Duźy cooler Scythe Ninja do ciasnej obudowy

Chciałbym kupić wspomniany system chłodzący.
Mam płytę główną Abit IS7, zasilacz Tagan. Odległość zasilacza od koszyczka w którym miałby być zamocowany ninja wynosi tylko 1cm. Jeśli wogóle wejdzie to będzie się stykał z zasilaczem. Wywiew z tyłu obudowy mam w postaci dodatkowego wiatraka. Czy jeśli dam wiatrak na ninja to moźe on stykać się z zasilaczem bez obawy o przegrzanie coolera?
Czy moźe kontakt z zasilaczem jest wykluczony z innych względów?
Napaliłem się na tego ninja na tyle źe jak będę musiał to podniosę zasilacz przerabiając przy tym obudowę na wyźszą.
Co byście mi poradzili (poza zmianą obudowy)
Inny cooler teź nie wchodzi w grę.
Mam teź pytanie do posiadaczy tej płyty głównej i socket 478
Czy ten koszyk pod cooler intela na plastikowych nitach utrzyma cięźar 665g?

Oto wnętrze mojej obudowy:

http://www.dzidzia.com/obudowa/obudowa.jpg

Oto cooler:

http://pclab.pl/art15400–5.html

Mogę jeszcze 0,5cm podniesc zasilacz, jak by to było mało musiałbym przerabiać obudowę.

Odpowiedzi: 3

mettal:
Ponizej wymiary Scythe:

110(szer.) x 110(głęb.) x 150(wys.) mm

Wez cos do mierzenia i sprawdz. Raczej nie polecam aby radiator stylak sie z zasilka, bo oba beda ogrzewac siebie nawzajem. Dobrze by bylo gdybys mial te 2 milimetry odstepu miedzy nimi.i Na cytche jakis wentyl, 120 tak do 1000rpm styknie.

Te wymiary znam, ale tu chodzi o wymiar od brzegu zapinki do brzegu tego radiatora.A tego wymiaru nie podają(muszę się popytać sprzedających na allegro)
Podobnie się ma sprawa pozostałych boków (ile wystają od tych rurek) Ale tak na oko widzę źe blaszki zaczynają się dość wysoko i nie powinny zawadzać o poszczególne(nie wysokie) elementy płyty. Myślę źe te 4mm luzu powinno być, po podniesieniu zasilacza na maxa.
Rurki mają podobno 6mm a od rurki do krawędzi blaszek jest mniej niź 6mm (zakładam źe 4mm). W chwili obecnej by było na styk.Po podniesieniu zasilacza 4mm luzu.
Długo wybierałem obudowę do kompa i nie chciałbym się z nią rozstawać, bo mi się podoba.Pozatym to dodatkowe koszta.
A co z tym plastikowym koszykiem na którym teraz siedzi intelowski cooler?
Ninja nie wyrwie go z trzewi np. przy przenoszeniu kompa???
Ps.Wentylator to osobna sprawa, chcę kupić taki z reczną regulacją obrotów, ale teź automatyczną(są takie?)
krzysiek032
Dodano
27.12.2005 22:49:20
Lepiej dla wnętrza komputera będzie jeśli najpierw wymienisz obudowę na conajmniej MidiTower, BigTower wskazany.
spiderko
Dodano
27.12.2005 22:17:44
Ponizej wymiary Scythe:

110(szer.) x 110(głęb.) x 150(wys.) mm

Wez cos do mierzenia i sprawdz. Raczej nie polecam aby radiator stylak sie z zasilka, bo oba beda ogrzewac siebie nawzajem. Dobrze by bylo gdybys mial te 2 milimetry odstepu miedzy nimi.i Na cytche jakis wentyl, 120 tak do 1000rpm styknie.
mettal
Dodano
27.12.2005 20:23:40
krzysiek032
Dodano:
27.12.2005 20:00:51
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1