DSL a sieć

Panowie, otrzymałem niedawno modem DSL z Dialogu z nr. IP, maską podsieci, domysna bramką i nr. dns.

Modem łączy sie przez kabel sieciowy z hubem
i z niego idzie do 4 komputerów.
na kompie nr. 1 gdzie wszystko wpisałem tak jak dostarczono mi od operatora czyli ten sam nr. IP itd.
i na nim internet chodzi. Natomiast na pozostałych mimo źe wpisałem nr. brmki ten sam , dns, tylko inny nr. IP internetu nie ma.
Natomiast wszystkie komputery widzą się w sieci, co muszę zrobic źeby był i na pozostałych 3 kompach net.??
Sprawę załatwiło by jakby było jakies połączenie internetowe jak np. przy ISDN wtedy wiadomo źe komp. udostępnia internet, ale tutaj nie mogę odostępnic internetu poniewaź internet jet w rozdzielaczu, jak to skonfigórowac??
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 6

Dagos:
1. Dokupić router ( chyba problem bedzie rozwiązany)
2. Postawić serwer na Linuxie
Co prawda router jest rozwiazaniem tanszym (koszty, energia...), ale z kolei Linuks jest bardziej konfigurowalny.
Dagos:
4. Z tym modemem to chyba źart ?? ( czy się myle )
Byc moze zle zrozumiales. Chodzilo mi w skrocie o to, co opisales w pkt. 3 – modem zamiast do huba, wpiety do komputera i na tym komputerze internet udostepniony dla trzech pozostalych komputerow.
EL NINO
Dodano
30.11.2004 19:40:43
Szymon Grabiński:
z tym modemem to jak najbardziej powaznie. a ze stalym ip to gdzie je wpisales? chyba mam dzisiaj blokade, ze nie moge zrozumiec twojego podlaczenia.

chodzi o to, źe na kompie1 wpisał IP od providera a na reszcie wpisał wymyślone IP. Tym komputerom nic nie udostępniało neta (DHCP,ICS,router,itp) Tak wiec rozwiązaniem jest udostępnianie połaczenia netowego(np server DHCP) bądź zamiast huba wrzucić router–jak pisał EL NINO.I to chyba wszystko (?):)..aha na kompie udostępniajacym neta ustawienia od providera

peace
onf77
Dodano
30.11.2004 17:26:00
z tym modemem to jak najbardziej powaznie. a ze stalym ip to gdzie je wpisales? chyba mam dzisiaj blokade, ze nie moge zrozumiec twojego podlaczenia.
Szymon Grabiński
Dodano
30.11.2004 14:00:08
Na jednym kompie chodzi internet poniewaź jest tam wpisany IP od usługodawcy internetowego( Dialog) i mam od nich tylko 1 nr. IP ( stały adres IP ).
Troche poczytałem i jak widzę jest pare rozwiązań poprawcie mnie jak cos zle napiszę :
1. Dokupić router ( chyba problem bedzie rozwiązany)
2. Postawić serwer na Linuxie
3. Zrobić z jednego z kompa taki serwer dokupic jeszcze jedną kartę sieciową i rozdzielić do innych komp. po wew. adresach IP ( dokładnie jeszcze nie wiem jak )
4. Z tym modemem to chyba źart ?? ( czy się myle )
Anonymous
Dodano
30.11.2004 11:07:18
Modem łączy sie przez kabel sieciowy z hubem

ok, ale czy nie jest dziwne, ze nawet ten jeden komp moze korzystac z neta?! wylacz tego kompa z inetem i wlacz drugiego. zobacz czy ten moze teraz korzystac z neta?
Szymon Grabiński
Dodano
30.11.2004 10:36:29
Dagos:
co muszę zrobic źeby był i na pozostałych 3 kompach net.??
Kupic sobie router, lub wpiac modem do jednego komputera i na nim udostepnic internet.
EL NINO
Dodano
30.11.2004 01:13:49
Anonymous
Dodano:
29.11.2004 23:58:12
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1