Dual channel
Sprzedawca w sklepie powiedzial mi, ze jedna kosc niby dual 512Mb wsadzona do banku dual channel bedzie pracowac w trybie dual channel. Z tego co wiem to musza byc pary.
Czy to prawda, czy musi sie douczyc?
Czy to prawda, czy musi sie douczyc?
Odpowiedzi: 15
Lucky:skfarkozasysacz:a raczej do adika, który gdzieś coś słyszał i dorabia do tego włąsną teorię.
'ten typ tak ma' ;D to nie jego pierwsza zdumiewajaca i nieprawdopodobna opowiesc :twisted:
tak swoja droga, mam nadzieje ze nie wporwadza jakiegos TRIPALA bo jak ludzie mieszaja sie juz z dwoma koscmi to z 3 ... ale by byly cyrki ;DDD
Oczywiście ź enie o jakichś "krzakowatych" RAMach pisałem, nie uźywam tego typu komponentów. Nie stać mnie poprostu na jatańsze ;)
Robiłem takie "zabawy" z TwinMOS'ami, KingMax'ami, Wilk i bodajźe z Elixirami (ale na 100% nie powiem, nie pamietam)
No i oczywiście z CORSAIR'ami, które mam obecnie na pokładnie w liczbie 3x256 8)
Mieszanie np CORSAIR'ów i TwinMOS'ów było udane, zaskakiwał DC i biegały bez problemu, nawet na dość wyźyłowamych timingach.
:arrow: MarcinX : Racja, nie jest to regułą i nie zawsze chce działać. Nie napisałem nic innego :) Poprostu wbrew obiegowym opiniom, często działa takie połaczenie. Zaleźy to nie tylko od samych RAMów, ale teź i od płyty. Np te same kości, w tych samych ilościach śmigały u mnie na Epoxie, a na Abicie (NF7–S) ni chu... chu. A nawet drivery chipsetu mieliśmy takie same.
skfarkozasysacz:a raczej do adika, który gdzieś coś słyszał i dorabia do tego włąsną teorię.
'ten typ tak ma' ;D to nie jego pierwsza zdumiewajaca i nieprawdopodobna opowiesc :twisted:
tak swoja droga, mam nadzieje ze nie wporwadza jakiegos TRIPALA bo jak ludzie mieszaja sie juz z dwoma koscmi to z 3 ... ale by byly cyrki ;DDD
skfarkozasysacz:
Odnośnie odpowiedzi MarcinX: dlaczego [b]czasem
Bo przy trzech kościach nie zawsze daje się uruchomić taki tryb pracy kości :wink:
To nie jest reguła.
darek_dade:[...]
Kultury trochę.
A sprzedawca widocznie chciał sie pozbyc jakiegos produktu i wciskał jakieś pamięci na siłe (co nie znaczy, źe nie wiedział na czym polega dual chanel)
A to niekulturalnie było ?? Powstrzymałem sie od ch...penisów, jakie naleźało by dodać.
No i nie pisałem tu o sprzedawcy (jacy sa kaźdy widzi) a raczej do adika, który gdzieś coś słyszał i dorabia do tego włąsną teorię.
Krzysiek_84 – jeźeli juź musisz zwracać uwagę komuś to sprawdź, prosze, przy tym do czego się on odwołuje.
W tym wypadku nie do jednej kości, a do "osiągów" uzyskanych dzięki pracy w dualu. Zaś pytanie – w tym kontekście – o trzecią kość jest absolutnie uzasdanione.
W tym wypadku nie do jednej kości, a do "osiągów" uzyskanych dzięki pracy w dualu. Zaś pytanie – w tym kontekście – o trzecią kość jest absolutnie uzasdanione.
skfarkozasysacz:Krzysiek_84:dual chanel w jednej kości słyszałem głupoty róźne.Czego to ludzie niewymyślą.Dlamnie sama nazwa DUAL juź daje znać źe to napewno niebedzie nic pojedynczego
Akurat DUAL nie oznacza ilości kości, tylko tryb w jakim działają.
Odnośnie odpowiedzi MarcinX: dlaczego czasem ?
W większości wypadków działają, o ile nie są to 3 rózne kości, choć i takie często działają. Nawet wielkość nie musi być taka sama 8)
Bomba kto tu napisał źe potrzeba tyle czy tele kości koledze powiedzieli w sklepie źe mu duala na jedej kości uruchomią moźe ty tak potrafisz panie skfarkozasysacz albo czytaj dokładniej
skfarkozasysacz:adik154:Akurat DUAL nie oznacza ilości kości, tylko tryb w jakim działa
Dual Chanel oznacza źe 2 kości na dwóch slotach działają w sposób zsynchronizowany wykonując 2 razy więcej roboty w ciągu sekundy niź zrobiłyby to odzielnie...
A doopa panie "kolego"
Proponowałbym poczytać "conieco" o tym trybie, bo pieprzysz pan jak poparzony.
A jak będę miał 3 kości, to jak mi to będzie działać ?
Kultury trochę.
A sprzedawca widocznie chciał sie pozbyc jakiegos produktu i wciskał jakieś pamięci na siłe (co nie znaczy, źe nie wiedział na czym polega dual chanel)
adik154:Akurat DUAL nie oznacza ilości kości, tylko tryb w jakim działa
Dual Chanel oznacza źe 2 kości na dwóch slotach działają w sposób zsynchronizowany wykonując 2 razy więcej roboty w ciągu sekundy niź zrobiłyby to odzielnie...
A doopa panie "kolego"
Proponowałbym poczytać "conieco" o tym trybie, bo pieprzysz pan jak poparzony.
A jak będę miał 3 kości, to jak mi to będzie działać ?
Akurat DUAL nie oznacza ilości kości, tylko tryb w jakim działa
Krzysiek_84:dual chanel w jednej kości słyszałem głupoty róźne.Czego to ludzie niewymyślą.Dlamnie sama nazwa DUAL juź daje znać źe to napewno niebedzie nic pojedynczego
Akurat DUAL nie oznacza ilości kości, tylko tryb w jakim działają.
Odnośnie odpowiedzi MarcinX: dlaczego czasem ?
W większości wypadków działają, o ile nie są to 3 rózne kości, choć i takie często działają. Nawet wielkość nie musi być taka sama 8)
dual chanel w jednej kości słyszałem głupoty róźne.Czego to ludzie niewymyślą.Dlamnie sama nazwa DUAL juź daje znać źe to napewno niebedzie nic pojedynczego
Ehhhh... jak tak czytam to az serce sie raduje ze ciagle tak swietnie trzymaja sie "eksperci" w naszych sklepach :)
To coś liche te kości :wink:
Przewaźnie jest po osiem układów po jednej stronie ,tyle źe nie ma to nic wspólnego z dual chanel :P
Przewaźnie jest po osiem układów po jednej stronie ,tyle źe nie ma to nic wspólnego z dual chanel :P
Dzieki za rozwianie watpliwosci. On cos bredzil ze ta kosc ma po cztery uklady w jednej polowie i cztery w drugiej i to troche smiesznie zabrzmialo tak wiec dobrze myslalem. Jeszce raz dzieki.
Musi się douczyć.
Nie ma banku "dual chanel",muszą być obsadzone minimum dwa porty.
Moźliwości :
Dwa porty w dualu,2+2,czasem się udaje 2+1.
Nie ma banku "dual chanel",muszą być obsadzone minimum dwa porty.
Moźliwości :
Dwa porty w dualu,2+2,czasem się udaje 2+1.
Strona 1 / 1