Dual channel

Sprzedawca w sklepie powiedzial mi, ze jedna kosc niby dual 512Mb wsadzona do banku dual channel bedzie pracowac w trybie dual channel. Z tego co wiem to musza byc pary.
Czy to prawda, czy musi sie douczyc?

Odpowiedzi: 15

Lucky:
skfarkozasysacz:
a raczej do adika, który gdzieś coś słyszał i dorabia do tego włąsną teorię.

'ten typ tak ma' ;D to nie jego pierwsza zdumiewajaca i nieprawdopodobna opowiesc :twisted:

tak swoja droga, mam nadzieje ze nie wporwadza jakiegos TRIPALA bo jak ludzie mieszaja sie juz z dwoma koscmi to z 3 ... ale by byly cyrki ;DDD

Oczywiście ź enie o jakichś "krzakowatych" RAMach pisałem, nie uźywam tego typu komponentów. Nie stać mnie poprostu na jatańsze ;)
Robiłem takie "zabawy" z TwinMOS'ami, KingMax'ami, Wilk i bodajźe z Elixirami (ale na 100% nie powiem, nie pamietam)
No i oczywiście z CORSAIR'ami, które mam obecnie na pokładnie w liczbie 3x256 8)
Mieszanie np CORSAIR'ów i TwinMOS'ów było udane, zaskakiwał DC i biegały bez problemu, nawet na dość wyźyłowamych timingach.

:arrow: MarcinX : Racja, nie jest to regułą i nie zawsze chce działać. Nie napisałem nic innego :) Poprostu wbrew obiegowym opiniom, często działa takie połaczenie. Zaleźy to nie tylko od samych RAMów, ale teź i od płyty. Np te same kości, w tych samych ilościach śmigały u mnie na Epoxie, a na Abicie (NF7–S) ni chu... chu. A nawet drivery chipsetu mieliśmy takie same.
skfarkozasysacz
Dodano
13.02.2005 12:21:11
skfarkozasysacz:
a raczej do adika, który gdzieś coś słyszał i dorabia do tego włąsną teorię.

'ten typ tak ma' ;D to nie jego pierwsza zdumiewajaca i nieprawdopodobna opowiesc :twisted:

tak swoja droga, mam nadzieje ze nie wporwadza jakiegos TRIPALA bo jak ludzie mieszaja sie juz z dwoma koscmi to z 3 ... ale by byly cyrki ;DDD
Lucky
Dodano
12.02.2005 20:28:21
skfarkozasysacz:

Odnośnie odpowiedzi MarcinX: dlaczego [b]czasem

Bo przy trzech kościach nie zawsze daje się uruchomić taki tryb pracy kości :wink:
To nie jest reguła.
MarcinX
Dodano
12.02.2005 18:01:43
darek_dade:
[...]
Kultury trochę.

A sprzedawca widocznie chciał sie pozbyc jakiegos produktu i wciskał jakieś pamięci na siłe (co nie znaczy, źe nie wiedział na czym polega dual chanel)

A to niekulturalnie było ?? Powstrzymałem sie od ch...penisów, jakie naleźało by dodać.
No i nie pisałem tu o sprzedawcy (jacy sa kaźdy widzi) a raczej do adika, który gdzieś coś słyszał i dorabia do tego włąsną teorię.
skfarkozasysacz
Dodano
12.02.2005 09:22:37
Krzysiek_84 – jeźeli juź musisz zwracać uwagę komuś to sprawdź, prosze, przy tym do czego się on odwołuje.
W tym wypadku nie do jednej kości, a do "osiągów" uzyskanych dzięki pracy w dualu. Zaś pytanie – w tym kontekście – o trzecią kość jest absolutnie uzasdanione.
Rebe
Dodano
12.02.2005 09:08:47
skfarkozasysacz:
Krzysiek_84:
dual chanel w jednej kości słyszałem głupoty róźne.Czego to ludzie niewymyślą.Dlamnie sama nazwa DUAL juź daje znać źe to napewno niebedzie nic pojedynczego

Akurat DUAL nie oznacza ilości kości, tylko tryb w jakim działają.
Odnośnie odpowiedzi MarcinX: dlaczego czasem ?
W większości wypadków działają, o ile nie są to 3 rózne kości, choć i takie często działają. Nawet wielkość nie musi być taka sama 8)

Bomba kto tu napisał źe potrzeba tyle czy tele kości koledze powiedzieli w sklepie źe mu duala na jedej kości uruchomią moźe ty tak potrafisz panie skfarkozasysacz albo czytaj dokładniej
Krzysiek_84
Dodano
11.02.2005 23:53:03
skfarkozasysacz:
adik154:
Akurat DUAL nie oznacza ilości kości, tylko tryb w jakim działa

Dual Chanel oznacza źe 2 kości na dwóch slotach działają w sposób zsynchronizowany wykonując 2 razy więcej roboty w ciągu sekundy niź zrobiłyby to odzielnie...

A doopa panie "kolego"
Proponowałbym poczytać "conieco" o tym trybie, bo pieprzysz pan jak poparzony.
A jak będę miał 3 kości, to jak mi to będzie działać ?

Kultury trochę.

A sprzedawca widocznie chciał sie pozbyc jakiegos produktu i wciskał jakieś pamięci na siłe (co nie znaczy, źe nie wiedział na czym polega dual chanel)
darek_dade
Dodano
11.02.2005 22:23:46
adik154:

Dual Chanel oznacza źe 2 kości na dwóch slotach działają w sposób zsynchronizowany wykonując 2 razy więcej roboty w ciągu sekundy niź zrobiłyby to odzielnie...

A doopa panie "kolego"
Proponowałbym poczytać "conieco" o tym trybie, bo pieprzysz pan jak poparzony.
A jak będę miał 3 kości, to jak mi to będzie działać ?
skfarkozasysacz
Dodano
11.02.2005 20:19:31

adik154
Dodano
11.02.2005 20:11:54
Krzysiek_84:
dual chanel w jednej kości słyszałem głupoty róźne.Czego to ludzie niewymyślą.Dlamnie sama nazwa DUAL juź daje znać źe to napewno niebedzie nic pojedynczego

Akurat DUAL nie oznacza ilości kości, tylko tryb w jakim działają.
Odnośnie odpowiedzi MarcinX: dlaczego czasem ?
W większości wypadków działają, o ile nie są to 3 rózne kości, choć i takie często działają. Nawet wielkość nie musi być taka sama 8)
skfarkozasysacz
Dodano
11.02.2005 20:04:47
Krzysiek_84
Dodano
10.02.2005 23:45:06
Ehhhh... jak tak czytam to az serce sie raduje ze ciagle tak swietnie trzymaja sie "eksperci" w naszych sklepach :)
brtx
Dodano
10.02.2005 23:26:24
To coś liche te kości :wink:
Przewaźnie jest po osiem układów po jednej stronie ,tyle źe nie ma to nic wspólnego z dual chanel :P
MarcinX
Dodano
10.02.2005 16:13:37
Dzieki za rozwianie watpliwosci. On cos bredzil ze ta kosc ma po cztery uklady w jednej polowie i cztery w drugiej i to troche smiesznie zabrzmialo tak wiec dobrze myslalem. Jeszce raz dzieki.
Rodos
Dodano
10.02.2005 16:08:38
Musi się douczyć.
Nie ma banku "dual chanel",muszą być obsadzone minimum dwa porty.
Moźliwości :
Dwa porty w dualu,2+2,czasem się udaje 2+1.
MarcinX
Dodano
10.02.2005 16:00:08
Rodos
Dodano:
10.02.2005 15:51:54
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1