenta.
Rebe
Dodano
25.11.2005 08:01:35
epox 8rda3 na nforce 400 ultra, bios widzi 203GB
win 98 działa ok. Xp widział 132 przy partycjonowaniu, po zrobieniu partycji w 98 widzi 200 i rozwala pliki (tak mi się wydaje)...
scaner
Dodano
24.11.2005 22:48:12
cze, napisz moźe jaką masz płyte – zapewne to w niej tkwi problem – moja płyta po podłączeniu dysku 200GB widziała go poprawnie w bios–e ale źaden soft nie potrafił go spartycjonować go a jeśli juź to błędnie – naszczeście kontroler raid obsługuje poprawnie ten dysk. Płyta jest na dość starym układzie kt400 lecz na płycie kolegi równieź kt400 nie było problemu ?? – fakt jest taki iź producent opisał tę przypadłość na swojeje stronie przy kolejnych aktualizacjach bios–u
lackyd
Dodano
24.11.2005 22:40:11
scaner
Dodano:
24.11.2005 22:23:16
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1