Drukarka sieciowa win98 pod XP
Witam.
Mam taki problemik z drukarka.
Mam w biurze drukarke Samsung ML–16010 ktora jest zainstalowana jako drukarka sieciowa na systemie win 98.I tu zaczyna sie cala jazda. Udostepniajac ja w sieci pod innymi 98 dziala bez problemowo. A gdy chce ja zainstalowac pod xp nie dziala. Xp Home Sp2 zaczyna myslec nad instalacja, gdy juz mu sie uda , drukarka nie dziala, puszczony na nia dokument nie dociera a windows wybija (Brak odpowiedzi) i zaczyna sie przycinac. Dzieje sie tak na kazdym XP w sieci.
Co moze byc tego przyczyna, dlaczego drukarki instalowane na 98 nie chca wspolpracowac z XP, i wkoncu jak to naprawic ??
Dzieki za wszelkie odpowiedzi
Mam taki problemik z drukarka.
Mam w biurze drukarke Samsung ML–16010 ktora jest zainstalowana jako drukarka sieciowa na systemie win 98.I tu zaczyna sie cala jazda. Udostepniajac ja w sieci pod innymi 98 dziala bez problemowo. A gdy chce ja zainstalowac pod xp nie dziala. Xp Home Sp2 zaczyna myslec nad instalacja, gdy juz mu sie uda , drukarka nie dziala, puszczony na nia dokument nie dociera a windows wybija (Brak odpowiedzi) i zaczyna sie przycinac. Dzieje sie tak na kazdym XP w sieci.
Co moze byc tego przyczyna, dlaczego drukarki instalowane na 98 nie chca wspolpracowac z XP, i wkoncu jak to naprawic ??
Dzieki za wszelkie odpowiedzi
Odpowiedzi: 5
Wyglada tak, jakby nie potrafil znalezc ja w sieci. Jakie protokoly masz na w98 ? Jest TCP/IP ? Wez moze rowniez na XPku wylacz usluge (z Uruchom –> services.msc) "Przegladarka komputera" – niech starsze systemy dbaja o browsing.
P.S. Probowales innych sterownikow ze strony producenta ?
P.S. Probowales innych sterownikow ze strony producenta ?
Po zainstalowaniu poprzez podanie IP i nazwy drukarki dzieje sie tosamo. System takjakby zamyslal sie podczas instalacji drukarki i po pewnym czasie wybija Brak odpowiedzi. Po recznym resecie komputera (klawiszem na obudowie, inaczej niechce zresetowac) Drukarka widnieje jako zainstalowana ale jej stan nie jest GOTOWA lecz OCZEKUJE i wtym momecie odpada drukowanie na niej poprzez siec.
Zainstaluj ja troche inaczej. Nie przez "przegladaj...", tylko podaj recznie adres IP komputera i nazwe drukarki – np. \\xxx.xxx.xxx.xxx\krotka_nazwa_drukarki
Oczywiscie na W98 udostepnij ja rowniez z jakas krotka nazwa. Jakis "laser" czy cos podobnego, a nie "Samsung_cos_tam_cos_tam".
Oczywiscie na W98 udostepnij ja rowniez z jakas krotka nazwa. Jakis "laser" czy cos podobnego, a nie "Samsung_cos_tam_cos_tam".
A wiec tak:
Drukarka jest udostepniana normalnie najprosciej jak sie da: drukarki/ udostepnij drukarke – bez zadnych zmian standardowe ustawienie, udostepnianie bez hasla. Natomiast na XP drukarka instalowana poprzez panel drukarek / dodaj drukarke / drukarka sieciowa / przegladaj w poszukiwaniu drukarki – i tam wybrany komputer z udostepniona drukarka dzialajacy w tej samej grupie roboczej.
Sterowniki instaluje osobno z CD do drukarki, gdyz tak jak pisalem tam jest 98 a na kliencie XP.
Moze cos pomoze moje "jasne" wytlumaczenie.
Jest to troche denerwujace bo jest to laser ktory sie troche przydaje a jest wykorzystywany tylko z 3 komputerow.
Drukarka jest udostepniana normalnie najprosciej jak sie da: drukarki/ udostepnij drukarke – bez zadnych zmian standardowe ustawienie, udostepnianie bez hasla. Natomiast na XP drukarka instalowana poprzez panel drukarek / dodaj drukarke / drukarka sieciowa / przegladaj w poszukiwaniu drukarki – i tam wybrany komputer z udostepniona drukarka dzialajacy w tej samej grupie roboczej.
Sterowniki instaluje osobno z CD do drukarki, gdyz tak jak pisalem tam jest 98 a na kliencie XP.
Moze cos pomoze moje "jasne" wytlumaczenie.
Jest to troche denerwujace bo jest to laser ktory sie troche przydaje a jest wykorzystywany tylko z 3 komputerow.
W jaki sposob udostepniasz drukarke na tym W98 ? Udostepnianie bez hasla ?
W jaki sposob instalujesz drukarke na XP ? W jaki sposob jest zmapowana ?
Podajesz sterowniki z dyskietki/plyty, czy moze XP zaciaga sterowniki do niej "po sieci" z W98 ?
W jaki sposob instalujesz drukarke na XP ? W jaki sposob jest zmapowana ?
Podajesz sterowniki z dyskietki/plyty, czy moze XP zaciaga sterowniki do niej "po sieci" z W98 ?
Strona 1 / 1