Duuźo sygnałów biosu.
A wiec tak – płyta główna 486, procesor nie ma znaczenia.
Mam zamontowaną tylko karte grafiki, ram i procka.
Jak włącze zasilanie, to słyszę takie dźwięki:
"1––1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1" bez końca. Czego to jest wina?
Mam zamontowaną tylko karte grafiki, ram i procka.
Jak włącze zasilanie, to słyszę takie dźwięki:
"1––1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1–1" bez końca. Czego to jest wina?
Odpowiedzi: 20
Pamięci dą podwójne – z jednej i drugiej strony mają moduły.
Prubowalem ten ram *MB wlozyc do pierwszego, ale to nic nie daje :/
A co do tych z allegro, to sporawdzalem gdzies indziej i rzeczywiscie maja te 16mb
A czy moge jakos wlozyc 2*8MB i 2*4MB? Próbowalem, ale nic z tego nie wyszło: albo bylo 12MB, albo 16
Prubowalem ten ram *MB wlozyc do pierwszego, ale to nic nie daje :/
A co do tych z allegro, to sporawdzalem gdzies indziej i rzeczywiscie maja te 16mb
A czy moge jakos wlozyc 2*8MB i 2*4MB? Próbowalem, ale nic z tego nie wyszło: albo bylo 12MB, albo 16
To, źe komputer widzi połowę to akurat zdarzyć się moze – kwestia bankowania .
Musisz poównać układ modułów na kościach.
Jeźeli to jest ten problem to go nie przeskoczysz inaczej niź przez wymianę kości. Z jednym zastrzeźeniem – z "rozpiski" dot RAM–u w opisie płyty wynika, źe pierwszy slot pamięci to są dwa banki – 1 kość , która moźe być obsłuźona choć simmy parami pracować zwykły.
Sprawdzić musisz tę kość *MB, kórą jako 4 wykrywa w tym własnie pierwszym banku.
Nie pytaj, który jest pierwszy – nie mam pojęcia :lol:
Musisz poównać układ modułów na kościach.
Jeźeli to jest ten problem to go nie przeskoczysz inaczej niź przez wymianę kości. Z jednym zastrzeźeniem – z "rozpiski" dot RAM–u w opisie płyty wynika, źe pierwszy slot pamięci to są dwa banki – 1 kość , która moźe być obsłuźona choć simmy parami pracować zwykły.
Sprawdzić musisz tę kość *MB, kórą jako 4 wykrywa w tym własnie pierwszym banku.
Nie pytaj, który jest pierwszy – nie mam pojęcia :lol:
Problem z ram ciąg dalszy.
A więc, tak jak pisałem wcześniej, 2 kość ram nie działała. Teraz juź działa, lecz bios pokazuje, ze ma ona 4mb, a to jest nieprawda – jest jeszcze orginalna nalepka "8mb".
Na allegro kupilem tez ram, koles pisal ze 32mb, a są 4x4mb, zamiast 4x8mb...nie wiem, czy sprzedajacy zle napisał, czy mam cos z kompem...Pomocy!
A więc, tak jak pisałem wcześniej, 2 kość ram nie działała. Teraz juź działa, lecz bios pokazuje, ze ma ona 4mb, a to jest nieprawda – jest jeszcze orginalna nalepka "8mb".
Na allegro kupilem tez ram, koles pisal ze 32mb, a są 4x4mb, zamiast 4x8mb...nie wiem, czy sprzedajacy zle napisał, czy mam cos z kompem...Pomocy!
mrTom:THX, działa :D
Nie, źebym miął szczególny powód do dumy, ale .. juź o 7.54 o kombinacjach z bankami pisałem :lol:
THX, działa :D
A sprawdzałes wkładając je – parami do 3 i 4 gniazda zamiast 1 i 2 ?
wszystkie mają 8mb. Nie wiem dlaczego, ale ta druga chyba nie działa :/ tzn. nie ma nic na ekranie jak ją włoźę. Próbowalem wlozyc 2 pozostale, ale są te sygnały, które opisałem wczesniej.
wszystkie mają 8mb. Nie wiem dlaczego, ale ta druga chyba nie działa :/ tzn. nie ma nic na ekranie jak ją włoźę. Próbowalem wlozyc 2 pozostale, ale są te sygnały, które opisałem wczesniej.
Bez "rozmiaru" kości nie da sie nic powiedzieć, bo tabelka wyraźnie wskazuje jakie są moźliwe połączenia ich par lub banków, a całkiem moźliwe, źe masz np. 3 x 32MB i w takim wypadku musisz – sądząc po manualu, czwartą dokupić, albo z jedną zostac ( dziwna ta konfiguracja, ale czemu jej nie wierzyć? ).
To jest płyta SIS 486 PCI/ISA
http://www.robin21.neostrada.pl/486/486.html
Nie wiem, jakiej firmy są kości pamięci, ale mogę podać oznaczenie układów scalonych na płytce:
RAM1:
RAM2 Texas instruments:
RAM3:
Ten pierwszy chyba teź firmy Texas Instruments, bo na ukladzie jest "TI", tak jak w drugim
http://www.robin21.neostrada.pl/486/486.html
Nie wiem, jakiej firmy są kości pamięci, ale mogę podać oznaczenie układów scalonych na płytce:
RAM1:
TI –70
TMS44400DJ
TE 5CZX730
RAM2 Texas instruments:
TI –60
TMS44400DJ
OE 64 A32LI
RAM3:
ROCK
71C4400DJ–60
9646
Ten pierwszy chyba teź firmy Texas Instruments, bo na ukladzie jest "TI", tak jak w drugim
1. Google
2. Sprawdzać musisz kombinacje w róznych bankach – czasem to pomaga, choć gwarancji nie ma, źe i w Twoim wypadku pomoźe.
Moźełatwiej by było gdybyś choć symbol płyty podał i coś więcej o tych kościach napisał – nie uwaźasz ?
2. Sprawdzać musisz kombinacje w róznych bankach – czasem to pomaga, choć gwarancji nie ma, źe i w Twoim wypadku pomoźe.
Moźełatwiej by było gdybyś choć symbol płyty podał i coś więcej o tych kościach napisał – nie uwaźasz ?
Nie znam :(
Czy da sie zalatwic ta sprawe z ram?
Czy da sie zalatwic ta sprawe z ram?
Moze to taki urok akurat tej plyty i tych kosci, ze RAMy kazdy z innej parafii nie beda umialy z soba wspolpracowac.
Znasz prawa Murphy'ego ?
Znasz prawa Murphy'ego ?
Yeah! Problem został rozwiązany, znalazłem przypadkowo w internecie instrukcję od tej płyty. Jest jeszcze jeden problem. Otóź mam 3 kości pamięci RAM, z tym źe kaźda jest troche inna. Nie moge włozyc 2 na raz, tak jak napisano w instrukcji, bo bios zgłasza jakis błąd (duuuźo sygnałów). Pojedyńczo kaźda pamiec jest sprawna. Wygląda mi to na konflikt ramu, ale nie znam sie na tym za bardzo. Cóź to moźe być:?:
EL NINO:Ten powinien miec –> http://forum.centrumxp.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=2276 :mrgreen:Seeker:Moźe jaki user ma manuala od tego ? :mrgreen:
Zainteresowania się nie zgadzają :? – winno być "cmokanie" chiba ? :mrgreen:
Ten powinien miec –> http://forum.centrumxp.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=2276 :mrgreen:Seeker:Moźe jaki user ma manuala od tego ? :mrgreen:
EL NINO:Ale pompka trzeba mocno przypierdzielic :mrgreen: .Seeker:moźesz teź nawet pompką do roweru
Moźna tez podobno w nią kogoś ..cmoknąć – wszystko zaleźy od sytuacji :wink: :lol:
Ps.Moźe jaki user ma manuala od tego ? :mrgreen:
Ale pompka trzeba mocno przypierdzielic :mrgreen: .Seeker:moźesz teź nawet pompką do roweru
mrTom:Jak i czym czyścić np. sloty do pamięci?
A czy gniazdo procesora teź się czyści?
Moźesz tym
http://www.4max.pl/default.asp?g=75&gg=107&produkt=426
moźesz teź nawet pompką do roweru
Jak i czym czyścić np. sloty do pamięci?