Duron 1.6 podkręcanie.
Sorry za dziecinne pytanie ale jestem zielony w tej materii...
Czy moźna bezpiecznie podkręcić Durnia 1600 zmieniając FSB na 166? Przy mnoźniku 12 wychodziłoby 1992 MHz czyli całkiem ładny rezultat... Czy taki system pracowałby stabilnie? Aha i jakie jest ryzyko spalenia czegoś?
Czy moźna bezpiecznie podkręcić Durnia 1600 zmieniając FSB na 166? Przy mnoźniku 12 wychodziłoby 1992 MHz czyli całkiem ładny rezultat... Czy taki system pracowałby stabilnie? Aha i jakie jest ryzyko spalenia czegoś?
Odpowiedzi: 4
Jeśli zmienisz tylko mnoźnik lub FSB podniesiesz do 166MHz to nic się nie stanie (pośrednie ustawienia są groźne) – zresztą co ja gadam (pisze), skąd mam wiedzieć co się stanie z twoim sprzętem – kręcenie=ryzyko. Są poradniki jak podkręcać, nie ma natomiast czy moźna i na ile sobie moźna pozwolić, ty sam musisz sprawdzić na ile twój procesor się podkręci.
Poczytałem i skłaniam się ku zmianie tego FSB. Powiedzcie proszę jakie jest REALNE ryzyko uszkodzania np. dysku twardego (czytałem źe zdarza się) albo spalenia się procka. I czy w ogóle ten procek realnie będzie miał te 2GHz.
Czy taki system pracowałby stabilnie? Aha i jakie jest ryzyko spalenia czegoś?
Wyślij tego kompa do mnie, wykręce go na ile się da, do ciebie wróci podkręcony lub spalony z adnotacją kiedy i przy jakim ustawieniu się spalił.
http://forum.tweak.pl/
Strona 1 / 1