drukowanie w sieci
Witam!
Mam problem z drukowaniem z sieci.
Sieć równorzędna, 2 komputery win98, do jednego podłączona drukarka HP DeskJet 930C, poprzez LPT.
Drukowanie z komputera lokalnego odbywa sie bez zastrzeźeń. Natomiast drukując z innego komputera pojawia sie następujący problem:
1. Komunikat, źe wystąpił błąd drukarki
albo:
2. Komunikat jak wyźej i zaczyna się wydruk, ale tylko początku dokumentu (jedna linijka o wysokości ok. 5 mm – jeden przebieg głowicy)
Oczywiście konfiguracja sieci jest poprawna (działa wzajemne udostępnianie katalogów itd.)
Drukowanie do portu wirtualnego z przechwytywaniem nie rozwiązało problemu, zmiana sposobu buforowania równieź.
Nie mam więcej pomysłów, moźe ktoś zna rozwiązanie?
Mam problem z drukowaniem z sieci.
Sieć równorzędna, 2 komputery win98, do jednego podłączona drukarka HP DeskJet 930C, poprzez LPT.
Drukowanie z komputera lokalnego odbywa sie bez zastrzeźeń. Natomiast drukując z innego komputera pojawia sie następujący problem:
1. Komunikat, źe wystąpił błąd drukarki
albo:
2. Komunikat jak wyźej i zaczyna się wydruk, ale tylko początku dokumentu (jedna linijka o wysokości ok. 5 mm – jeden przebieg głowicy)
Oczywiście konfiguracja sieci jest poprawna (działa wzajemne udostępnianie katalogów itd.)
Drukowanie do portu wirtualnego z przechwytywaniem nie rozwiązało problemu, zmiana sposobu buforowania równieź.
Nie mam więcej pomysłów, moźe ktoś zna rozwiązanie?
Odpowiedzi: 1
sprawdz czy ponizszym poleceniem wydrukujesz cos na drukarce sieciowej:
1. print /D:\serwerudostepniona_drukarka nazwa_pliku_do_wydruku
2. czy zmieniales tryb buforowania: emf/raw?
3. czy w ogole znajduje drukarke gdy ja instalujesz w sieci? czy na kompie do ktorego podlaczona jest fizycznie udostepniles drukarki (udostepnianie plikow i drukarek) oraz ta konkretna drukarke?
4. ile masz wolnego miejsca na dysku?
5. czy probowales drukowac z notatnika i np. worda?
1. print /D:\serwerudostepniona_drukarka nazwa_pliku_do_wydruku
2. czy zmieniales tryb buforowania: emf/raw?
3. czy w ogole znajduje drukarke gdy ja instalujesz w sieci? czy na kompie do ktorego podlaczona jest fizycznie udostepniles drukarki (udostepnianie plikow i drukarek) oraz ta konkretna drukarke?
4. ile masz wolnego miejsca na dysku?
5. czy probowales drukowac z notatnika i np. worda?
Strona 1 / 1