dual channel – abit oraz brak dzwięku

Witam, mam 1Gb ramu lecz :
2x256 Mb
1x512 Mb

plyta wykrywa mi przy wlaźeniu tej ostatniej dual–a i zaczynaja sie problem z instalacja itp "blue screeny"

jak wylaczyc dual–a w płycie Abit NF7–S2G

w biosie nie znalazlem takiej opcji

Odpowiedzi: 4

dzięki za pomoc – problem juz rozwiązany

dot. dzwięku:
nie mialem zworek na pinach do których podłącza się panel przedni :? a sam panelu nieposiadam
lackyd
Dodano
19.04.2006 11:16:53
Witam, przetestowalem 3 krotnie pamieci kazda z osobna memtestem z poziomu dos–a (samostartujaca wersja mem test) pamieci sa OK

mam jeszcze jeden problem nie mam dzwieku na płycie tzn gdy we właściwościach sterownika zielone gniazdo przestawie na słuchawki (standart we wszystkich kartach dzwiekowych) lub gdy przelacze na opcję przykładowo 5.1 rowniez nie ma dzwięku w zielonych gniezdzie a w pozostałych (czarnym i niebieskim jest)
karta instaluje się i jest wykrywana prawidłowo – wybudowalem płytę z kompa i sprawdzilem lutowania podstawki sa OK.
nie ma rowniez mikrofonu – niemniej gdy wklada sie jacka (dzeka) słyszalne jest "napiecie" gdy łacza wtyczki przechodza po slizgach – co mozna jeszcze zrobić/sprawdzic ??

próbowałem róźnych sterowników – niestety nie pomogło
lackyd
Dodano
16.04.2006 23:15:39
1 i 2 slot pamieci obsadz tymi 256MB, a w ostatnim wsadz ta 512MB. Jesli nie bedzie dzialalo, to najpierw proponuje w biosie "Load Safe defalaut" i zapisac ustawienia, wylaczec komputer i sprobowac na tych ustawteiniach uruchomic. Bardzo mozliwe ze jedna z kosci, np. ta nowa ma wade, warto to sprawdzic programem typu goldmemmory.
spiderko
Dodano
15.04.2006 12:52:43
Bo w Bios'ie takich opcji nie ma. Poczytaj w manualu jakie sloty muszą być obsadzone aby Dual Channel był nieaktywny.
Anathema
Dodano
15.04.2006 12:33:58
lackyd
Dodano:
15.04.2006 01:45:24
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1