Duzy dysk >120, rozne kompy – konflikt danych
Witam
problem na dzis – nietypowy.
mam 200GB dysk twardy.
podpiety do winXP bez SP nie widzi wiecej niz 120 – logiczne
na WinXP SP2 (bez modyfikacj w rejestrze – nie wiem czy to ma wplyw lecz nic nie musialem wpisywac – od razu ukazal sie jako 200GB) zgralem 200GB danych w kolejnosci alfabetycznej (musze tu nadmienic ze z jednym wyjatkiem) i wsio bylo ok.
Pozniej dysk podlaczony do WinXP bez SP i widoczne jest 200GB(!) lecz wszystko ponad 120 jest widzane jako !#%$#@*^ itd. (przed 120 ORAZ folder nagrany wczesniej sa ok) – to juz troche dziwne bo dysk jest widziany jako 200...
na Win98SE rowniez $@#$^%#%@ – [WFT?!]
podpinam do WinXP z SP2 (bez modyfikacji) i wsio ok :shock:
czy ktos mi moze wytlumaczyc to dziwne zjawisko i jak zrobic aby foldery byly widziane poprawnie na Win98?
pozdroofki
problem na dzis – nietypowy.
mam 200GB dysk twardy.
podpiety do winXP bez SP nie widzi wiecej niz 120 – logiczne
na WinXP SP2 (bez modyfikacj w rejestrze – nie wiem czy to ma wplyw lecz nic nie musialem wpisywac – od razu ukazal sie jako 200GB) zgralem 200GB danych w kolejnosci alfabetycznej (musze tu nadmienic ze z jednym wyjatkiem) i wsio bylo ok.
Pozniej dysk podlaczony do WinXP bez SP i widoczne jest 200GB(!) lecz wszystko ponad 120 jest widzane jako !#%$#@*^ itd. (przed 120 ORAZ folder nagrany wczesniej sa ok) – to juz troche dziwne bo dysk jest widziany jako 200...
na Win98SE rowniez $@#$^%#%@ – [WFT?!]
podpinam do WinXP z SP2 (bez modyfikacji) i wsio ok :shock:
czy ktos mi moze wytlumaczyc to dziwne zjawisko i jak zrobic aby foldery byly widziane poprawnie na Win98?
pozdroofki
Odpowiedzi: 9
THX SLAY3R!
stronka bardzo mi pomogla.
pozdroofki
pozdroofki
THX SLAY3R!
pozdroofki
pozdroofki
Tyle, źe skoro są to rózne komputery to moze być kwestia kontrolera – . Dyski ponad 120GB (137GB) są poprawnie rozpoznawane przez płyty z kontrolerem ATA133,a tego w w98 moze brakować.
fije:Bez SP nie zobaczy wiecej niz te 120GB i nic z tym nie zrobisz
Wystarczy wpis w rejestrze i eximius o nim wie.
A to źe foldery są oznaczone $@#$^%#%@ jest imho dla tego, źe dane są w miejscu którego windows nie potrafi zaadresować.
Eximius zobacz tą stronkę, tak na szybcika ją znalazłem, moźe coś tam znajdziesz http://www.48bitlba.com/win98.htm Jeźeli wpadnę na coś konkretnego to zapodam.
przeciez sam sobie odpowiedziłes na to pytanie. Bez SP nie zobaczy wiecej niz te 120GB i nic z tym nie zrobisz, zainstaluj SP. A z 98 to nie wiem czy jest na to rada, po prostu za stary sytem, nie było jeszcze tak duźych dysków i konwersja na ntfs nic nie da.
ok tylko co to ma do zeczy po za tym, ze kompletnie uniemozliwi korzystanie z tego dysku na win98 (bo nie zamierzam na kazdej stacji instalowac odpowiedniego softu)???
To moźe sprubuj przekonwertować jakoś ten system na NTFS.
Np gdyby ci sie udało to Win XP ma takie coś.
Uruchom wiersz poleceń i wpisz convert /? to dostaniesz instrukcje jak to zrobić.
PS
nie gwarantuje źe to zadziała, ale napewno nie zaszkodzi
Np gdyby ci sie udało to Win XP ma takie coś.
Uruchom wiersz poleceń i wpisz convert /? to dostaniesz instrukcje jak to zrobić.
PS
nie gwarantuje źe to zadziała, ale napewno nie zaszkodzi
podstawowa informacja... – sorry :D
FAT32
FAT32
Hmm
a jaki masz system plików na tym dysku??
a jaki masz system plików na tym dysku??
Strona 1 / 1