Drukarka w WinXP

Witam.
Po podłączeniu drukari przez USB system sam zainstalował sterowniki do drukarki HP DeskJet 640C.

Wiem źe w zasadach zabezpieczeń ustawiłem aby nikt nie próbował instalować sterowników drukarek. Przełączyłem się do konta brata aby sprawdzić czy będzie mógł skorzystać z drukarki i okazało się źe sterownik w ogóle nie jest zainstalowany więc kliknąłem Dodaj drukarkę i wyświetla mi się takie okno (załącznik). Co gorsza uruchomiłem ponownie komputer jako adnministrator i to samo – brak sterownika i te głupie okno. Cofnąłem więc zmiany w zasadach ale to nic nie pomogło. Nie mogę w źaden sposób zainstalować sterownika ponownie na źadnym koncie. I co mam teraz z tym zrobić – nie będę przecieź od nowa instalował Windowsa. Proszę o pomoc.

Pozdr.

Odpowiedzi: 3

Kurde dzięki EL NINO. Ustawiłem usługę Bufor wydruku na Ręczny i uruchomiłem i problem znikł jak ręką odjął. Że teź na to nie wpadłem, nie sądziłem źe bufor wydruku moźe mieć coś wspólnego z instalacją drukarki. Masz rację czasami wyobraźnia jest waźniejsza niź wiedza. :–)

Gdzieś na Google znalazłem źe pliki spools.dll i/lub spools.exe mogły zostać uszkodzone i zalecano ponowną instalację SP1 i zrobiłem to nawet.

Sam sobie zaszkodziłem, przyznam się poniewaź po instalacji windowsa i SP1 zacząłem go dostrajać a między innymi wyłączać zbędne usługi o których zdawało mi się źe wiem bardzo duźo.

Ale juź wiem gdzie dlaczego tak się stało. Gdy kupiłem drukarkę parę lat temu to uźywałem jej dopóki tuź się nie skończył. Przez 2 czy 3 lata stała nieuźywana (schowana do szafy) ze względu na drogi tusz. W międzyczasie zacząłem się interesować WinXP i zajęło mi sporo czasu aby go opanować tzn. przyspieszyć maksymalnie – drukarki było brak więc słusznie uznałem źe usługa Bufor wydruku jest zbędna.
Stworzyłem specjalny plik z opisem wszystkich usług, oraz ich stan domyślny i zalecany.

Jeszcze raz dzięki.
Gelip
Dodano
19.08.2004 20:46:23
Gelip, w Uruchom wpisz "net start spooler" i podlacz drukarke przez USB. Powinno pojsc. Ponadto sprobuj w Panel sterowania –> Narzedzia adminstracyjne –> Uslugi –> Bufor wydruku zmienic tryb uruchamiania z "Automatycznego" na "Reczny".
EL NINO
Dodano
19.08.2004 18:19:27
:?:
kacs
Dodano
19.08.2004 17:11:45
Gelip
Dodano:
19.08.2004 14:10:16
Komentarzy:
3