Drobny problem z PPM + pytanie

Prawdopodobnie podczas testowania po instalacji SP2 jakiegos programu, z menu prawoklika zniknela mi akcja "otworz za pomoca" tzn. jak np. klikam PPM na JPG to w menu jest dwa razy otwórz jako domyslna akcja i jako akcja ktorej nie mozna wykonac.System zglasza blad iz z plikiem tym nie jest skojarzony zaden program umozliwiajacy wykonanie tej czynnosci.
Narazie probuje sprawdzic ktory to program mogl to spowodowac, jednak gdyby ktos mial jakies sugestie co do naprawy tego bylbym wdzieczny.
Pozdrawiam.

PS.: Nie chcac zakladac jeszcze jednego tematu mam pytanie czy lepiej konvertowac dysk systemowy z fat32 na NTFS z wersza polecen skladnia convert [wolumin] /fs:ntfs [/v] [/nosecurity] czy przy uzyciu np. PQM7 Pro. Chodzi mi o pozniejsze pofragmentowanie MFT a co za tym idzie spowolnienie systemu.

Odpowiedzi: 10

Poprostu sprawdzalem poprawnosc ich dzialanie po zainstalowaniu SP2, co do problemu z tym drugim "otworz" to usuniecie wczesniej wskazanego klucza zlikwidowalo tez ta pozycje w PPM , ale pozostaje teraz znalezc pozycje z tym drugim wpisem podgladu.
PS.: Ten program Security Administrator niestety niczego nie zmienił. I jeszcze jedno teraz po kliknieciu w ikone CD–rom wyskakuje okienko "Jakiego programu chcesz uzyc do otwarcia tego typu pliku", musze uzyc PPM "exploruj"zeby zobaczyc zawartosc plyty, lub w tym okienku wybrac explorer.exe
malymulpepe
Dodano
05.12.2004 22:33:51
malymulpepe:
..testowalem rozne programy, miedzy innymi i tweakery,lecz nie wprowdzalem zadnych ustawien na nich.

Wierzyc mi sie nie chce
Testowales pod wzgledem wygladu czy funkcjonalnosci ??
Bobi
Dodano
05.12.2004 22:21:14
Zaraz bede probowal tego programu,a co do zabawy twakerami to uzywam tylko Tweak XP , ale po instalacji SP2 testowalem rozne programy, miedzy innymi i tweakery,lecz nie wprowdzalem zadnych ustawien na nich.
malymulpepe
Dodano
05.12.2004 22:18:55
Zerknij tu >> http://www.softheap.com/secagentscreenshots.html
Ten soft pozwala na wylaczenie "otworz za pomoca..."
Sciagnij go i najpier zaptasz te opcje a nastepnie wylacz
Nie gwarantuje ze zadziala

Cos mi sie zdaje ze nie skonczy sie na modyfikacji jednej/kilku wartosci, trzeba bedzie importowac cala gałąź/gałęzie
Nie bawiles sie jakimis tweakerami??

Moze ERROR 5 bedzie sie chciało szukac i eksportowac kluczy bo mi nie za bardzo
Bobi
Dodano
05.12.2004 21:45:23
Wpisalem ta wartosc i dalo to tyle ze teraz po kliknieciu w te drugie "otwórz" pojawia sie komunikat o odmowie dostepu do pliku. Zaczynam wnioskowac ze to jest ten klucz, tylko teraz co w nim zmienic jakich danych uzyc, ewentualnie moze dodac nowy klucz w tym ciagu.
Pozdrawiam
PS.: Teraz zauwazylem ze przy kliknieciu PPM na plik zdjeciowy mam podwujnie akcje "podgląd" z tym ze przy obu tych akcjach nie ma problemu z otwieraniem pliku w podgladzie.
malymulpepe
Dodano
05.12.2004 21:38:25
To nie to
Ja nawet nie mam tego klucza a u mnie wszystko gra :)

ale właściwie to spróbuj w wartości domyślnej tego klucza wpisać:
%SystemRoot%system32 undll32.exe %SystemRoot%system32shell32.dll,OpenAs_RunDLL %1.

Moźe coś da
MetaVirus
Dodano
05.12.2004 21:15:34
Niestety klucz takowy posiadam, ale w kluczu HKEY_CLASSES_ROOT*ShellOpenAsCommand nie ma zadnych wpisów, moze to to ?
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
05.12.2004 21:01:27
Wejdź w rejestr
w klucz HKEY_CLASSES_ROOT*shellexContextMenuHandlersOpen With (jak takiego nie ma to go utwórz)
i w danych jego wartości domyślnej wpisz {09799AFB–AD67–11d1–ABCD–00C04FC30936}

Napisz czy pomogło
MetaVirus
Dodano
05.12.2004 20:36:21
Witam.
Czy naprawde nikt nie wie jak to naprawic.Napewno w rejestrze XP gdzies to jest i pewnie wystarczy zmienic nazwe i komende, aby przywrocic to "otwórz za pomocą" tylko gdzie Panie i Panowie.
Pozdrawiam

PS.:Tylko prosze nie udzielac porad w stylu " przeinstaluj XP" bo to mija sie z celem.
malymulpepe
Dodano
05.12.2004 20:10:53
Nie chcac pisac nowego tematu ponawiam pytanie z pierwszego postu jak wywalic ten wpis z menu PPM "otwórz" które to widnieje dwa razy a przywrócic "otwórz za pomoca", szukalem tego w rejestrze,ale bez rezultatu ( tzn. znalazlem mase wpisow "otworz" tylko problem ktory wywalic"
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
27.10.2004 13:44:25
malymulpepe
Dodano:
25.09.2004 19:43:41
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1