duron a overlocking!
mam mały problem otóz mam durona 1300 podkreconego do 1350 plyta głowna to shutle ak32 wiec zestaw dosyc juz stary otoz windows z dodatkiem sp2 otoz moge podkrecic go do 1400 i dziala normalnie ale gdy wlacze gre to zaraz sie zacina i musze robic restart a gdy jest podkrecony do 1350 to dziala dobrze to czemtak sie dzieje gry powinny chodzic na 1400 bo windowsa dziala temperatury oscyuja w granicach 54C podkrecam w biosie teraz mam ze 100 ustawione na 104 a mnoznik na 13 macie jeakies porady bardzo chcialbym go podkrecic do 1400 bo zauwarzylem wyrazna poprawe w dzialaniu z gory dzieki za odp. :?
Odpowiedzi: 9
Twinmosy nie są juź tak dobre jak kiedyś, do wysokiego FSB moźna kupić Hynixy D43 – kiedyś były dobre, teraz nie wiem. Dobre pamięci które chodzą na FSB 250 to juź spora inwestycja, nie warto jeśli OC nie jest pasją i pozostałe podzespoły, zwłaszcza płyta główna, nie są do tego stworzone.
Na tym Shuttle'u nie powalczysz zbytnio, tak jak Rebe juź napisał, nie ma tam blokady taktowania magistrali PCI/AGP, więc zwiększenie taktowania procesora poprzez FSB będzie skutkowało większym taktowaniem dla kart PCI, AGP a takźe kontrolera ATA (dysk twardy i napędy) Najczęściej kończy się to padaniem dysków, uszkodzeniem karty dzwiękowej lub innej na PCI.
Alteratywą jest kręcenie poprzez mnoźnik procesora, ale w tym wypadku procesor musi mieć odblokowany mnoźnik, firma AMD najczęściej blokowała go w swoich procesorach.
Na tym Shuttle'u nie powalczysz zbytnio, tak jak Rebe juź napisał, nie ma tam blokady taktowania magistrali PCI/AGP, więc zwiększenie taktowania procesora poprzez FSB będzie skutkowało większym taktowaniem dla kart PCI, AGP a takźe kontrolera ATA (dysk twardy i napędy) Najczęściej kończy się to padaniem dysków, uszkodzeniem karty dzwiękowej lub innej na PCI.
Alteratywą jest kręcenie poprzez mnoźnik procesora, ale w tym wypadku procesor musi mieć odblokowany mnoźnik, firma AMD najczęściej blokowała go w swoich procesorach.
Czlowieku co ty chcesz podkrecac i na czym ? u mnie atchlon (1700)1456mhz chodzi na 2400mhz – przy zmianie napiecia itp... . Jesli chcesz podkrecac kup sobie plyte gloowna "abit nf7" – na niej jak zmienisz fsb to nie uszkodzisz kart pci, czy dysku. Jesli chesz bawic sie w konkretniejsze o/c kup sobie zasilacz bo to nie sztuka spalic wszystkie podzespoly proocz procka i pamieci przy lepzym zasilaczu mozesz sie bawic w zmiane napiecia na procesorze w moim przypadku kazde + 0,1v dawalo jakies 5–7 stopni mniej. Puzniej mozesz zainwestowac w wiatrak (polecam pentagram 92alcu+ ). Na koncu pamiec wez twinmos ustawisz sobie tymingi na 2–3–3–9 – co znacznie podwytrzszy wydajnosc komputera. Przy takim zestawieniu mysle zewyciagniesz 1500mhz albo i lepiej (nie wiem jakie on ma stadartowe napiecie).
oki wielkie dzieki za porady juz mniej wiecej wiem jaki procek z tego co sie orientuje to wiekszy niz 2500 do tej plyty nie znajde wiec chyba kupie cos kolo tego ! :wink:dam znac jak poszlo z kupnem i zamontowaniem :wink: :D
Z tego co pamętam to 2400 na tym Shuttle'u powinno chodzić bez źadnych problemów, ale pamięć jest zawodna i upewnij się w manualu.
czy tern moze byc pod moja plyte?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77657997
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77657997
Płyta , a łaściwie chipset obsługuje procesory na szynie 133(266). Te nowe "Bartony" zaś pracują na 166/200(333/400). więc nie masz co marzyć o tym by – nawet gdyby dało się go odpalić – pracować on mógł z pełną wydajnością.
Musisz isę porozglądac – pewnie juz tylko na jakichś aukcajch za Athlonami w starszych wersjach.
Musisz isę porozglądac – pewnie juz tylko na jakichś aukcajch za Athlonami w starszych wersjach.
oki to sobie daruje, a np do tej plyty glownej jaki procek bylby najbardziej odpowiedni czy te nowe procki typu barthon czy semprom moga byc i czy plyta je wytrzyma czy musze byc pod duron albo athlon bo bym chcial kupic taki o taktowaniu conajniej 2500Mhz czy musial byc wymienic tez plyte głowna ?
Zrezygnuj z tego co mettal napisął, bo nie tędy droga. Problemem nie jest procesor, a przynajmniej nie tylko on,ale podatność kontrolerów PCI/AGP/IDE itp na podniesienie taktowania ponad normę. to smao dotyczyć moze i pamieci i urządzeń do tych kontroleów wpiętych.
Daruj sobie eksperymenty tego typu, bo – nie obraź się – przy Twoim poziomie doświadczenia, który z treści postu otwierającego mozna wywnioskować, jest zdecydowanie iweksza szansa, źe ocś zepsuć Ci się uda niź efekt zamierzony osiągnąć.
Daruj sobie eksperymenty tego typu, bo – nie obraź się – przy Twoim poziomie doświadczenia, który z treści postu otwierającego mozna wywnioskować, jest zdecydowanie iweksza szansa, źe ocś zepsuć Ci się uda niź efekt zamierzony osiągnąć.
To ze Windows chodzi na 1400 a gry nie, wcale nie dziwi, gry bardzo obciazaja procesor i dlatego moze nie wyrabiac na takim taktowaniu podczas grania. Jedyna mozliwosc by procek krecil sie dalej to minimalnie zwiekszyc mu napiecie zasilania rdzenia,o jedna wartosc wiecej niz jest teraz i sprawdzic jak sie zachowuje. Gdy bedzie za malo to znow o jedna wartosc troszeczke do gory, caly czas kontrolujac jego temperature. Oczywiscie napiecia rdzenia nie mozesz podnosic w nieskonczonosc. Trzeba uwazac by nie przecholowac i by procek nie odszedl w kraine wiecznych megahercow :wink:
I zaznaczam ze robisz to na wlasna odpowiedzialnosc :!:
I zaznaczam ze robisz to na wlasna odpowiedzialnosc :!:
Strona 1 / 1