dual channel
Witam, posiadam plyte główną firmy Abit NF7s-2G która obsługuje dual channel lecz po włożeniu identycznych pamieci (2x512/3200/CL2,5) do banku 1 oraz 3 na płycie zauważyłem informację w everescie o pracy w trybie singiel tych ze pamięci. Zaznaczyć jednak należy że gdy uruchamia się komputer w płyta na ekranie informuję o pracy pamięci "dual channel - enable". Co oszukuje everest czy komunikat bios-u. jak to można sprawdzić itp.
sprawdziłem pamieć programem memtestem, który nie znalazł błędów
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d10d07d93118d998.html
Odpowiedzi: 1
A czy te pamięci nie powinny być włożone w pierwsze i drugie gniazdo licząc od procesora?
Strona 1 / 1
niestety nie, wg instrukcji zalecaja wlasnie do 1 i 3
No ok. Instrukcji nie widziałem, lecz tylko zdjęcie na którym to właśnie sloty 1 i 2 były oznaczone tym samy kolorem (jaśniejszym), co stosują producenci do oznaczania właśnie wtyków w których pamięci pracują w dual'u. Być może aktualizacja biosu coś pomoże, ale dual channel na platformie socket A nie przynosi żadnych wyraźnych korzyści.
Zaznaczyć jednak należy że gdy uruchamia się komputer w płyta na ekranie informuję o pracy pamięci "dual channel - enable"<br><br>Jeśli moduły dobrze obsadzone zgodnie z instrukcją i sprawne o tych samych parametrach - to patrz co podaje bios przy starcie kompa,czyli w/g informacji masz dual.<br>
ok, dziękuję wszystkim za pomoc