dual ram
Moze to dziwne pytanie..ale?
jak sprawdzić czy moja pamięć ddr pracuje w dual'u?
mam plyte assus A7N8X–E deluxe 2 kości pamięci geil 256Mb DDR 400Hz (sa wpięte w odpowiednie gniazda)z tym ze jedna byla 2 miesiące puźniej dokupiona ale oznaczenia maja takie same.
Szukalem info na necie ale nic nie wyjasniłem
w everescie tez.. nie wiem jak to powinno wygłądać(mam jako dwie kości–a o dual ani jednego słowa)[/img]
jak sprawdzić czy moja pamięć ddr pracuje w dual'u?
mam plyte assus A7N8X–E deluxe 2 kości pamięci geil 256Mb DDR 400Hz (sa wpięte w odpowiednie gniazda)z tym ze jedna byla 2 miesiące puźniej dokupiona ale oznaczenia maja takie same.
Szukalem info na necie ale nic nie wyjasniłem
w everescie tez.. nie wiem jak to powinno wygłądać(mam jako dwie kości–a o dual ani jednego słowa)[/img]
Odpowiedzi: 4
Jeszcze małe pytanie co do napięć?
Gdy komp jest nie obciąźony mam 12,48
4.92
3.29
1.62 a gdy włącze 3DMark'a to
12.7
4.85
3.23
1.61 czy to normalne to 12.7(dane z everest)
Dzieki za pomoc
Moźe to być przekłamanie czujnika lub programów – zobacz napięcia w biosie.
+ 12.7 powinno być max + 12.6V.
Aby dokładnie sprawdzić wartość dodatnich napięć zasilacza komputerowego będziemy potrzebować :
– dobry miernik cyfrowy napięcia
– 3D Mark 2001 lub 2003
Uruchamiamy komputer, startujemy test i po około 30 minutach pracy kompa robimy pomiary napięć bezpośrednio na wtyczkach zasilacza, napięcia dodatnie powinny zawierać się w granicach +/– 5% od wartości nominalnych zasilacza.
Interesują nas te trzy napięcia.
Przewód źółty +12V
Przewód czerwony +5V
Przewód pomarańczowy +3.3V
Przewód czarny –(masa)
Bardzo rygorystyczna norma dla napięcia dodatniego 3.3V przewiduje nawet tolerancje +/– 4% od wartości nominalnej zasilacza.
hehe...
juz mam dual!!!kości jednak nie były włoźone w odpowiednie gniazda:)a wydajność źeczywiście nie jest duźo większa(chyba – bo nie znam sie na tym) odczyt z 2231 zmienił się na 2387
a zapis z 849 na 968(aida32)
ale zawsze cos:)
a i juź chyba nigdy nie będe wieźył w kompetencję sprzedawców (conajmniej coniektórych)to oni tak złoźyli i nawet DMA nie potrafili włączyc ale po roku na serwisie to juz wyłączyć potrafili(nie wiem po co ale wyłączyli) hehe... ostatnio poszłem kupi kabel sieciowy cros over a facet mi mówi ze nie wie jaka ma być kolejność kabli!
Na początku w Biosie w czasie POST jest wyświetlana taka informacja: Single Channel lub Dual Channel. Sprawdź to.juz mam dual!!!kości jednak nie były włoźone w odpowiednie gniazda:)a wydajność źeczywiście nie jest duźo większa(chyba – bo nie znam sie na tym) odczyt z 2231 zmienił się na 2387
a zapis z 849 na 968(aida32)
ale zawsze cos:)
a i juź chyba nigdy nie będe wieźył w kompetencję sprzedawców (conajmniej coniektórych)to oni tak złoźyli i nawet DMA nie potrafili włączyc ale po roku na serwisie to juz wyłączyć potrafili(nie wiem po co ale wyłączyli) hehe... ostatnio poszłem kupi kabel sieciowy cros over a facet mi mówi ze nie wie jaka ma być kolejność kabli!
nie widziałem tego wczesniej bo w BIOS'ie było coś takiego "POST Complete Report" na disabled i widziałem tylko ekran Assusa:)
Jeszcze małe pytanie co do napięć?
Gdy komp jest nie obciąźony mam 12,48
4.92
3.29
1.62 a gdy włącze 3DMark'a to
12.7
4.85
3.23
1.61 czy to normalne to 12.7(dane z everest)
Dzieki za pomoc
pozdro
Brakiem pracy dual bym się nie przejmował, róźnica w wydajności symboliczna.
Na początku w Biosie w czasie POST jest wyświetlana taka informacja: Single Channel lub Dual Channel. Sprawdź to.
Strona 1 / 1